Niinistö kunnioitti Kiovassa Maidanin verilöylyn ja nälänhädän uhreja – katso videot

rac

Julkaistu:

Ukraina
Ukrainalaisille presidentti Sauli Niinistön käynti muistomerkeillä merkitsee symbolista tuen osoittamista.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi Kiovassa yhteensä kolmella eri muistomerkillä kunnioittamassa hyvin erilaisten tragedioiden uhreja.

Tuntemattoman sotilaan hauta ja ikuinen tuli olivat vuorossa ensimmäisenä. Toisen maailmansodan uhreja kunnioittavalla muistomerkillä vastassa olivat sotilassoittokunta ja kunniavartio.

Seuraavaksi Niinistö siirtyi Holodomorin uhrien muistomerkille ja lopuksi Maidanin kansannousun uhrien muistomerkille.
  • Katso video jutun alusta: Niinistö laski symbolisesti ruokaruukun Ukrainan nälänhädän uhrien eli Holodomorin muistomerkille.
Nämä kaksi viimeistä muistomerkkiä ovat tulleet ukrainalaisille erityisen tärkeiksi symbolisiksi paikoiksi viime vuosina, kun maan suhteet Moskovaan ovat kiristyneet Krimin valtauksen ja Venäjän ylläpitämän Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Holodomoria eli Ukrainassa vuosina 1932–33 raivonnutta keinotekoista nälänhätää ei haluta nyky-Venäjällä tunnustaa Josif Stalinin ja Neuvostoliiton johdon aiheuttamaksi tarkoitukselliseksi sortotoimeksi. Nälänhädässä kuoli miljoonia ukrainalaisia.

Venäjän julkisuudessa on annettu esimerkiksi ymmärtää, että Ukrainassa vietettävät nälänhädän muistojuhlat olisivat ”russofobian” yksi ilmentymismuoto. Itä-Ukrainan niin sanotuilla venäläismielisillä kapinallisalueilla nälänhädän uhrien muistomerkkejä on jopa vandalisoitu. Sana holodomor viittaa nälällä tappamiseen, nälkäkuolemaan.


Vuoden 2014 Maidanin vallankumouksen muistomerkki on niin ikään joutunut propagandan kohteeksi, sillä Venäjä ei tunnusta Ukrainan kansannousua kansalaisten aidoksi kapinaksi maan silloista Moskova-mielistä johtoa vastaan.

Kiovan Maidan-aukion mielenosoituksissa kuoli helmikuussa 2014 hieman yli sata siviiliä, kun Kremlin tukema presidentti Viktor Janukovitsh määräsi mielenosoitukset tukahdutettavaksi voimatoimin. Venäjä levittää yhä nykyisinkin mielikuvaa, jonka mukaan mielenosoittajat olivat Yhdysvaltain ja Euroopan tukemia ”fasisteja”.


Maidanilla kuolleiden muistoksi on pystytetty Taivaallisen sadan muistomerkki, jossa on jokaisen kuolleen kuva ikuistettuna mustavalkoiseen muistopaateen. Niinistö kävi laskemassa kynttilän heidän muistolleen.
  • Katso video: Niinistö laski kynttilän Maidanin kansannousun verilöylyn uhreille

Niinistön käynti muistomerkeillä oli symbolinen ele, joka on tärkeä ukrainalaisille.

Moskovan silmissä ainoa ”poliittisesti korrekti” muistomerkki näistä on Tuntemattoman sotilaan ikuinen tuli, vaikka myös toisen maailmansodan suhteen on parhaillaan meneillään erilaisia Venäjän tukemia propagandaprojekteja.


Niinistö myönsi lehdistötilaisuudessa, että muistomerkeillä käynti nosti tunteet pintaan.

– Jää kyllä miettimään niiden ihmisten kohtaloita, yksilöiden kohtaloita, hän sanoi.

Niinistö mainitsi erityisesti Holodomorin eli ukrainalaisten nälänhädästä kertovan muistomerkin, joka on hänen kuvailunsa mukaan ”kovin, kovin laiha tyttö”.


Niinistö laski pikkutytön patsaalle pienen symbolisen ruokaruukun.

– Kyllä hiljensi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt