Niinistö liikuttui nähdessään Venäjältä vapautuneen Oleg Sentsovin: ”Olen niin monesti ottanut kohtalosi esille”

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi arvovaltaiselle yleisölle, että Sentsovin näkeminen elävänä ja tämän puheen kuuleminen teki häneen suuren vaikutuksen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli selvästi liikuttunut elokuvaohjaaja Oleg Sentsovista, joka tuli yllätysesiintyjäksi Kiovan YES 2019 -konferenssiin.

Sentsov piti lyhyen puheen, jossa hän kertoi, kuinka Ukrainan lipun väreillä – keltaisella ja sinisellä – koristeltu teepurkki piti hänen toivoaan yllä Venäjän vankiloissa vietettyjen vuosien aikana.

Lue lisää: Vasta Venäjältä vapautunut Oleg Sentsov ilmaantui yllätyspuhujaksi Niinistön ja Zelenskyin rinnalle – esitteli lohtua tuoneen teepurkkinsa

Niinistö otti Sentsovin vapautumisen tärkeyden esille, kun hän astui itse konferenssin lavalle pitämään omaa puhettaan.

– On koskettavaa olla täällä onnellisten ja vapaiden ihmisten keskuudessa. Herra Sentsov, minuun teki suuren vaikutuksen saada nähdä sinut täällä elävänä ja kuulla sinun puhuvan, Niinistö aloitti puheensa.

– Miksi niin? Siksi, että olen niin monta kertaa ottanut esille sinun asiasi ja kohtalosi aivan täysin toisenlaisessa yhteydessä. On hienoa nähdä sinut nyt, Niinistö sanoi ja sai aplodit yleisöltä.


Sentsov oli pitkään syömälakossa kesällä 2018, jolloin Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa.

Tuolloin Sentsovin asia ei tullut esille Niinistön ja Putinin lehdistötilaisuudessa, mutta Niinistö kertoi myöhemmin Helsingin Sanomille ottaneensa tuolloin Sentsovin kohtalon puheeksi Putinin kanssa.

– Otin hänen vapauttamisensa esille Putinin kanssa kahdenkeskisessä keskustelussamme, Niinistö kertoi tasavallan presidentin kanslian HS:lle välittämässä kommentissa syyskuussa 2018.

Niinistön mukaan hän puhui tuolloin Putinille Sentsovin lisäksi myös muista Venäjän ja Ukrainan vangeista.

Niinstö on mitä ilmeisimmin pitänyt Sentsovin ja muiden Venäjällä vangittujen ukrainalaisten kohtaloa esillä usein muulloinkin Putinin kanssa, mutta kaikista näistä keskusteluista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Sentsov vietiin Krimiltä Venäjälle kesällä 2014 syytettynä terroritekojen valmistelusta ja terrorijärjestön perustamisesta. Hänet tuomittiin Venäjän kansalaisena, vaikka hän on kotoisin Krimiltä. Tuomioksi tuli kahdenkymmenen vuoden vankeus, vaikka syytteitä pidettiin Ukrainassa yleisesti tekaistuina ja poliittisina.

Venäjä on ottanut Krimiltä vangiksi myös useita tataariaktivisteja, joita syytetään ekstremismistä eli ääriliikkeisiin kuulumisesta. Useita näitäkin tapauksia epäillään Venäjän viranomaisten lavastamiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt