Demokraattien presidentti­ehdokkaat iskevät yhteen väittelyssä – ennakko­suosikki ja yllättävä haastaja kohtaavat ensi kertaa

Julkaistu:

Elizabeth Warren kiilasi Joe Bidenin ykköshaastajaksi kasvattamalla rajusti suosiotaan.
Yhdysvalloissa etsitään jälleen ensi yönä Suomen aikaa presidentinvaalien vastaehdokasta Donald Trumpille, kun demokraattipuolueen kärkiehdokkaat kokoontuvat kolmanteen vaaliväittelyynsä Houstonissa, Texasissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaikki kärkiehdokkaat esiintyvät samaan aikaan, sillä aiemmat väittelyt jaettiin kahtia suuren osanottajamäärän takia. Nyt mukaan pääsivät vain kymmenen parhaiten mittauksissa ja rahankeruussa kunnostautunutta ehdokasta.

Mielenkiinto kohdistuu tällä kertaa paitsi kisaa selvästi johtavaan Joe Bideniin myös hänen ykköshaastajakseen yllättäen kiilanneeseen Elizabeth Warreniin, jotka kohtaavat nyt ensi kertaa.


Puolueiden esivaalit alkavat helmikuussa ja ehdokas saattaa olla selvillä vasta myöhään ensi keväänä.

Mokaako Biden?

Ex-varapresidentti Joe Biden on ennen väittelyä ollut suurennuslasin alla gallupjohtonsa ja muutaman sanallisen kömmähdyksensä vuoksi.

Elokuun lopussa Bidenin todettiin sepittäneen tarinan sankarillisesta sotilaasta, joka oli Afganistanin sotatantereella evakuoinut toverinsa ruumiin ja halunnut kieltäytyä kunniamerkistä. Bidenin todettiin yhdistelleen tarinassa kolmea eri tapausta.

Biden, 76, on aiemminkin puhunut sivu suunsa, ja poliittiset vastustajat ovat väittäneet sitä merkiksi höperöitymisestä. Demokraattipuolueessa puolestaan huolehditaan, että Biden olisi presidenttiehdokkaana helppo maali republikaaneille.

Toisaalta Bidenin tukijat ovat huomauttaneet, että jos Trump olisi tehnyt saman kuin Biden, kukaan ei olisi kiinnittänyt huomiota, koska Trump valehtelee kuitenkin.

Demokraattien edellisissä väittelyissä Bidenin syytettiin jäätyneen, kun vastaehdokkaat grillasivat häntä poliittisissa kysymyksissä. Sekin on kasvattanut huolta, että Trump murskaisi Bidenin varsinaisissa vaaliväittelyissä ensi vuonna.

Warrenin nousukiito

Esimerkiksi RealClearPoliticsin keräämien mielipidemittausten keskiarvon mukaan demokraattien kisa kiihtyy Bidenin selän takana. Ykköshaastajan rooliin on soviteltu Massachusettsin senaattoria Elizabeth Warrenia, joka on tullut Bernie Sandersin kanssa tasoihin gallupeissa.

Vielä keväällä jotkut pitivät Warrenin kampanjaa toivottomana viime vaaleissa ilmiöksi nousseen Sandersin varjossa. Kannatus pysytteli sinnikkäästi selvästi alle kymmenessä prosentissa demokraattiehdokkaiden joukossa. Warrenia pidettiin myös haavoittuvana, koska hän oli aiemmin urallaan korostanut sukunsa kaukaisia intiaanijuuria ilman todisteita. Trump on antanut Warrenille siitä syystä pilkkanimen Pocahontas.

Demokraattiäänestäjiä tämä ei kuitenkaan hetkauttanut, ja nyt käytännönläheiseksi kehutun Warrenin kannatus on jo 17–18 prosentissa.

Warren, 70, edustaa Sandersin tavoin niin sanottuja progressiivisia, edistyksellisiä, jotka ajavat ilmaista julkista terveydenhuoltoa ja koulutusta. Hänen on syytetty politiikallaan vieroittavan maltillisia äänestäjiä ja esittävän aloitteita, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia mennä läpi kongressista. Warren on kuitenkin vastannut arvosteluun tiukasti.

– En ymmärrä, miksi kukaan lähtee ehdokkaaksi luetellakseen, mitä ei voi tehdä, hän tokaisi viime väittelyssä.

Warren tunnetaan myös hokemasta, että hänellä on valmiina konkreettinen suunnitelma kaikkien ongelmien ratkaisuun.

Demokraattien vaaliväittelyyn osallistuvilla kymmenellä ehdokkaalla on tällä kertaa rutkasti aikaa esitellä suunnitelmiaan, sillä väittely on yhteensä kolmituntinen maratontapahtuma.

Juttua korjattu 13.9. kello 10.20: puolueiden esivaalit alkavat helmikuussa, ei tammikuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt