Conception-alus läpäisi kaikki turvallisuus­tarkastukset – miksi yksikään nukkuneista matkustajista ei pelastunut?

rac

Julkaistu:

Kalifornia
34 ihmisen kuolemaan johtaneen tulipalon syy on yhä mysteeri.
Labor Dayn juhlapyhänä 2. syyskuuta Etelä-Kaliforniassa tuleen syttyneestä Conception-aluksesta tuli nukkuville matkustajille surmanloukku.
Tämä selviää onnettomuustutkintakeskus National Transportation Safety Boardin (NTSB) esiraportista.

Esiraportti ei ota kantaa tulipalon syttymissyyhyn, mutta siinä selostetaan turman pääkohdat.


NTSB on kuullut tulipalosta selviytyneitä miehistön jäseniä. Kertomusten perusteella ruuman nukkumistiloihin ei ollut minkäänlaista pääsyä tulipalon syttymisen jälkeen.

Nukkuvat matkustajat jäivät tulen ja savun saartamiksi, eikä miehistö pystynyt tekemään mitään heidän auttamisekseen.


Alla olevalla videolla NTSB on tutustumassa Conceptionia vastaavaan alukseen.


Tulipalon syy yhä mysteeri.

Miehistön mukaan vuonna 1981 rakennetussa aluksessa ei ollut esimerkiksi sähkövikoja, jotka voisivat selittää palon syttymisen.

NBC:n mukaan viranomaiset olivat tarkistaneet aluksen ainakin vuosittain, viimeksi helmikuussa, eikä alukselta ole löytynyt turvallisuustarkastuksissa pikkupuutteita kummempaa huomautettavaa.

Esimerkiksi vuonna 2018 tarkastuksessa kirjattiin huomioksi, että aluksen ensiapupakkauksessa oli vanhaksi mennyttä tarpeistoa.

Conceptionia koskeviin raportteihin on kirjattu yksi kuolintapaus vuodelta 2016, kun sydänongelmista kärsinyt matkustaja hukkui kesken sukellusmatkan. Viranomaiset totesivat, ettei kuolema johtunut mistään Conceptionin miehistön laiminlyönnistä.


Puutteellinen turvallisuusohjeistus?

Paloturvallisuusasiantuntijat ovat kuitenkin ihmetelleet, että jos alus oli niin turvallinen kuin tarkastusten mukaan oli, miten ihmeessä nukkumatilat olivat sellainen loukko, josta yksikään matkustaja ei pelastunut. Turman syystä onkin avattu rikostutkinta.

Los Angeles Timesin mukaan on mahdollista, ettei matkustajille ollut edes kerrottu hätäuloskäynnistä.

Lehti haastatteli useita ihmisiä, jotka ovat olleet Conception-alusta operoineen Truth Aquaticsin matkoilla.

Vaikka haastatellut pitivät miehistöä ammattitaitoisena, monet muistivat kapteenin turvallisuusohjeistusten olleen puutteellisia.

– Minulla ei ole mitään hajua, miten olisimme päässeet nukkumatiloista ulos hätätilanteessa, sanoo Conceptionilla huhtikuussa matkustanut Josiah Wilcox.

Uhrit tunnistettu

Viikon tutkinnan jälkeen kaikki turman uhrit on saatu tunnistettua.

Santa Barbaran piirikunnan sheriffi Bill Brown julkisti kaikkien nimet ja iät äskettäin.

Nuorin turmassa surmansa saaneista on 16-vuotias, vanhimmat 62-vuotiaita. Suurin osa uhreista oli kotoisin Kaliforniasta.