Huippuluokan kuvat paljastavat yhden asian öljy­laitos­iskusta – asian­tuntija hämmästyi: ”Melkein kuin neulan­pisto”

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat väittää osumakohtien todistavan, että iskut laukaistiin Iranista tai Irakista. Asiantuntijat eivät allekirjoita väitettä.
Yhdysvallat on julkaissut Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneista ilmaiskuista satelliittikuvia, jotka maan mukaan todistavat iskun tulleen Iranin tai Irakin suunnasta, ei Jemenistä.

Kaupallisen DigitalGlobe-yhtiön satelliittikuvat paljastavat laajoja tuhoja Abqaiqin ja Khuraisin öljynjalostamoilla ja kiihdyttävät syytöksiä, joiden mukaan iskujen takana on täytynyt olla valtiollinen toimija.


Asiantuntijat ovat alusta asti epäilleet, että iskuista vastuun ottaneet Jemenin huthikapinalliset eivät olisi voineet toteuttaa näin laajaa ja tarkkaa iskua lennokeillaan. Toisaalta jotkut asiantuntijat toppuuttelevat johtopäätöksiä, että kuvat olisivat varma todiste Iranin syyllisyydestä.

Tuhoisa isku lamautti puolet Saudi-Arabian öljyntuotannosta ja johti pelkoihin maailmantalouden notkahduksesta. Iskut kiristävät myös entisestään jännitteitä Lähi-idän alueellisten mahtimaiden Saudi-Arabian ja Iranin välillä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maan olevan ”latausvalmiudessa” vastaamaan iskuihin. Iran pitää syytöksiä maata kohtaan täysin perusteettomina.

Jopa parikymmentä osumaa

Mitä satelliittikuvista selviää?


Niistä on laskettu ainakin 17 osumaa, joista iso osa näyttäisi olevan Abqaiqin jalostamolla. Joidenkin tulkintojen mukaan kohteita olisi ollut yhteensä 19.

Kuvista näkyy tarkasti, kuinka osumat ovat puhkoneet esimerkiksi öljytankkien kupuja. Syttyneet palot on saatu sammutettua.

Jemenin huthikapinallisten alkuperäisessä lausunnossa kerrottiin kapinallisryhmän tehneen ”laajan iskun kymmenellä lennokilla” käyttäen hyväksi Saudi-Arabian ilmatorjunnan heikkouksia. CNN:n haastattelema amerikkalainen viranomaislähde ei pidä mahdollisena, että kymmenellä lennokilla olisi voitu osua pariinkymmeneen kohteeseen.

Huthit ovat Iranin tukema shiilainen järjestö, joka on vallannut suuria alueita Jemenistä. Sen tukialueet ovat yli tuhannen kilometrin päässä iskukohteesta. Huthit ovat aiemmin iskeneet Saudi-Arabian öljyntuotantokohteisiin, mutta eivät lähellekään näin mittavasti tai näin kauas.

YK on kuitenkin aiemmassa raportissaan arvioinut, että huthit olisivat onnistuneet kehittämään uusia pitkän kantaman lennokkeja.

Tarkasti kohteeseen

Satelliittikuvista näkyy Yhdysvaltain mukaan myös se, että lauantaiset iskut käynnistettiin luoteesta, eli Irakin tai Iranin suunnasta, ei etelästä eli Jemenin suunnasta.


Amerikkalaisviestimien mukaan yhdessä kuvassa näkyvät osumakohdat näyttävät kuitenkin olevan pikemminkin rakennelman länsisivulla. Epäselvää on, kykenisivätkö esimerkiksi lennokit tekemään käännöksen ennen kohdetta, mikä voisi selittää ristiriitaisuudet osumakohdissa.

CNN:n haastattelemat sotilasasiantuntijat varoivat tekemästä kuvien perusteella johtopäätöksiä laukaisupaikasta. Eläkkeellä olevat kenraali Mark Hertling ja amiraali John Kirby toistivat kumpikin, että mikään kuvissa ei todista iskua jostain tietystä suunnasta.

Kumpikin oli kuitenkin yhtä mieltä siitä, että iskut ovat olleet todella tarkkoja.

– Olen hämmästynyt iskujen tarkkuudesta, melkein kuin neulanpistoja, Kirby kuvaili lausunnossaan.


Analyysit kesken

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian mukaan kaikki iskut eivät osuneet kohteisiinsa vaan niiden luoteispuolelta on löytynyt lisää laitteita, joita nyt analysoidaan. Ohjusten jäänteiden perusteella on mahdollista tehdä johtopäätöksiä materiaaleista ja niiden valmistajasta.

Saudiarabialaislähteet ovat väittäneet iskussa käytetyn myös risteilyohjuksia, mutta Yhdysvallat ei ole toistaiseksi vahvistanut epäilyä.


Yhtenä mahdollisena iskun suorittajana on mainittu Iranin vallankumouskaarti, joka on maan armeijan rinnalla toimiva sotilasorganisaatio. Se olisi teoriassa voinut käynnistää iskun myös Etelä-Irakin shiia-alueilta.

Irakin eteläinen naapurimaa Kuwait on ilmoittanut tutkivansa väitettä, että sen ilmatilassa olisi lauantaina havaittu tunnistamaton kohde.

CNN:n haastattelema asiantuntija kiteyttää toteutustavan olleen sellainen, että se on vaatinut suuria resursseja.

– Kohteiden tiedustelu on tehty tarkasti, tehtävä suunniteltu tutkien välttämiseksi, kohteiden valinta osoittaa vahvaa suorituskykyä ja se on mitä todennäköisimmin valtiollisen toimijan tai sen tukeman ryhmän työtä, kommentoi tiedusteluasiantuntija, eläkkeellä oleva eversti Cedric Leighton CNN:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt