Kommentti: Niinistö muuttui valeuutiseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai kokea Ukrainassa omakohtaisesti, kuinka venäläinen valeuutinen syntyy ja leviää, erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa Kiovasta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (selin), Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid YES-konferenssissa eilen.

14.9.2019 7:45

”Venäjää vastaan säädetyt talouspakotteet ovat osoittautuneet täysin tehottomiksi. Ne eivät ole romuttaneet Venäjän taloutta eivätkä muuttaneet Moskovan politiikkaa, joten pakotteiden jatkamisen sijaan Euroopan on nyt siirryttävä dialogiin Venäjän kanssa.”

Tässä on tiivistetysti se viesti, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö välitti Venäjän median mukaan perjantaina Ukrainassa puhuessaan arvovaltaisessa Yalta European Strategy -konferenssissa.

Venäjän tiedotusvälineiden mukaan Niinistö tyrmäsi myös selvin sanoin Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin vaatimukset, joiden mukaan Euroopan pitäisi jatkaa Venäjän vastaisia pakotteita Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

– Ukrainan presidentti järjesti konferenssissa todellisen venäläisvastaisen hysteerisen hyökkäyksen, mutta hän ei saanut ymmärrystä edes perinteisiltä kumppaneiltaan. Suomen presidentti Sauli Niinistö ei kannattanut entisen showmiehen ideaa Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamisesta, venäläinen Dni.ru-uutissivusto raportoi esimerkiksi.

Kaikki nämä Venäjän tiedotusvälineiden laatimat kymmenet Niinistö-pakoteartikkelit näyttävät muodollisesti täysin asiallisilta ja päteviltä.

Tavalliselle venäläiselle – tai venäjänkieliselle lukijalle Ukrainassa – ei voisi tulla siten mieleenkään epäillä, että artikkeleissa olisi jotain pielessä.

Niissä on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva ongelma. Ne ovat valeuutisia.

Artikkeleissa on käytetty Niinistön yhtä sitaattia irrotettuna asiayhteydestään. Niinistöä ei siten varsinaisesti siteerata väärin, mutta hänen lausumastaan tehdään tarkoitushakuisesti väärä johtopäätös.

IS kertoi Niinistölle Venäjän mediassa leviävistä tulkinnoista perjantaina iltapäivällä Kiovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Niinistö vaikutti selvästi yllättyneeltä siitä, kuinka hänen sanansa oli tulkittu.

– Sanoin aika selvästi, että odotettiin, että pakotteet kaatavat Venäjän talouden, mutta sitä ei ole tapahtunut. Mutta pakotteista totta kai pidetään kiinni.

Niinistön mukaan Suomen sitoutumisesta pakotteisiin ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä.

– Tämä on aika selkeä asia, eikä siitä pitäisi vallita minkään näköistä väärinkäsitystä. Jos sellaista on, se on vähän tahallista, Niinistö korosti.

Lehdistötilaisuuden jo loputtua Niinistö pysähtyi vielä poistuessaan vaihtamaan pari sanaa suomalaistoimittajien kanssa ja ihmetteli sitten vielä IS:lle Venäjä median tulkintoja:

– Vai semmoista ne siellä kirjoittavat?

Kerta ei ole ensimmäinen, kun Venäjän mediassa leviää outoja ja selvästi virheellisiä Suomea koskevia väitteitä. Aina ei voi päätellä, ovatko ne tarkoituksellisia vai pelkästään epähuomiossa syntyneitä väärinymmärryksiä.

Tällä kertaa Niinistö-valeuutisen syntymekanismi näyttää kuitenkin varsin selkeältä.

Suomi on tällä hetkellä Euroopan unionin puheenjohtajamaa, joten Niinistön sanomisia seurataan maailmalla tavallistakin suuremmalla mielenkiinnolla.

Ei ole siis ihme, että myös Venäjän media seurasi tarkalla korvalla kaikkea sitä, mitä Niinistö lausui Kiovassa torstaina ja perjantaina. Niinistö tapasi molempien päivien aikana myös Ukrainan uutta presidenttiä Zelenskyitä, joka yrittää parhaillaan tehdä kaikkensa saadakseen edistettyä rauhaa Itä-Ukrainaan.

