Brittiparlamentin puhemies Bercow vertasi Boris Johnsonia pankkiryöstäjään – lupasi estää pääministerin aikeet vaikka voimakeinoin

Julkaistu:

Tehtävänsä jättävä puhemies John Bercow sanoi torstaina, että parlamentti pyrkii estämään vaikka voimakeinoin hallituksen mahdolliset yritykset rikkoa lakia, joka edellyttää lisäajan hakemista brexitille.
Brittiparlamentin työ on jäissä lokakuun 14. päivään saakka, mutta kuohunta brexitin ympärillä jatkuu. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow varoitti torstaina pääministeri Boris Johnsonia rikkomasta lakia, kun hän piti Lontoossa vuotuista luentoaan juristeille.

Bercow sanoi sallivansa parlamentin käyttää tarvittaessa ”ylimääräistä menettelytapaluovuutta”, jotta hallituksen mahdolliset yritykset kiertää lakia saataisiin estettyä. Luennossaan hän vertasi pääministeriä myös pankkiryöstäjään.


Parlamentti jäi tauolle maanantaina pidetyn istunnon päätteeksi. Samana päivänä kuningatar Elisabet II oli hyväksynyt kansanedustajien pikavauhtia läpi runnoman lain, joka pyrkii estämään sopimuksettoman brexitin toteutumisen.

Jos parlamentti ei hyväksy jonkinlaista erosopimusta tai sopimuksetonta brexitiä 19. lokakuuta mennessä, laki vaatii Johnsonia hakemaan EU:lta lisäaikaa brexitille. Johnson on sanonut kuitenkin ”kuolevansa ennemmin katuojaan” kuin tekevänsä niin, siitäkin huolimatta, että hänen ulkoministerinsä Dominic Raab on vakuutellut, että lakia ei olla rikkomassa.

Raabin mukaan hallitus aikoo kuitenkin ”testata” lakia ennen se pannaan täytäntöön. Tämän vuoksi parlamentissa käytiin maanantaina kiivasta keskustelua myös siitä, aikovatko pääministeri ja hallitus noudattaa lakia.

”Epäonnistumaan tuomittu yritys”

Johnson on sinnikkäästi pysynyt kannassaan, jonka mukaan Britannia irtaantuu EU:sta tämänhetkisenä määräpäivänä 31. lokakuuta, oli sillä sopimusta EU:n kanssa tai ei. Hänen mukaansa on kaikkien etu saada prosessi päätökseen, vaikka se tapahtuisi kertarytinällä.


Torstaina Bercow sanoi, että on ”ällistyttävää”, että kenellekään voi tulla edes mieleen, että pääministeri ei noudattaisi lakia.

– Ei pitäisi kieltäytyä hakemasta lisäaikaa artikla 50:lle. Joku saattaa pitää mahdollisimman nopeaa lähtöä EU:sta jalona loppuna, mutta sitten voitaisiin yhtä hyvin oikeuttaa pankin ryöstäminen sillä perusteella, että varastetut rahat lahjoitettaisiin heti hyväntekeväisyyteen, Bercow sanoi.
Bercow’n mukaan parlamentti tulee estämään vaikka voimakeinoin hallituksen mahdolliset yritykset rikkoa tuoretta lakia.

– Lain noudattamatta jättäminen on epäonnistumaan tuomittu yritys. Piste.


Puhemies sanoi, että mikäli hallitus rikkoo lakia, se antaa muulle yhteiskunnalle ”kauhean esimerkin”.

– Jos olen ollut tähän saakka vähänkään epäselvä, niin antakaa minun selventää asia kristallinkirkkaaksi. Ainoa brexit, jonka me saamme – milloin se sitten tapahtuukaan – on brexit, jonka alahuone on yksiselitteisesti hyväksynyt, Bercow sanoi.

Johnson ”varovaisen optimistinen” sopimuksen synnystä, Barnier eri linjoilla

Brexitin kannattajana tunnettu konservatiiviedustaja Bernard Jenkin ehti jo vastata Bercow’n sanoihin sanomalla, että puhemiehen rooli on muuttunut ”peruuttamattomasti politisoituneeksi ja radikalisoituneeksi”.

Bercow’n räväkkänä pidettyjä puheita selittänee osaltaan se, että hänen kymmenvuotinen uransa alahuoneen puhemiehenä on päättymässä. Hän vastasi maanantain istunnon suurimmasta yllätyksestä ilmoittamalla vetäytymisestään viimeistään 31. lokakuuta.


Hallituksen mukaan pääministeri Johnson matkustaa maanantaina Luxemburgiin keskustellakseen siellä Euroopan komission johtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Johnson on jatkuvasti vakuutellut työstävänsä uutta brexit-sopimusta EU:n kanssa.
Pääministerin puheita on epäilty pitkälti bluffiksi, sillä EU:n puolelta tihkuneiden tietojen mukaan briteillä ei ole ollut tarjottavanaan mitään uutta. Perjantaina Johnson sanoi olevansa ”varovaisen optimistinen” sen suhteen, että sopimus saataisiin aikaan.

Edellisenä päivänä EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kuitenkin totesi EU-parlamentin ryhmänjohtajille puhuessaan, että ”meillä ei ole juuri syitä olla optimistisia”.

Bercow’n luennosta uutisoivat muun muassa BBC, Guardian ja CNN.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt