Väite Suomen ja Ukrainan sotilas­yhteistyöstä leviää – Niinistö kiisti IS:lle: Ei ole edennyt - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väite Suomen ja Ukrainan sotilas­yhteistyöstä leviää – Niinistö kiisti IS:lle: Ei ole edennyt

Ukrainan presidentin virallisilla nettisivuilla oli yhä lauantaina nähtävillä Sauli Niinistön kiistämä väite, jonka mukaan Zelenskyi ja Niinistö olisivat sopineet sotilaallisesta yhteistyöstä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin torstaina Kiovassa Mariinski-palatsissa.­

14.9.2019 14:36 | Päivitetty 14.9.2019 17:13

Sekä venäjänkielisessä että englanninkielisessä mediassa leviää artikkeli, jonka mukaan Suomi ja Ukraina olisivat sopineet sotilaallisen yhteistyön kehittämisestä.

Väite tuli ensi kertaa esille tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin lehdistötilaisuudessa torstaina.

Zelenskyi kertoi lehdistötilaisuudessaan ensin, että hän oli varoittanut Niinistöä suhtautumasta Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkeen pelkkänä taloudellisena asiana, sillä hänen mukaansa kaasuputki on uhka koko Euroopalle.

Lue lisää: Zelenskyi näpäytti Niinistöä kaasuputkesta: ”Korostin, että tämä on uhka koko Euroopalle”

Liki samaan hengenvetoon Zelenskyi jatkoi:

– Me olemme myös sopineet, että vahvistamme sotilaallista yhteistyötä ja kehitämme dialogia puolustusministeriöidemme välillä.

Zelenskyi ei avannut tätä ilmoitustaan millään tavalla tarkemmin, vaan hänen seuraavat lauseensa olivat:

– Olen henkilökohtaisesti kiitollinen Suomelle tuesta maamme alueelliselle koskemattomuudelle ja itsenäisyydellemme. Kerroin presidentille turvallisuustilanteesta Donbassissa ja vaihdoimme näkemyksiämme tulevista askelista sodan lopettamiseksi.

IS kysyi Niinistöltä perjantaina iltapäivällä Kiovassa Zelenskyin ilmoituksesta näin:

– Zelenskyi mainitsi jostain Suomen ja Ukrainan välisestä sotilaallisesta yhteistyöstä, mutta se jäi vähän avoimeksi, mitä se tarkoittaa?

Niinistö vastasi tähän jo ennen kuin kysymys oli ehtinyt kunnolla loppua:

– No, se jäi vähän minullekin avoimeksi.

Tämän jälkeen Niinistö kuitenkin tarkensi:

– Tuota, tuossa oli, jos nyt oikein muistan, ehkä vuosi kaksi sellainen vaihe, jossa jonkinlaista ajattelua täältä (Ukrainasta) tarjottiin. Ja se ei ole kyllä nyt eteenpäin mennyt vielä ainakaan.

Presidentinlinnasta vahvistettiin IS:lle myös vielä lauantaina, että puolustusyhteistyön tiivistäminen ei ollut esillä neuvotteluissa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin virallisilta nettisivuilta katosi lauantaina iltapäivällä artikkeli, jossa kerrottiin Suomen ja Ukrainan väitetysti sopimasta sotilaallisesta yhteistyöstä. IS ehti ottaa artikkelista ruutukaappauksen.­

Väite Suomen ja Ukrainan sotilaallisen yhteistyön vahvistamisesta löytyi kuitenkin yhä lauantaina Ukrainan hallinnon virallisilta sivuilta.

Kun IS uutisoi asiasta lauantaina iltapäivällä, asiaa koskeva artikkeli oli yhä edelleen nähtävillä myös presidentti Zelenskyin virallisilla nettisivuilla. Jossain vaiheessa iltapäivää artikkeli kuitenkin katosi, mutta IS:llä on yhä tallessa sivujen ruutukaappaus.

Ukrainan puolustusministeriön virallisilta sivuilta artikkeli löytyi kuitenkin vielä ainakin lauantaina kello 17 aikoihin englanniksi tästä linkistä.

Suomen ja Ukrainan väitetysti tiivistyvä puolustusyhteistyö näyttää kiinnostavan myös Ukrainan ja Venäjän mediaa, jossa artikkeli näyttää leviävän parhaillaankin yksinomaan Zelenskyin ilmoittamassa muodossa. Artikkeli löytyy englanniksi myös Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan nettisivuilta tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?