Donald Trump kompastelee skandaalista skandaaliin – ”Järkyttävintä tässä on se, ettei tämä enää järkytä”

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump on saanut selittää lausuntojaan hurrikaaneista rauhanneuvotteluihin.
Kohut tapaavat seurata presidentti Donald Trumpia, mutta mennyt viikko on ollut vauhdikas jopa hänen mittarillaan. Viimeksi tiistaina Trump antoi näyttävästi potkut turvallisuusneuvonantajalleen John Boltonille.

CNN:n mukaan viikkoa kuvaa hyvin Trumpin vaalikampanjan aikainen lausunto, kun hän sanoi voivansa vaikka ampua ihmisen keskellä katua menettämättä yhtään äänestäjää. Trump tuntuu todellakin kestävän skandaalit, jotka tekisivät lopun kenen tahansa muun urasta.

Kun skandaalit seuraavat toisiaan, jokaiseen ei ehditä kunnolla pureutua. Trump myös käyttää tätä hyväkseen, CNN kirjoittaa.

– Järkyttävintä tässä on se, ettei tämä enää järkytä, totesi ulkoasiainkomitean puheenjohtaja, demokraatti Eliot Engel CNN:lle.

– Olen melkein turta.

IS listasi asioita, joista Trump sai aikaan kohuja viikon sisällä.

Vakooja pois Venäjältä

Maanantaina CNN uutisoi Yhdysvaltain vetäneen pois korkealla tasolla Venäjän hallinnossa toimineen vakoojansa pian Trumpin noustua presidentiksi.

Yksi CNN:n lähteistä sanoo päätöksen vakoojan poisvetämisestä johtuneen osittain siitä, että Trumpin ja tämän hallinnon pelättiin voivan paljastaa vakoojan henkilöllisyyden toiminnallaan.

Uutiskanavan mukaan päätös tehtiin pian sen jälkeen, kun Trump oli toukokuussa 2017 keskustellut Valkoisen talon työhuoneessaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja maan Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa.


Washington Postin mukaan Trump olisi paljastanut tapaamisessa venäläisille salaisia tietoja Yhdysvalloista, ja se herätti huolta maan tiedusteluyhteisössä.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n ja Valkoisen talon edustajat kiistävät tiedot.

Venäläislehti Kommersantin mukaan agentti on todennäköisesti mies, jonka kerrotaan kadonneen perheensä kanssa lomamatkalla vuonna 2017 ja asuvan nykyään Yhdysvalloissa.

Kreml vahvisti Kommersantin nimeämän miehen työskennelleen Putinin hallinnossa, mutta sanoi tämän tulleen irtisanotuksi vuonna 2016 tai 2017. Kremlin mukaan mies ei työskennellyt niin korkealla tasolla Putinin hallinnossa, että olisi päässyt käsiksi luottamuksellisiin dokumentteihin.

Uusia asiakkaita omaan hotelliin

Sitä ennen maanantaina Trump ehätti kiistämään hallintoaan koskevat korruptiosyytökset, tyylilleen uskolliseen tapaan.

Politico uutisoi Yhdysvaltain ilmavoimien majoittaneen miehistöään Trumpin omistamaan hotelliin Skotlannissa – veronmaksajien rahoilla. Yöpymiset alueella ovat myös lisääntyneet nopeasti Trumpin presidenttikaudella. Ilmavoimat määräsi itse tutkinnan asiasta.


Varapresidentti Mike Pencen taas kerrottiin majoittuneen Trumpin hotelliin Irlannin-matkallaan.

Trump kiisti Twitterissä tietävänsä mitään majoittumisista. Toimittajien kysyessä häneltä asiasta Trump sanoi julkaisevansa vielä tiedot varallisuudestaan. Trumpin mukaan ne osoittaisivat, ettei hän tarvitse hotelliöiden tarjoamia lisätuloja.

Neuvottelut Talibanin kanssa

Lauantaina Trump twiittasi peruneensa seuraavalle päivälle sopimansa, salaiset rauhanneuvottelut Talibanin ja Afganistanin johdon kanssa. Trumpin oli tarkoitus tavata Taliban-johtajat Camp Davidin huvilalla Marylandissa.


Trumpin mukaan syynä neuvottelujen perumiseen oli se, että Taliban ilmoitti olevansa Kabulissa tapahtuneen iskun takana. Iskussa sai surmansa amerikkalainen sotilas ja 11 muuta ihmistä.

Rauhanneuvottelut Talibanin kanssa Yhdysvaltain maaperällä herättivät tyrmistystä etenkin, kun ne oli määrä pitää juuri syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuosipäivän alla.

Trump toimi sääennustajana

Pitkin viime viikkoa Trump väitti toistuvasti, että Dorian-hurrikaani uhkasi myös Alabaman osavaltiota, vaikka Yhdysvaltain oma kansallinen sääpalvelu kiisti väitteen.

Trump twiittasi jo toissa viikon sunnuntaina, että Dorian osuisi muun muassa Alabaman osavaltioon rajummin kuin oli odotettu. Dorian-myrskyn ei kuitenkaan missään vaiheessa arvioitu liikkuvan kohti Meksikonlahtea, missä Alabaman rannikko sijaitsee.

Vaikka meteorologit ja paikalliset sääpalvelut kiirehtivät korjaamaan tiedon, Trump toisti sitä eri yhteyksissä. Vielä keskiviikkona Trump esitteli Valkoisen talon julkaisemassa videossa karttaa, johon oli merkitty Dorianin mahdollinen vaikutusalue.


Trumpin esittelemässä kartassa Dorian näyttäisi yltävän Alabamaan asti. Aluetta oli laajennettu ilmeisesti jälkikäteen mustalla tussilla.

Presidentin tiedot kiistettiin muun muassa Yhdysvaltain sääntutkimuslaitoksen paikallisten toimistojen twiiteissä. Maanantaina New York Times uutisoi kauppaministeri Wilbur Rossin uhanneen järjestää potkut laitoksen johdolle, ellei se kiistäisi paikallisten toimistojensa twiittejä.

Kauppaministeriö kiisti New York Timesin uutisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt