Vasta Venäjältä vapautunut Oleg Sentsov ilmaantui yllätyspuhujaksi Niinistön ja Zelenskyin rinnalle – esitteli lohtua tuoneen teepurkkinsa

Julkaistu:

Venäjän vankiloissa viisi vuotta virunut ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov paljasti kikan, jolla hän piti toivoaan yllä.
Vastikään Venäjältä vapaaksi päässyt ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov ilmaantui erikoisvieraaksi puhumaan YES-konferenssiin, jossa esiintyvät tänään myös presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Sentsov kutsuttiin lavalle Ukrainan sankarina ja hän piti lyhyen puheen.

Konferenssin aiheena on onnellisuus, joten Sentsov paljasti kuulijoille kikan, jolla hän yritti pitää yllä mielialaansa Venäjän vankiloissa.

Krimiltä kotoisin oleva Sentsov ehti viettää viisi vuotta Venäjällä vangittuna terrorismisyytteistä, joita pidetään yleisesti tekaistuina ja poliittisina. Hän oli myös pitkään syömälakossa vaatien vapautumistaan, mutta vapautuminen toteutui vasta viime viikonloppuna osana Venäjän ja Ukrainan välistä vankienvaihtoa.

Sentsov kertoi, että vankilassa pienistä asioista tulee ihmiselle hyvin tärkeitä. Hänelle itselleen yksi tärkeimmistä asioista oli tee.

Sentsov säilytti vankilassa ollessaan teenlehtiä ja teepussejaan pienessä purkissa, johon hän askarteli etiketin keltaisesta ja sinisestä paperinpalasta – ei Ukrainan lipun väreistä. Etikettiin hän kirjoitti sanat: Kunnia Ukrainalle – Slava Ukraini.

Teepurkki seurasi aina Sentsovin mukana ja hän saattoi katsella sitä. Joitakin venäläisiä kanssavankeja Ukrainan lipun värit ärsyttivät.

Vapauteen päästyään Sentsov otti purkin mukaan muistoksi. Hän oli ottanut sen mukaan myös konferenssiin, jonka puhujalavalla hän kaivoi sen esille valkoisesta muovikassista esitellen purkkia arvovaltaiselle kuulijayleisölle.

– En ollut sodassa, mutta tämä oli minun oma pieni taisteluni – keltainen ja sininen. Se ei näkynyt kenellekään, mutta kävin sitä itseni takia, oman ihmisarvoni takia ja maani takia, Sentsov kertoi.

Sentsov oli ottanut mukaan myös rintamerkkinsä, jota hänen oli kannettava vankilassa. Paperilapussa luki hänen nimensä ja siinä oli myös hänen kuvansa ja kaiken yli kulki punainen viiva.

– Punainen viiva tarkoittaa, että kyse on mahdollisesti pakoa yrittävästä vangista, Sentsov selitti.

Yleisön edessä Sentsov pudotti oman nimilappunsa tyhjään teepurkkiinsa. Hän esitti myös toiveen, että purkki voisi pian täyttyä niiden ukrainalaisten nimillä, jotka ovat vielä vankilassa Venäjällä, Donbassissa ja Krimillä.

– Herra presidentti, tehkää kaikkenne, että tämä purkki olisi pian täynnä, Sentsov vetosi maansa presidenttiin.

Zelenskyi otti haasteen vastaan ja lupasi yrittää toteuttaa Sentsovin toiveen.