Iran: Yhdysvaltojen syytökset "tyhjänpäiväisiä"

rac

Julkaistu:

Saudi-Arabian pörssi lähti laskuun.
Iran torjuu Yhdysvaltojen syytökset, joiden mukaan se olisi syypää Saudi-Arabian öljylaitoksiin kohdistuneisiin dronehyökkäyksiin. Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi luonnehti Yhdysvaltojen väitteitä "käsittämättömiksi ja tyhjänpäiväisiksi".

Mousavin mukaan Yhdysvallat yrittää syytöksillään saada syyn iskeä Irania vastaan.

– Amerikkalaiset soveltavat "maksimaalisen paineen" politiikkaa, joka näyttää muuttuneen "maksimaalisen valehtelun" politiikaksi, heidän epäonnistumistensa seurauksina, Mousavi tylytti.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo pani dronehyökkäykset Iranin tilille ja kutsui niitä ennenkuulumattomaksi iskuksi maailman energiatoimituksia vastaan. Jemenin huthikapinalliset ilmoittautuivat iskujen tekijäksi, mutta Pompeon mukaan ei ole mitään todisteita sille, että iskut olisivat peräisin Jemenistä.

Suhteet Iranin ja Yhdysvaltojen välillä ovat olleet syvästi jäissä viime vuoden toukokuusta lähtien, kun presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta, jonka turvin Iraniin kohdistuvia talouspakotteita höllennettiin.

Saudi-Arabia on droneiskujen jälkeen joutunut vähentämään öljytuotantoaan alle puoleen normaalista. Saudi-Arabian pörssi oli aamulla avauduttuaan kolmen prosentin laskussa. Energiayhtiöiden kurssit laskivat lähes viisi prosenttia. Saudi-Arabia valmistelee parhaillaan maan jättimäisen öljy-yhtiö Aramcon osittaista listausta rahoittaakseen maan talousuudistuksia.

Droneiskun kohteina olivat Abqaiqin ja Khuraisin öljyntuotantolaitokset Saudi-Arabian itäosassa. Abqaiq on maailman suurin öljynjalostamo, joka käsittelee päivässä noin seitsemän miljoonaa barrelia raakaöljyä.