Boris Johnsonin syytettiin valehdelleen kuningattarelle parlamentin jäädytyksestä – kiisti ehdottomasti

Julkaistu:

Joukko brittikansanedustajia vaatii parlamenttia palaamaan töihin.
Britannian pääministeri Boris Johnson joutui torstaina kiistämään median edessä, että hän olisi valehdellut kuningatar Elisabetille, kun tämä teki muodollisen päätöksen parlamentin työn jäädyttämisestä viideksi viikoksi.

– Ehdottomasti en, Johnson vastasi kysymykseen, oliko hän johtanut kuningatarta harhaan.

Kyseessä oli reaktio skotlantilaisoikeuden keskiviikkoiseen päätökseen, jonka mukaan brittiparlamentin jäädytys oli laiton. Päätös ei ole lainvoimainen, ja Britannian korkein oikeus alkaa käsitellä hallituksen valitusta siitä ensi tiistaina.

Oikeuden päätöksestä kävi ilmi, että skottituomarit uskoivat brittiparlamentin työn jäädyttämisessä olleen kyse Johnsonin ”sopimattomasta tarkoituksesta estää parlamentin työskentely” ja yrityksestä ajaa Britannia brexitiin ilman sopimusta EU:n kanssa.

– Se oli törkeää piittaamattomuutta julkisten viranhaltijoiden yleisistä käytösnormeista, yksi tuomareista kirjoitti perusteluissa.

Jäädytys kestää pitempään kuin normaalisti, peräti viisi viikkoa.

Kun brittihallitus ilmoitti jäädytyksestä syyskuun alussa, sitä perusteltiin hallituksen uusilla lainsäädäntöhankkeilla, joita se haluaa suunnitella rauhassa. Näin ollen oikeus katsoi siis Johnsonin hakeneen kuningattarelta päätöksen jäädytyksestä vilpillisin perustein.

Buckinghamin palatsi ei ole kommentoinut asiaa, koska se on poliittinen. Parlamentin jäädytyspäätöksen tekee kuitenkin muodollisesti kuningatar hallituksen esityksestä.

Skottioikeuden päätöstä pidetään kiusallisena Johnsonille, koska kuningatar nauttii Britanniassa suurta arvostusta. Johnsonin hallituksen on jo aiemmin syytetty vetäneen kuningashuoneen keskelle brexit-kiistaa.

Useat Britannian parlamentin oppositiojäsenet ovat vaatineet parlamentin ovien avaamista ja työn jatkamista. Mielenosoittajia on ollut parlamentin edessä senkin jälkeen, kun kansanedustajat päättivät työnsä myöhään maanantaina.

– Vaadimme parlamenttia koolle välittömästi, kommentoi Skotlannin kansanpuolueen Joanna Cherry, joka oli yksi oikeuskanteen nostajista.

– Ette voi rikkoa lakia ilman rangaistusta, Boris Johnson.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt