Times: Brexit-sotkun alkuun polkaissut ex-pääministeri David Cameron rikkoi viimein hiljaisuuden – ”Jotkut eivät tule koskaan antamaan minulle anteeksi ”

Julkaistu:

Britannian ex-pääministeri on kommentoinut brexit-kiistaa ensimmäistä kertaa The Timesin pitkässä erikoishaastattelussa. Hän julkaisee ensi viikolla muistelmansa.
Britannian politiikka on ollut melkoisessa myllerryksessä kesällä 2016 järjestetystä brexit-kansanäänestyksestä lähtien. Äänestys päättyi tunnetuin tuloksin EU-eron kannalle, ja seuraavana päivänä asian kansan päätettäväksi luvannut pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa.

Sen jälkeen brexit-prosessiin on mahtunut monenlaisia käänteitä, eikä niille näy toistaiseksi loppua. Britannia on edelleen EU:n vastahakoinen jäsen.

Perjantaina parrasvaloista loitolla pysynyt Cameron rikkoi viimein brexit-sotkua koskevan hiljaisuutensa The Timesille antamassaan pitkässä erikoishaastattelussa. Ex-pääministerin muistelmakirja For the Record (suomeksi Ihan vain tiedoksi) ilmestyy ensi viikolla.


Timesin mukaan Cameron kertaa teoksessaan muun muassa omia virheitään sekä kommentoi entisiä kollegoitaan suorasanaisesti. Lehdelle hän kertoo ymmärtävänsä, että ihmiset ovat hänelle vihaisia.

– Tiedän, että monet ovat. Sanoin jo kirjan esipuheessa, että jotkut eivät tule koskaan antamaan minulle anteeksi kansanäänestyksen järjestämistä. Toiset taas eivät anna anteeksi sen järjestämistä ja siinä häviämistä. Totta kai on myös kaikki ne ihmiset, jotka halusivat äänestyksen, halusivat lähteä EU:sta ja jotka ovat iloisia siitä, että lupaus tehtiin ja se pidettiin, Cameron sanoo.

Hän kertoo yrittäneensä selittää muistelmissaan sitä, miksi kansanäänestykseen päätyminen oli hänen mielestään lopulta väistämätöntä. EU-jäsenyys jakoi kansaa, ja kysymys oli ratkaistava jotenkin.

Itse Cameron ei olisi koskaan halunnut brexitin tapahtuvan, joten äänestys oli hänen kannaltaan uhkapeliä.

– Hyväksyn sen, että yritys epäonnistui.

”Ajattelen sitä joka ikinen päivä”

Cameron kertoo käyneensä sittemmin joitakin ”järeitä keskusteluja” aiheesta kansalaisten kanssa. Hän sanoo myös ymmärtävänsä, että brexit-riitelyn ja eron pitkittymisen tuoma epävarmuus on monille tuskallista ja vaikeaa.

Eikä tämänhetkinen tilanne ole helppo koko prosessin käyntiin polkaisseelle ex-pääministerillekään, joka kertoo masentuneensa syvästi jo kansanäänestyksen tuloksesta.

– Ajattelen sitä joka ikinen päivä. Kansanäänestystä, sitä faktaa, että me hävisimme, seurauksia ja niitä asioita, jotka olisi voitu tehdä toisin. Olen epätoivoisen huolissani siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, Cameron sanoo.


Kansanäänestyksessä kokemansa häviön yhdeksi syyksi Cameron sanoo sen, että hän turvautui kampanjassaan vahvoihin teknisiin ja taloudellisiin argumentteihin samaan aikaan, kun vastapuoli vetosi kansaan tunteikkailla argumenteilla sekä maahanmuuttokysymyksen esiin nostamisella.

– Rakastin asioiden selittämistä ja väittelemistä, mutta kun se eteni, tunsin vajoavani yhä syvemmälle suohon. Se muuttui tällaiseksi karmeaksi konservatiivien psykodraamaksi, enkä tuntenut pääseväni siitä läpi. Se, mitä Boris (nykyinen pääministeri Johnson) ja Michael Gove tekivät, oli paljon jännittävämpää kuin ne asiat, joita yritin saada läpi.

”Luulen, että he jättivät totuuden kotiin”

Brexitin puolesta kansanäänestyksen alla kampanjoineita poliitikkoja on sittemmin syytetty valehtelusta ja kansalaisten harhaan johtamisesta. Tunnetuin näistä valheista oli kampanjabussin kyljessä ollut teksti, jonka mukaan EU:lle viikoittain lähetetyt 350 miljoonaa puntaa voitaisiin käyttää suoraan julkiseen terveydenhuoltoon.

– Luulen, että he jättivät totuuden kotiin, Cameron sanoo Johnsoniin ja tuolloin oikeusministerinä olleeseen Goveen viitaten.


Entisen ystävän ja kollegan Goven kerrotaan kuuluvan niihin, joita Cameron käsittelee kirjassaan kaikkein kovasanaisimmin. Hän käyttää Govesta muun muassa sanaa ”valheellinen”.

Kirjan mukaan Gove vastusti, kun Cameron siirsi hänet vuonna 2014 sivuun opetusministerin paikalta.

– Olet joko joukkuepelaaja tai runkkari, Cameron viestitti Govelle.

Miesten puhevälit eivät kuitenkaan ole tyystin katkenneet.

– Olemme puhuneet. Emme paljoa. Olen käynyt hänen kanssaan jonkinlaisen keskustelun. Pääministerille olen puhunut hieman, lähinnä tekstiviestien välityksellä. Mutta Michael oli todella hyvä ystävä, joten se on ollut vähän vaikeampaa.

Johnson ei itsekään uskonut voittavansa kansanäänestystä

Kirjassaan Cameron kertoo, että Johnson sai hänet nauramaan miesten yhteistyön aikoina, mutta hän ei kuitenkaan aina luottanut tähän. Nyt hän toivoo pääministerin kuitenkin onnistuvan strategiassaan ja suunnitelmissaan.

– Kuten tiedätte, se ei ole lähestymistapa, jonka minä olisin valinnut. Mutta toivon hänen menestyvän.

Cameron paljastaa, että Johnson ei itsekään uskonut brexitin kannattajien voittavan kansanäänestystä.


Seuraajaansa Theresa Mayta hän ylistää tämän ”ilmiömäisestä” työtahdista sekä omistautumisesta kansan palvelemiselle. Pyyhkeitä May saa kuitenkin hyökkäävästä neuvotteluasenteestaan sekä ”punaisista linjoistaan”, jotka ajoivat hänet lopulta nurkkaan.

Kaikesta huolimatta Cameron olisi itse äänestänyt Mayn neuvotteleman sopimuksen puolesta, sen puutteista huolimatta.

Cameronin silmissä brexitin tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta.

– Uskon tämän päättyvän huonosti. Toivon todella paljon, että sitä ei tapahtuisi, eikä sitä mielestäni tulisi ajaa eteenpäin, entinen pääministeri sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt