Torreviejan suomalaiset suojautuvat Espanjan ennätysmyrskyiltä – ”En ole koskaan nähnyt missään tällaista”

Kylmä pisara ei suosi asuntokauppaa.

13.9.2019 1:39

Sade piiskaa tauotta jo puolisääreen tulvivia katuja. Salamat valaisevat taivaan muutaman sekunnin välein. Ukkonen jyrisee julmasti.

Espanjan ennätysmyrskyt ovat iskemässä yön aikana täydellä voimalla Torreviejan alueelle, jossa asuu vakituisesti ja kausiluontoisesti paljon suomalaisia.

Yksi heistä on Irene Omri, joka saapui viettämään talvea Torreviejaan maanantaina. Sää ei varsinaisesti suosinut Omrin ensimmäistä viikkoa.

– Hirveästi vettä tulee koko ajan. Salamoi ja ukkonen jyrisee. Tätä on jatkunut jo kuusi tuntia, Omri kertoi puolilta öin paikallista aikaa.

Omri arveli, että edessä on uneton yö.

– Pitää vahtia, ettei vesi tule sisään asuntoon.

Omri ei ehtinyt varustautua hiekkasäkeillä, sillä suurin osa kaupoista oli torstaina suljettu ja viranomaiset varoittivat liikkumasta tulvivilla kaduilla. Sisämaassa, jossa myrsky oli torstaina vielä rajumpi, autoja oli joutunut veden viemäksi. Veljespari kuoli, kun tulvavesi kaatoi heidän autonsa katolleen.

Elintarvikehuollon Omri ehti kuitenkin varmistaa. Sen hän oppi viime keväänä, kun myrsky kesti Torreviejassa neljä päivää putkeen.

– Kun maanantaina tulin tänne, tiesin myrskyn tulevan. Viime keväänä opin, että pitää varata vettä ja elintarvikkeita.

Torreviejan naapurikunnassa Orihuela Costassa asuva Kari Rosenlöf kertoo, että poliisit ovat sulkeneet katuja kaupungissa. Koulut olivat torstaina suljettuja ja pysyvät kiinni myös perjantaina.

– Täällä on uskomattoman kova ukkonen. Ei montaa sekuntia ole taukoa, kun taas hakkaa, Rosenlöf sanoo.

– Yöllä ei uskalla lähteä ulos kävelemään. Se on liian vaarallista.

Yllä olevalla videolla näkyy, millainen näky aukeni Rosenlöfin autosta tänä iltana.

Rosenlöf on asunut Espanjassa viisi vuotta ja elättää itsensä asuntokaupoilla. Hän pitää myös Operaatio varpaat mereen -nimistä blogia ja samalla nimellä kulkevaa Facebook-sivustoa.

– Nyt ei asuntokauppa käy näillä keleillä. Täytyy odottaa, että myrsky lakkaa.

Voimakkaan sateen ja tuulen on kerrottu aiheutuvan kylmäksi pisaraksi kutsutusta sääilmiöstä, joka on tyypillinen Espanjalle syksyisin. Ilmiössä kylmempi ilmamassa kerääntyy yläilmakehään ja jää pyörimään lämpimämmän ilman ympäröimänä, aiheuttaen epävakaista säätä ja voimakkaita sateita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?