Venäläismedia väitti Niinistön haluavan pakotteiden poistoa – Niinistö IS:lle Kiovassa: Tahallista väärinymmärrystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläismedia väitti Niinistön haluavan pakotteiden poistoa – Niinistö IS:lle Kiovassa: Tahallista väärinymmärrystä

Venäjän mediassa levisi perjantaina erikoinen tulkinta, jonka mukaan presidentti Sauli Niinistö ei enää kannattaisi Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi pitää kiinni Venäjän vastaisista pakotteista eikä asiasta pitäisi olla mitään epäselvyyttä.

13.9.2019 16:35

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö joutui perjantaina väärintulkinnan kohteeksi Venäjän valtiollisen median taholta.

Sekä Venäjällä että Ukrainassa alkoi levitä uutinen, jonka mukaan Niinistö ei enää kannattaisi Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista, vaan hänen mielestään dialogi Venäjän kanssa tuottaisi parempaa tulosta, kuten nyt nähtiin esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan välisessä vankienvaihdossa.

Väärintulkinta sai alkunsa Kiovan YES2019-konferenssista, jossa esille tulivat myös Venäjän vastaiset talouspakotteet. Niinistö puhui konferenssissa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin jälkeen.

Yhdessä kohtaa esiintymistään Niinistö mainitsi, että Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi säädetyt pakotteet eivät ole osoittautuneet Venäjän taloudelle niin tuhoisiksi kuin jotkut ajattelivat aikanaan eivätkä ne ole johtaneet myöskään maan talouden pikaiseen romahtamiseen.

– Niin ei ole tapahtunut, ja pelkäänpä, että niin ei myöskään tule tapahtumaan, Niinistö totesi lakonisesti.

Juuri tämä kohta kelpasi Venäjän medialle todisteeksi siitä, että Niinistö ei enää kannattaisikaan Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista. Venäjän median mukaan Niinistö olisi myös vastustanut Zelenskyin omassa puheessaan esittämää pyyntöä, jonka mukaan Euroopan on pidettävä talouspakotteet Venäjää vastaan yllä.

– Presidentti Sauli Niinistö ei kannattanut Ukrainan presidentin vaatimusta, jonka mukaan Euroopan maiden olisi säilytettävä Venäjän vastaiset pakotteet, uutisoi esimerkiksi uutistoimisto Tass.

– Suomen presidentti esitti Zelenskyille vastalauseen Venäjän vastaisten pakotteiden osalta, otsikoi puolestaan Moskovski Komsomolets.

– Venäjän kanssa täytyy olla dialogia, ei pakotteita, otsikoi vuorostaan Liga.net-sivusto.

IS kertoi Niinistölle Venäjän median tulkinnoista lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Kiovassa perjantaina iltapäivällä paikalla olleille suomalaisille toimittajille. Niinistö vaikutti selvästi yllättyneeltä siitä, kuinka hänen sanansa oli Venäjällä tulkittu.

– Sanoin aika selvästi, että odotettiin, että pakotteet kaatavat Venäjän talouden, mutta sitä ei ole tapahtunut. Mutta pakotteista totta kai pidetään kiinni, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomen sitoutumisesta pakotteisiin ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä.

– Tämä on aika selkeä asia, eikä siitä pitäisi vallita minkään näköistä väärinkäsitystä. Jos sellaista on, se on vähän tahallista, Niinistö korosti.

Lehdistötilaisuuden jo loputtua Niinistö pysähtyi vielä poistuessaan vaihtamaan pari sanaa suomalaistoimittajien kanssa ja ihmetteli sitten vielä IS:lle Venäjä median tulkintoja:

– Vai semmoista ne siellä kirjoittavat?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?