 Niinistöä ei varsinaisesti siteerata väärin, mutta asiayhteydestä irrotettuna hänen lausumastaan tehdään tarkoitushakuisesti väärä johtopäätös.

Kuten usein aiemminkin on todettu, Venäjän informaatiovaikuttamisen yksi perusidea on kylvää hämmennystä, sekasortoa ja epäluuloa niissä maissa, joihin Kreml haluaa vaikuttaa.

Niinistön vierailu Ukrainassa oli siten suorastaan liian houkutteleva tilaisuus hukattavaksi, jos informaatiohämmennykselle tarjoutuisi vain pienikin siemen.

Laatimalla onnistunut valeuutinen Niinistön vierailusta olisi mahdollista sekoittaa pakkaa paitsi Suomen ja Ukrainan välisissä suhteissa niin myös Ukrainan sisäpolitiikassa ja koko Euroopan unionin sisäisessä viestinnässä.

Valeuutisen leviämisen varmistamiseksi ”Niinistön vaatimus pakotteiden hylkäämisestä” käännettiin Venäjällä myös englanniksi, jonka jälkeen sitä alkoivat levittää pienet englanninkieliset uutissivustot.

Missä yhteydessä Niinistö sitten puhui Venäjän vastaisista pakotteista?

Niinistö vastasi YES-konferenssissa paneelikeskustelun vetäjän Richard Haassin kysymykseen, onko syytä uskoa, että Venäjä saataisiin takaisin yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa sen sijaan, että se pyrkisi ulkopuolisena heikentämään kansainvälistä yhteisöä.

– Tästä olemme puhuneet sitten Krimin. Oli puheita, että pakotteiden jälkeen Venäjän talous romahtaa ja he joutuvat tulemaan takaisin. Sitä ei ole tapahtunut, ja pelkäänpä, ettei tapahdukaan lähitulevaisuudessa, Niinistö vastasi.

Tämän jälkeen Niinistö korosti, että tarvitaan myös pieniä myönteisiä askelia.

– Meillä on elävä esimerkki siitä täällä. Presidentit Putin ja Zelenskyi kykenivät sopimaan vankienvaihdosta. Se on pieni askel eikä se ehkä johda mihinkään, mutta se on silti askel. Tarvitsemme pieniä asioita suurempien rakentamiseen.

Niinistö ei siis missään kohtaa vastaustaan ehdottanut saati sitten vaatinut, että pakotteita Venäjää vastaan ei pitäisi enää jatkaa tai vanhat pakotteet pitäisi poistaa. Sen sijaan Niinistö jatkoi tutulla linjallaan, jonka mukaan Venäjä-politiikassa tarvitaan muutakin kuin pakotteet.

Samassa keskustelussa Niinistöltä kysyttiin myös Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridivaikuttamisesta. Niinistö vastasi, että se saa jatkuvasti uusia muotoja, joten tulevia tilanteita ja niihin vastaamista on kuviteltava ennakolta.

Yksi keino välttää nyt koetun tapaista väärintulkintaa olisi toistaa tietty ydinviesti joka ikisessä repliikissä. Niinistön pitäisi siis rakentaa sanomansa niin, että hän yrittäisi miettiä jo etukäteen, kuinka Venäjän media voisi vääristellä hänen lausumansa. Se johtaisi rautalankamallipuheeseen, joka olisi käytännön elämässä mahdotonta.

Huhtikuussa Pietarin Arktisessa foorumissa Niinistö muotoili Suomen pakotekannan erittäin selkeästi ja vieläpä niin, myös Vladimir Putin oli kuulemassa sen suuren yleisön edessä.

– Pakotteet on otettu käyttöön Venäjän käyttäytymisen takia. Jos ne syyt eivät poistu, pakotteet jäävät voimaan, Niinistö paalutti tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?