Boris Johnson aloittaa brexit-loppukirin – syytti kansanedustajia EU-eron ”murskaamisesta”

Julkaistu:

Britannian pääministerin mukaan oppositio pyrkii estämään koko brexitin toteutumisen, eikä pelkästään sopimuksenta brexitiä.
Britannian pääministeri Boris Johnson pysyy edelleen kannassaan, jonka mukaan maa eroaa Euroopan unionista lokakuun 31. päivänä, oli sillä erosopimusta tai ei. Asia käy ilmi Johnsonin Telegraphille kirjoittamasta kolumnista, jonka lehti julkaisi sunnuntai-iltana.

Kolumnissaan Johnson syytti ”suurta kansanedustajien joukkoa” siitä, että he pyrkivät ”murskaamaan brexitin”. Tällä hän viittasi parlamentin alahuoneen viime viikon alussa pikavauhdilla läpi runnomaan lakiin, joka pyrkii estämään sopimuksettoman brexitin toteutumisen ja pakottaa hänet tietyin edellytyksin hakemaan EU:lta lisäaikaa brexitille.

– Tässä ei ole kyse niin kutsutun ”sopimuksettoman brexitin” estämisestä. Kaikki tällaiset väitteet ovat täysin valheellisia. Kyse on koko brexitin estämisestä – ja kaikki oppositiopuolueet ovat paljastaneet todelliset, antidemokraattiset karvansa, Johnson kirjoitti.
Pääministeri myös sanoi, että brexitin vastustajien yrityksistä huolimatta hän ”työskentelee täysillä” varmistaakseen eron toteutumisen lokakuun lopussa. Hän vakuutti myös työskentelevänsä edelleen sopimuksen aikaan saamiseksi, vaikkakin se on hänen mukaansa nyt entistä vaikeampaa parlamentin toimien vuoksi.


Johnson kirjoitti uskovansa, että sopimus EU:n kanssa voidaan saada syntymään lähiviikkojen kuluessa. Hänen mukaansa sopimus viimeistellään 17. lokakuuta järjestettävässä EU-kokouksessa, mikäli riittävää edistystä asiassa saavutetaan muutaman seuraavan päivän aikana.
Maanantaina Johnsonin on määrä matkustaa Luxemburgiin, jossa hän tapaa muun muassa Euroopan komission johtajan Jean-Claude Junckerin. EU:n puolella on oltu huomattavasti pessimistisempiä sopimuksen syntymisen suhteen, sillä esimerkiksi unionin brexit-pääneuvottelija Michel Barnier sanoi viime viikolla, Britannialla ei ole ollut tarjottavanaan juuri mitään uutta.

Johnsonin ja Junckerin lounaan merkeissä tapahtuva tapaaminen on ensimmäinen miesten välillä sen jälkeen, kun Johnsonista tuli Britannian pääministeri heinäkuussa. BBC:lle puhuneen hallituslähteen mukaan Johnson pyrkii painottamaan Junckerille, että hän haluaa saada sopimuksen varmistettua heti EU-kokouksen jälkeen.

Jos tämä ei kuitenkaan osoittaudu mahdolliseksi, Johnson aikoo lähteen mukaan ”kieltäytyä kaikista lisäaikaa koskevista tarjouksista”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt