Venäjällä ratsattu opposition toimistoja ja koteja – operaatioita liki 40 kaupungissa

Julkaistu:

Opposition mukaan ratsioiden taustalla on Putinin puolueen heikko tulos paikallisvaaleissa.
Venäjällä on ratsattu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden työpaikkoja ja koteja, aktivistit kertovat. Aktivistien mukaan ratsioita on tehty yli 150 kohteeseen 39 kaupungissa ympäri Venäjää.

Ratsiat kohdistuivat osin Navalnyin järjestön tiloihin.

– Näissä ratsioissa on kyse pelottelusta. Poliisin ainoa tavoite on takavarikoida materiaalejamme ja halvaannuttaa työmme, sanoi Navalnyin edustaja Kira Jarmysh.

Aktivistit uskovat, että ratsioiden syynä on Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän heikko tulos Moskovan sunnuntaisissa paikallisvaaleissa. Puolue menetti vaaleissa huomattavan osan edustajanpaikoistaan.

Vaalia edeltäneinä kuukausina Moskovassa nähtiin poikkeuksellisen laajoja mielenosoituksia, joita Navalnyi oli kutsunut koolle. Navalnyi myös kehotti ihmisiä äänestämään vaaleissa taktisesti sen ehdokkaan puolesta, jolla oli parhaat mahdollisuudet päihittää Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Navalnyin läheisen avustajan Leonid Volkovin mukaan Navalnyin "älykkään äänestämisen" kampanja osoitti, että Navalnyi kannattajineen on poliittinen voima Venäjällä.

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet ratsioiden syytä. Volkovin mukaan ratsioita on perusteltu Navalnyin FBK-järjestöön liittyvällä rahanpesututkinnalla.

Poliisi aloitti tutkinnan elokuussa. FBK on selvittänyt Venäjän viranomaisten epäilyttäviä rahavirtoja.

– Ainoa keino, jolla poliisivaltio pystyi vastaamaan joukkoprotesteihin, olivat joukkoratsiat, sanoi FBK:n asianajaja Aleksandr Golovatsh.