Zelenskyi lupasi Niinistölle: Alamme kilpailla Suomen kanssa onnellisuudesta

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistö kertoi kutsuneensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vastavierailulle Suomeen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esiintyivät yhteisessä lehdistötilaisuudessaan myhäillen, vaikka mitään kovin suurta uutista heillä ei ollut median edessä kerrottavanaan.

Kumpikin kiitteli toistaan lämpimästä ja mielenkiintoisesta keskustelusta. Myös presidenttien kehonkieli oli varsin tuttavallisen ja rennon oloista, vaikka vasta reilut sata päivää vallassa ollut Zelenskyi lukikin oman puheenvuoronsa paperista.

– YK:ssa vahvistettiin, että suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Meidän tiimimme tehtävä ja tavoite on tulla teille kilpailijaksi tässä listauksessa, Zelenskyi lohkaisi Niinistölle.

Omassa puheenvuorossaan Niinistö kiitti Zelenskyitä suomalaisten onnellisuuden huomioimisesta.

– Eikä meitä haittaa, vaikka saisimme kilpailijan onnellisuudesta, Niinistö vakuutti.

Presidenttien puhe onnellisuudesta ei ollut pelkkää small talkia, vaan kaiken taustalla on ukrainalaisten halu ratkaista Krimin kaappaus ja lopettaa Itä-Ukrainan sota.

Niinistö kiitteli Zelenskyitä siitä, että hän sai kuulla ensi kertaa suoraan tämän näkemyksiä sodasta ja rauhanprosessin mahdollisesta etenemisestä.

– Minulla on ollut mahdollisuus aiemmin keskustella useita kertoja Ukrainasta presidentti Macronin ja presidentti Putinin kanssa. Nyt oli hyvin mielenkiintoista kuulla teidän käsityksenne asioista.

– Onnittelen teitä myös siitä, että te olette niin vakavasti aikeissa voittaa rauhan maallenne, Niinistö painotti Zelenskyille.


Zelenskyi lupasi puolestaan omassa puheenvuorossaan, että hän ei hukkaa yhtään päivää virassa ollessaan ilman, ettei hän tekisi töitä Itä-Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Zelenskyin mukaan 35 ukrainalaisen vangin saaminen vapaaksi Venäjältä oli jo iso askel, mutta yksi seuraavista tavoitteista on saada kaikki ukrainalaiset vangit vapaaksi Venäjältä.

Zelenskyi kertoi myös uskovansa, että niin sanottu Normandia-ryhmä voisi kokoontua vielä syyskuun aikana maiden johtajien tasolla. Käytännössä se tarkoittaisi siis Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan valtionpäämiesten tapaamista.

– Tarkkaa päivää ei ole vielä sovittuna, mutta me teemme kaikkemme, että tapaaminen olisi vielä syyskuussa, Zelenskyi sanoi.

Suomalaismedia kysyi Zelenskyiltä, mitkä ovat hänen seuraavat askeleensa suhteissa Venäjään. Hän kertoi, että tavoitteena olisi pystyä sopimaan Minskin rauhansopimusten perusteella konkreettisia päivämääriä sopimuksen eri etappien toteuttamiselle.

Niinistöltä suomalaiset toimittajat kysyivät, mitä Suomi voi tehdä EU:n puheenjohtajamaan asemassa rauhan edistämiseksi.

Niinistö vastasi, että Suomi on koko ajan osoittanut Ukrainalle solidaarisuutta ja tarjonnut sekä pienempiä että isompia palveluksia, jotta rauhaa voitaisiin edistää.

– En muista, olisinko tavannut ketään ulkomaalaista johtajaa ilman, että olisin ottanut hänen kanssaan esille Ukrainan tilanteen. Tämä on ollut meidän asialistallamme ja se tulee olemaan myös jatkossa, Niinistö muistutti.

Venäjä kaappasi Krimin Ukrainalta keväällä 2014 ja samana kesänä alkoi myös Itä-Ukrainan sota, jossa Venäjä on yhtenä osapuolena, vaikkei sitä virallisesti myönnäkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt