Iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotanto­laitoksiin saatettiin toteuttaa halpis­lennokeilla – asiantuntijat: ”Tarjoavat mahdollisuuden iskeä syvälle”

rac

Julkaistu:

Jemenin huthikapinallisten epäillään nopeaa tahtia kehittäneen Iranin tuella halpoja lennokkeja, joilla voi iskeä jopa 1 500 kilometrin päähän.
Lauantaina Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyt iskut saatettiin toteuttaa vain 13 000 euron hintaisten lennokkien avulla. Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat lähettäneensä 10 lennokkia Saudeihin.

Kyseessä oli kapinallisten toistaiseksi röyhkein isku Jemenin sisällissodassa hutheja vastaan taistelevaa Saudi-Arabiaa vastaan. Iskut keskeyttivät jopa puolet Saudi-Arabian öljyntuotannosta, vastaten noin viittä prosenttia maailman öljyn kysynnästä.

– Saudi-Arabian näkökulmasta on kyse megaluokan iskusta, totesi Suomen Riadin-suurlähettiläs Antti Rytövuori STT:lle.

Saudien johdolla tehdyt pommitukset ovat raunioittaneet entuudestaan köyhän Jemenin ja aiheuttaneet maailman pahimman humanitäärisen kriisin.


Lauantain iskujen toinen kohde oli maailman suurin öljynjalostamo Abqaiqissa. Se on noin 1 300 kilometrin päässä huthien hallussa olevilta alueilta Jemenissä.

Siksi maailmalla on epäilty lennokkiväitteitä ja Yhdysvallat on syyttänyt iskusta Irania, joka tukee hutheja. Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat ja Saudi-Arabia tutkivat, tehtiinkö iskut itseasiassa risteilyohjuksilla, jotka laukaistiin joko Irakista tai Iranista, jotka ovat lähempänä kohteita.

– On suuri epäilys, että he (huthit) pystyisivät tällaisen iskun droneilla toteuttamaan, huomautti Rytövuori.


Irakin eteläosissa toimii Iranin vallankumouskaartin soluja shiiataistelijoiden apuna. Iran on jo kiistänyt syyllisyytensä. Myös Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi kiisti eilen, että iskut olisi voitu tehdä Irakista käsin.

Toiseksi vaihtoehdoksi Rytövuori mainitsee, että kaartilla olisi ollut vaikutusvaltaa Saudi-Arabian omiin shiiavähemmistöihin, ja lennokkien lähtöpaikka olisikin maan sisällä.

Iranin on epäilty jo pidempään lähettäneen Jemeniin asiantuntijoita opastamaan lennokkien rakentamisessa. Niihin tarvittavia, helposti kaupallisesti hankittavia osia salakuljetetaan maahan.

Huthien lennokit perustuvat iranilaisiin malleihin, jotka puolestaan on usein kehitetty Pohjois-Korean teknologian pohjalta. Saudi-Arabiaan ja sen liittolaismaihin on tehty lukuisia lennokki-iskuja Jemenin sodan aikana, mutta niissä on pääosin käytetty lyhyen matkan, noin 300 kilometrin etäisyydelle lentäviä laitteita, eikä niillä ole saatu aikaan merkittävää tuhoa.

Tammikuussa YK:n Jemen-asiantuntijaryhmä raportoi, että huthit ovat kehittäneet uusia, pitkän kantaman lennokkeja. Nämä UAV-X-lennokit yltävät noin 1 200–1 500 kilometrin päähän ja matkaavat 200–250 kilometriä tunnissa.

– Ne tarjoavat hutheille mahdollisuuden iskeä syvälle Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, huomauttivat Riadin lähelle syöksynyttä lennokkia tutkineet YK-asiantuntijat.


– Heidän taitonsa ovat kehittyneet hyvin nopeasti, totesi toimitusjohtaja Scott Crino Red Six Solutions -yhtiöstä, joka konsultoi Yhdysvaltain hallintoa lennokkiuhkaa vastaan.

Heinäkuussa huthit paljastivat myös uuden tyyppisen risteilyohjuksen, Qudin, jonka kerrottiin kantavan yli 1 500 kilometrin etäisyydelle.

Huthit ovat väittäneet tehneensä lennokki-iskuja myös vilkkaille Dubain ja Abu Dhabin lentokentille, mutta tietoja ei ole vahvistettu.

Hollantilaisen PAX-järjestön vanhempi tutkija Wim Zwijnenburg arvioi New York Timesille, että lennokkien rakentaminen maksaisi vain noin 15 000 dollaria kappaleelta.

Lennokkien jäljittäminen ja alasampuminen on vaikeaa. Saudi-Arabia on toistaiseksi suojannut öljynjalostamoitaan lähinnä maitse tapahtuvilta iskuilta.

– Saudit ovat nyt kohdanneet haasteen, jota vastaan he eivät pärjää edes käytössään olevien taloudellisten, sotilaallisten tai tiedusteluresurssien avulla, sanoi Jemeniin keskittyvän Sanaa Center for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen perustaja Farea Al-Muslimi New York Timesille.

Saudi-Arabialla on maailman kolmanneksi suurin sotilasbudjetti. Viime vuonna se sijoitti aseisiin arviolta 61 miljardia euroa.

Isku nostaa esiin David vastaan Goljat -taktiikan, jossa halpojen lennokkien avulla lisätään epävakautta Lähi-idässä. Lennokeilla ei ainoastaan aiheuteta tuhoa taloudellisesti tärkeille kohteille, vaan nostatetaan turvallisuuskuluja, horjutetaan maailmankauppaa ja levitetään pelkoa.

Mikäli Teheran paljastuu iskujen toteuttajaksi, asettaa se lisäpaineita presidentti Donald Trumpille, joka on uhannut jo pitkään iskeä Irania vastaan. Kesäkuussa Trump ilmoitti peruneensa viime hetkellä iskun Iraniin ja on viime päivinä jopa vihjaillut halustaan neuvotella Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa.

Lähteet: New York Times, Wall Street Journal, CNN, BBC, Reuters