Kalifornian vene­palossa kuoli patentteja takonut entinen Nokia-insinööri – ”JP oli ihmisenä lämmin, iloinen ja hauska” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kalifornian vene­palossa kuoli patentteja takonut entinen Nokia-insinööri – ”JP oli ihmisenä lämmin, iloinen ja hauska”

Julkaistu: 15.9. 10:16

Traagisessa venepalossa menehtynyt suomalainen veti vapaa­ehtoisena robottikerhoa Kaliforniassa ja teki uraa ohjelmistoyhtiössä.

Sukellusalus Conceptionin tulipalo Santa Cruzin saaren edustalla syyskuun toisena päivänä vaati 34 ihmisen hengen. Viranomaiset ilmoittivat torstaina viimeistenkin uhrien nimet. Heidän joukossaan oli suomalainen Juha-Pekka Ahopelto.

Conception-alus oli palon syttyessä ankkuroituna Santa Cruzin saarelle, Etelä-Kalifornian edustalle. Sisällä aluksessa nukkui ryhmä harrastajasukeltajia Pohjois-Kaliforniasta, heidän joukossaan pitkään Piilaakosssa asunut IT-insinööri Ahopelto, 50.

Sukelluslaiva Conceptionin palanut runko 2. päivä syyskuuta.

Sukelluslaiva Conceptionin palanut runko 2. päivä syyskuuta.

Neuvonantaja Hartti Suomela Business Finlandista toimi Piilaaksossa 19 vuotta auttaen suomalaisyrityksiä saamaan jalansijaa alueelta. Hän tunsi Ahopellon ajalta, jolloin molemmat IT-alan miehet työskentelivät Nokian Mountain View’n toimipaikassa.

– Hänet tunnettiin JP:nä. Me molemmat tulimme taloon samoihin aikoihin vuonna 2000. Hän lähti Nokialta viitisen vuotta myöhemmin ja oli sen jälkeen erilaisissa IT-alan firmoissa duunissa, Suomela kertoo Sydneystä, Australiasta, jonne hän muutti vaimonsa kanssa syyskuun alussa.

– JP oli ihmisenä tosi mukava, lämmin, ystävällinen, iloinen, hauska ja seurallinen. Syötiin silloin usein lounaita yhdessä Nokian henkilöstöravintolassa, Suomela kuvailee.

Venepalon uhrien muistoksi oli tuotu kukkia Santa Barbaran satamaan.

Venepalon uhrien muistoksi oli tuotu kukkia Santa Barbaran satamaan.

Hän lähti Nokialta samoihin aikoihin Ahopellon kanssa vuonna 2005.

– Sen jälkeen emme olleet vakituisesti tekemisissä. Oltiin vaan niin eri firmoissa ja bisneksissä töissä, ettei tullut pidettyä yhteyttä, Hartti harmittelee.

Lapualta kotoisin oleva Ahopelto oli asunut USA:ssa ainakin 20 vuotta. Mies ei juurikaan liikkunut Piilaakson suomalaispiireissä.

Ahopelto haki viime vuonna patenttia IT-alan keksinnölleen, joita miehellä oli jo entuudestaan kolme kappaletta. JP organisoi robottikerhon ja toimi sen vapaaehtoisena opettajana Bowmanin kansainvälisessä montessorikoulussa, Palo Altossa. Samassa kaupungissa oli myös Ahopellon viimeisin työpaikka softwareyhtiö Nectar Inc:issä.

JP oli ihmisenä tosi mukava, lämmin, ystävällinen, iloinen, hauska ja seurallinen.

Ahopellot asuivat Sunnyvalessa. Ystävän mukaan JP:n suomalainen vaimo ja niin ikään IT-alan insinööri on shokissa, eikä halua tässä vaiheessa kommentoida miehensä poismenoa. Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi teini-ikäistä poikaa.

JP Ahopelto oli innokas sukeltaja, joka julkaisi vedenalaisia otoksiaan merenelävistä Flickr-kuvapalvelussa.

Kolmevuotias pikkulapsi oli mukana muistelemassa venepalon uhreja Santa Monicassa, Kaliforniassa.

Kolmevuotias pikkulapsi oli mukana muistelemassa venepalon uhreja Santa Monicassa, Kaliforniassa.

Kuva epätoivoisista sammutustöistä: palo oli todella raju.

Kuva epätoivoisista sammutustöistä: palo oli todella raju.

Los Angelesissa asuva, varhaiseläkkeellä oleva suomalaisyrittäjä Jouni Passi ei koskaan tavannut JP Ahopeltoa, mutta miehiä yhdisti sukellusharrastus. Passi laskeskelee olleensa turma-alus Conceptionin kyydissä kymmenkunta kertaa.

– Paikalliset sukelluskerhot vuokrasivat sitä käyttöönsä. Yövyimme aluksella. Kapteeni lähti ajamaan Santa Barbarasta aamuyöllä. Kolme tuntia myöhemmin olimme perillä Santa Cruzin saarella heti aamusta ja saatoimme sukeltaa koko päivän, Passi selittää.

Labor Dayn juhlapyhän tulipalo syttyi juuri aamun pikkutunneilla. Kuusihenkinen miehistö yhtä lukuunottamatta nukkui veneen yläkannella kajuutan takana ja pelastui. Sukeltajat ja yksi miehistönjäsen taas yöpyivät veneen ruumassa olevissa kerrossängyissä. Alakerran makuutiloista oli kaksi ulostulotietä, joista kumpikin johti veneen keittiöön. Juuri sieltä palon uskotaan saaneen alkunsa.

– Epäilen litiumioniakkujen kärähtäneen ladattaessa, Passi arvelee.

Sukeltajat ovat saattaneet ladata elektronisia laitteitaan yön yli veneen keittiössä. Vaikka miehistö yritti parhaansa, ketään ei onnistuttu pelastamaan tulessa olevan keittiön läpi veneen uumenista. Palossa uponnut Conception-alus nostettiin pintaan torstaina ja toimitettiin Port Huenemen laivastotukikohtaan tutkittavaksi. Uhrit olivat iältään 16–62-vuotiaita. Heidän kuolinsyykseen epäillään savumyrkytystä.