Uusi lupaus Venäjältä: Helpotettu e-viisumi tulee Allegroon – mutta vasta 2020 ja aluksi vain Viipuriin

Venäjä aikoo ulottaa sähköisen viisumin myös Allegroon, mutta aluksi se on mahdollista vain Viipurin rautatieaseman rajatarkastukseen tuleville junamatkustajille, kertoo Fontanka-uutissivusto.

Venäjän viranomaisten mukaan sähköisen viisumin tarkistaminen ei ole nykyisillä Venäjän rajaviranomaisten laitteilla mahdollista liikkuvassa Allegro-junassa. Ensi vaiheessa e-viisumi aiotaankin ulottaa niille Allegro-matkustajille, jotka jäävät pois Viipurissa ja menevät siellä rautatieaseman rajatarkastukseen.

17.9.2019 17:32

Pietarilainen Fontanka-uutissivusto on saanut Venäjän viranomaisilta lisätietoa helpotetun, ilmaisen sähköisen viisumin mahdollisesta toiminnasta Allegro-junassa.

Venäjän rajojen teknisistä valmiuksista vastaava Rosgranstroi-viranomainen kertoi Fontankalle, että tavoitteena on ulottaa e-viisumi myös Allegron matkustajille, mutta sitä ennen on ratkaistava joukko teknisiä ongelmia.

Sähköinen viisumi vaatii toimiakseen reaaliaikaisen yhteyden Venäjän valtiolliseen maahanmuutto- ja rekisteröintipalveluun, joka tunnetaan myös nimellä GS Mir.

Fontankan haastatteleman viranomaislähteen mukaan Allegrossa olevilla rajatarkastajilla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta olla suojatussa reaaliaikaisessa internet-yhteydessä Venäjän eri viranomaisten tietokantoihin. Tämän vuoksi sähköistä viisumia ei voida myöskään tarkistaa liikkuvassa junassa matkalla Viipurista Pietariin.

Viipurin rautatieasemalle GS Mirin vaatimia laitteita ollaan kuitenkin parhaillaan asentamassa. Ensi vaiheessa sähköinen viisumi voi tulla siis koskemaan niitä Allegro-matkustajia, jotka jäävät pois Viipurissa ja menevät asemarakennukseen rajatarkastukseen.

Suunnitelman mukaan Viipurin aseman laiteasennukset olisivat valmiina käyttöön jo ensi vuoden alusta alkaen. Alustavan arvion mukaan sähköisellä viisumilla voisi siis päästä Allegroa käyttäen Viipuriin asti jo keväällä 2020.

Allegro-matkaajan ei olisi kuitenkaan pakko jäädä vain Viipuriin, vaan rajatarkastuksen läpikäytyään hän voisi jatkaa matkaansa vaikkapa Pietariin Venäjän sisäisillä yhteyksillä. Viipurin ja Pietarin välillä kulkee esimerkiksi nopeita ja moderneja Lastotshka-junia, joilla matka taittuu hieman reilussa tunnissa.

Venäjällä liikennöi jo useiden kaupunkien välillä nopeita ja uudenaikaisia Lastotshka-pikajunia. Tämä kuva on Pietarista Petroskoihin menevästä Lastotshkasta, mutta samantyyppinen juna kulkee myös Viipurin ja Pietarin välillä.

Tässä vaiheessa Pietarin Suomen-rautatieasemalla ei ole vielä vaadittavia GS Mir -laitteita eikä niiden hankkiminen tai asentaminen ole vielä lähitulevaisuuden asia. Jossain vaiheessa niiden täytyy tulla kuitenkin myös Pietariin ja liikkuvaan Allegro-junaan, sillä presidentti Vladimir Putinin ukaasin mukaisesti koko Venäjän on määrä siirtyä sähköisen viisumin käyttöön vuonna 2021.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev hyväksyi syyskuun alussa listan niistä maista, joiden kansalaiset voivat päästä Pietariin ja Leningradin alueelle ilmaisella e-viisumilla lokakuun alusta alkaen 2019.

Mukana on kaikkiaan 53 maata, joiden joukossa on myös Suomi. Yksi yllättävistä listalle päätyneistä maista on Pohjois-Korea, kun taas Britanniaa ei listalla ole – mitä ilmeisimmin muun muassa epäselvän brexit-tilanteen vuoksi. Maiden lista löytyy tästä linkistä venäjäksi.

Ilmaisen sähköisen viisumin voi saada lokakuun alusta alkaen täyttämällä hakemuksen Venäjän ulkoministeriön hallinnoimalla nettisivulla. Käsittelyajaksi on luvattu maksimissaan neljä päivää. Kerrallaan viisumi on voimassa 30 kalenteripäivää, mutta sillä saa oleskella Venäjällä maksimissaan kahdeksan vuorokautta.

Kaliningradin alueella sähköinen viisumi on jo nyt koekäytössä ja myös monet suomalaiset ovat sitä onnistuneesti jo käyttäneet. IS testasi heinäkuussa e-viisumin hakulomakkeen täyttöä ja se vaikutti varsin yksinkertaiselta ja nopealta.

Suomesta voi lokakuun alusta lähtien mennä sähköisellä viisumilla Venäjälle joko Vaalimaan, Nuijamaan tai Imatran rajanylityspaikkojen kautta autolla tai lentää suoraan Pietariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?