Biden ja Warren kohtasivat viimein – terveydenhoidosta kovaa vääntöä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Biden ja Warren kohtasivat viimein – terveydenhoidosta kovaa vääntöä

Joe Biden ja Elizabeth Warren ottivat yhteen väittelyssä.

Joe Biden ja Elizabeth Warren ottivat yhteen väittelyssä.

Julkaistu: 13.9.2019 6:53

Entinen varapresidentti ei säästynyt hyökkäyksiltä.

Erot entisen varapresidentin Joe Bidenin ja hänen haastajiensa välillä nousivat jälleen esille, kun demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät kohtasivat vaaliväittelyssä Houstonissa Texasissa.

Kannatusmittauksia johtavan Bidenin ja hänen vakavimpien uhkaajiensa, senaattorien Elizabeth Warrenin ja Bernie Sandersin kesken oli kiivasta keskustelua eri terveydenhoitomalleista.

Terveydenhoito on yksi selvimmistä erottavista tekijöistä suosituimpien ehdokkaiden kesken. Vasemman laidan ehdokkaat Warren ja Sanders kannattavat eurooppalaistyylistä julkisesti rahoitettua järjestelmää, kun taas keskustalaisempi Biden uudistaisi Yhdysvaltain terveydenhoitoa maltillisemmin nykyisen systeemin pohjalta.

Warrenilta ei kuitenkaan nähty suoria hyökkäyksiä Bidenin suuntaan. Bidenin ja hänen ykköshaastajakseen kesän aikana nousseen Warrenin kohtaamista Houstonin väittelylavalla oli odotettu, sillä he eivät tätä ennen olleet esiintyneet yhteisessä tv-väittelyssä. Kahdessa edellisessä väittelyssä kesällä oli mukana peräti 20 ehdokasta, joten ne jouduttiin jakamaan kahteen osaan. Warren ja Biden olivat kummallakin kerroilla ei ryhmissä.

Tällä kertaa mukana oli enää vain demokraattipuolueen kriteerit täyttäneet kymmenen suosituinta ehdokasta.

Väittely keskeytyi hetkeksi Bidenin puheenvuoron aikana, kun yleisön joukossa olleet mielenosoittajat alkoivat huutaa vastalauseita. Mielenosoittajat poistettiin salista nopeasti, ja Biden pääsi jatkamaan.

Biden syytti täysin julkista mallia liian kalliiksi

Biden sanoi Warrenin ja Sandersin esityksen olevan kallis ja johtavan veronkorotuksiin. Hän puolusti Obamacare-järjestelmää, joka hyväksyttiin Bidenin toimiessa Barack Obaman varapresidenttinä.

– Minun mallini maksaa 740 miljardia dollaria. Se ei maksa 30 biljoonaa dollaria, Biden sanoi Sandersin ja Warrenin mallista.

– Miten me pystymme maksamaan sen? Haluaisin kuulla sen tänä iltana.

Warren vastasi sanomalla, että nykyinen vakuutusvetoinen malli käy kalliiksi tavallisille amerikkalaisille.

– Perheet joutuvat maksamaan joka kerta, kun vakuutusyhtiö sanoo, että et pääsekään erikoislääkärille. Joka kerta, kun vakuutusyhtiö sanoo, että emme maksa tuota lääkettä, Warren sanoi.

Warrenin mukaan hänen ja Sandersin ehdottama malli tietäisi rahanmenoa vain rikkaimmille ihmisille ja suuryrityksille.

– Kaikki ovat tämän terveydenhoidon piirissä. Ainoa ero on siinä, kenelle lasku lähetetään.

Sanders sanoi, että hänen mallinsa on kustannustehokkain tapa järjestää terveydenhoito kaikille amerikkalaisille.

Demokraattisen sosialismin kannattajana tunnetulta Sandersilta kysyttiin, miten hänen sosialisminsa eroaa Venezuelassa harjoitetusta sosialismista.

– On hyvin epäreilua verrata Venezuelan tapahtumia siihen, mitä minä uskon. Minä pidän siitä, mitä tapahtuu Kanadassa ja Skandinaviassa, jossa terveydenhoito taataan kaikille ihmisille ihmisoikeuksina, Sanders sanoi, muttei suostunut kutsumaan Venezuelan sosialistipresidenttiä Nicolas Maduroa diktaattoriksi.

Biden taas hyökkäysten kohteena

Gallupjohtajana Biden joutui haastetuksi useaan otteeseen. Sanders kritisoi häntä esimerkiksi Irakin sodan kannattamisesta vuonna 2003. Kahdessa aiemmassa väittelyssä hieman pehmeästi esiintynyt Biden vaikutti nyt hieman paremmin valmistautuneelta.

Bideniä vastaan hyökkäsi terävimmin Obaman hallinnossa asuntoministerinä toiminut Julian Castro, joka kritisoi Bidenin terveydenhoitomallia ja väitti tämän unohtaneen jo oman esityksensä.

– Minä toteutan Barack Obaman perintöä, sinä et, Castro piikitteli.

Terveydenhoidossa jonnekin Bidenin ja Warrenin väliin asettuu senaattori Kamala Harris, joka on parin viime kuukauden aikana pudonnut kärkikolmikon kyydistä mielipidemittauksissa. Harris sanoi kannattavansa julkista terveydenhoitoa, mutta ihmisillä pitäisi olla halutessaan mahdollisuus pitää kiinni vakuutuksestaan.

Maltillisimpiin ehdokkaisiin kuuluva senaattori Amy Klobuchar kritisoi Sandersin ehdotusta romuttaa vakuutusjärjestelmä.

Harris kaivoi esiin Ihmemaa Oz -vertauksen

Vaikka ehdokkaat taittoivat välillä peistä toistensa kanssa, he kaikki olivat samaa mieltä siitä, että kuka tahansa heistä olisi parempi presidentti kuin Donald Trump. Istuvan presidentin kritisoiminen olikin yksi väittelyn kantavia teemoja.

Yhdestä värikkäimmistä hyökkäyksistä vastasi Harris, joka kritisoi Trumpin kauppapolitiikkaa Kiinan kanssa vertaamalla presidenttiä Ihmemaa Oz -elokuvan velhoon.

– Hän muistuttaa minua siitä kaverista Ihmemaa Ozissa – kun vedät verhon alas, siellä onkin vain hyvin pieni kaveri, Harris sanaili.

South Bendin pormestari Pete Buttigiegkin sanoi, ettei Trumpilla ole lainkaan strategiaa Kiinan suhteen.

Väittelyssä keskusteltiin myös ilmastonmuutoksesta, jota kaikki ehdokkaat pitävät kiireellisenä haasteena. Vegaanina tunnettu senaattori Cory Booker sanoi, ettei vaadi amerikkalaisia luopumaan lihansyönnistä mutta kritisoi tehotuotantoa ja suuria elintarvikeyhtiöitä.

Tuoreimmat osastosta