Yli miljoonan arvoinen kultainen vessanpönttö on yhä kateissa – röyhkeästi toimineiden rosvojen operaatio hämmästyttää

rac

Julkaistu:

Britannia
Täyskultaisen pöntön katoaminen on poliisille yhä täysi mysteeri. Varkaudesta epäillään kahdella autolla liikkunutta rosvojoukkoa.
Winston Churchillin synnyinkotina tunnettu Blenheim Palace Britanniassa kärsi mittavan takaiskun, kun tuntemattomat rosvot veivät kartanoon rakennetusta taidenäyttelystä italialaistaiteilija Maurizio Cattelanin luoman kultaisen vessanpöntön lauantain vastaisena yönä.

Aiemmin uutisoitiin virheellisesti, että taideteos olisi löytynyt jo muutaman tunnin kuluttua rikoksesta. Teoksen kohtalo oli kuitenkin vielä sunnuntai-iltana täysi arvoitus myös poliisille.
Rikos aiheutti vesivahingon, sillä pari päivää aiemmin avatussa näyttelyssä esillä ollut pönttö oli kytketty kartanon vesi- ja viemäriverkostoon, kuten kylpyhuonekalusteen kuuluukin.


Paikallinen poliisi kertoi ottaneensa kiinni 66-vuotiaan miehen epäiltynä osallisuudesta tapaukseen. Syytteitä ei ole nostettu, ja poliisi toivoo yleisövihjeitä kadonneen pöntön kohtalosta.

Poliisi epäilee, että asialla on ollut joukko varkaita, joilla on ollut käytössään ainakin kaksi ajoneuvoa. Asiasta uutisoi muun muassa New York Times.

Blenheim Palacen turvatoimet ovat poliisin arvion mukaan mittavat. Varasjoukon nopeaa ja vartijoista piittaamaton toiminta onkin ollut poikkeuksellisen röyhkeää.


Cattelan kertoi lehdelle, ettei varkaus ollut mikään taideperformanssi ja vakuutti, että hänellä itsellään on alibi tapahtuma-ajalle.

– Olisipa tämä kepponen. Tämä on vakava juttu, vaikka vähän surrealistinen, kun varkauden kohteena oli vessanpönttö, Cattelan päivitteli.

Cattelanin mukaan pöntön valmistuksessa on käytetty 103 kiloa 18 karaatin kultaa. Nykyisellä kullan hinnalla pöntön arvo sulatettuna olisi siten noin 3,6 miljoonaa euroa.

– Haluan edelleen ajatella positiivisesti, ja toivon, että ajatuksena on ollut järjestää Robin Hood -tyylinen tempaus, taiteilija sanoi.

Pönttöteos on nimeltään America, ja se on ollut aiemmin esillä Guggenheimin museossa New Yorkissa. Noin 100 000 museokävijää jonotti päästäkseen käyttämään sitä.

Istuin nousi otsikoihin edellisen kerran viime vuonna. Silloin Valkoinen talo pyysi Guggenheimilta lainaksi Vincent van Goghin teosta. Guggenheimin pääkuraattori Nancy Spector kieltäytyi, mutta tarjosi presidentti Donald Trumpille sen sijaan kultaista pönttöä pitkäaikaislainaan. Valkoinen talo ei kuitenkaan tarttunut tarjoukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt