Herrainkerhon rapujuhlat Tukholmassa päättyivät verisesti – krokotiilin purema Lars, 79, totuttelee nyt elämään ilman kättä

Julkaistu:

Ruotsi
Ruotsalaislehdille kokemuksestaan kertonut Lars Liedegren, 79, pääsi äskettäin sairaalasta. Nyt hän aikoo opettelella pelaamaan golfia yhdellä kädellä.
Ruotsissa uutisoitiin reilut kolme viikkoa sitten Tukholmassa Skansenin akvaariossa sattuneesta turmasta, jossa ihminen sai vakavia vammoja krokotiilin tartuttua hänen käteensä. Vielä tuolloin tiedot tapahtuneesta olivat niukat, mutta loukkaantuneen kerrottiin saaneen vakavia vammoja.

Krokotiilin haavoittama mies, 79-vuotias Lars Liedegren, on nyt toipunut vammoistaan siinä määrin, että hän on kyennyt kertomaan karusta kokemuksestaan Aftonbladetille ja Expressenille. Hän totuttelee tästedes elämään ilman toista käsivarttaan.

Elokuun 20. päivänä Skansenin akvaariossa järjestettiin Travellers Club -nimisen herrainkerhon vuotuiset rapujuhlat, ja niihin osallistui muiden klubin jäsenten mukana myös Liedegren.

Kun klubin puheenjohtaja oli pitänyt muille tervetuliaispuheen ja esitellyt heille akvaarion tiloja, seurue istuutui pöytään nauttimaan ravuista. Kun illallista oli syöty tunti, tuli Liedegrenin vuoro pitää puhe.

”Se oli kuin köydenvetoa”

Liedegren päätti kiivetä puhumaan portaille, jotka sijaitsevat krokotiililammikkoa ympäröivän pleksilasiaidan edessä. Se osoittautui kuitenkin erittäin huonoksi päätökseksi.

– Olen aika lyhyt, joten nousin portaille päästäkseni hieman ylemmäs. Ajatuksenani oli laulaa laulu, mutta en ehtinyt edes aloittaa, kun krokotiili tarttui vasempaan käteeni. Se oli kuin kanuunan laukaus, minulla ei ollut mitään mahdollisuutta päästä irti, Liedegren kuvailee tilannetta.
Hänen mukaansa krokotiili hyppäsi, kun hän oli kääntänyt sille selkänsä. Pleksilasin yläosa putosi alas miehen kehon painon vaikutuksesta.

Iloinen juhlinta oli muuttunut nopeasti pakokauhuksi. Muut hiljenivät, ja tiloissa kaikui Liedegrenin mukaan ainoastaan hänen huutonsa.

Luudalla aseistautuneet klubilaiset ryntäsivät miehen avuksi.

– Tuntui siltä, kun se olisi yrittänyt vetää minut lasin yli. Se oli kuin köydenvetoa krokotiilin ja minua auttaneiden veljieni välillä. Olin kuin kuminauha heidän välissään, Liedegren kuvailee dramaattista kamppailua, joka kuitenkin päättyi hänen vapautumiseensa krokotiilin hampaista.

Vasen käsi vuoti vuolaasti verta, ja muiden yrittäessä tyrehdyttää vuotoa, Liedegren menetti tajuntansa. Seuraavana päivänä sairaalassa herännyt mies sai heti kuulla järkyttäviä uutisia: käsi oli jouduttu amputoimaan kyynärpäästä alaspäin.

”Tuntuu siltä, kuin olkapäälläni istuisi jatkuvasti krokotiili”

Kolmen viikon kuluttua sairaalasta päässyt Liedegren kertoo kärsivänsä edelleen haamukivuista. Arkiaskareiden suorittaminen yhdellä kädellä on vielä hieman vaikeaa, mutta mies kertoo yrittävänsä pitää mielialansa korkealla.

Liedegren on jo ehtinyt tehdä visiitin Skansenin akvaarioon sairaalasta päästyään. Hänen mukaansa oli tärkeää palata paikalle osana toipumisprosessia.


Liedegren on saanut keskusteluapua henkisen toipumisen tueksi. Krokotiileja mies ei kuitenkaan suostu pelkäämään.

– Ne vain makoilevat siellä kuin kipsipatsaat. Jos ei tietäisi paremmin, niitä voisi luulla kivenlohkareiksi. Samaan aikaan minusta kuitenkin tuntuu siltä, kuin olkapäälläni istuisi jatkuvasti krokotiili, joka puree minua koko ajan tunnetasolla, Liedegren kuvailee tuntemuksiaan.

Hänen mukaansa on tärkeää jatkaa elämäänsä eikä jäädä piehtaroimaan menetyksen keskelle. Liedegren suunnittelee muun muassa opettelevansa pelaamaan golfia yhdellä kädellä.

Ensi vuoden herrainkerhon rapuillallisille hän aikoo osallistua näillä näkymin, vaikka ne järjestetään tavalliseen tapaan Skansenin akvaariossa. Tosin Liedegren arveli tarvitsevansa apulaisen rapujen käsittelyyn.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt