Media: CIA:n Venäjältä vetämä huippu­vakooja ”katosi” kesken loma­matkan, murha­tutkinta käynnistyi

Julkaistu:

Entistä huippuvakoojaa epäiltiin jo kaksoisagentiksi.
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA joutui taivuttelemaan Moskovassa työskennellyttä huippuvakoojaansa, ennen kuin tämä suostui lähtemään paikaltaan.

The New York Timesin mukaan CIA oli tarjoutunut vetämään miehen pois Moskovasta jo vuoden 2016 lopulla viranomaisten kerrottua julkisuuteen Venäjän vaalivaikuttamisen laajuudesta. Tietojen herättämän julkisen mielenkiinnon pelättiin johtavan miehen paljastumiseen.

Vakoojan uskottiin olevan hengenvaarassa.

Mies kuitenkin kieltäytyi perhesyihin vedoten. Kieltäytyminen herätti CIA:ssa pelkoja siitä, että mies olisi ryhtynyt kaksoisagentiksi.

CNN ja New York Times uutisoivat maanantaina, että vuosikymmeniä Yhdysvalloille vakoillut venäläisagentti kutsuttiin pois Venäjältä noin kaksi vuotta sitten paljastumisriskin vuoksi.

Medioiden mukaan mukaan tiedusteluviranomaiset pelkäsivät agentin paljastuvan osin myös sen vuoksi, etteivät presidentti Donald Trump ja hänen hallintonsa kykene käsittelemään salaista tietoa asianmukaisella tavalla. Lopullinen päätös agentin pois vetämisestä kypsyi pian sen jälkeen, kun Trump käsitteli salaisiksi luokiteltuja tietoja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa toukokuussa 2017.

Sekä presidentin hallinto että CIA kiistävät tiedot.


Kun julkisuudessa vielä kuukausia myöhemmin etsittiin vaalivaikuttamiseen liittyvien tietojen lähdettä, mies myöntyi jättämään Venäjän.

CIA rekrytoi miehen riveihinsä, kun hän oli vielä keskitason virkamies. Hän eteni nopeasti urallaan ja osoittautui lottovoitoksi, New York Times kertoo.

Lehden mukaan mies oli avainasemassa, kun Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tunnistivat vaalivaikuttaminen tapahtuneen Putinin itsensä tilauksesta. Mies ei kuulunut Putinin lähipiiriin mutta tapasi tämän säännöllisesti.

Vakoojan vetäminen pois ”käytännössä sokeutti” Yhdysvaltain tiedustelun Kremlin sisällä viime vuoden välivaalien aikaan sekä ensi vuoden presidentinvaalien alla.

Miehen toimittamien tietojen merkityksestä ja hänen asemansa herkkyydestä kertoo se, että lehden mukaan Obaman kauden lopulla CIA:n silloinen johtaja ei presidentille antamissaan päivittäisissä tilannekatsauksissaan viitannut lainkaan häneen. Sen sijaan miehen saamat tiedot toimitettiin presidentille erillisessä valkoisessa kirjekuoressa.

Venäläislehti Kommersant paljasti tiistaina miehen todennäköisen henkilöllisyyden.

Reutersin mukaan Kommersant kertoi hänen työskennelleen Putinin ulkopoliittisen neuvonantajan Juri Ushakovin avustajana ja aiemmin Venäjän suurlähetystössä Washingtonissa.

Venäläisviestimien mukaan mies katosi kesäkuussa 2017 lomaillessaan vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Montenegrossa. Kommersantin lähteiden mukaan miehen katoamisen jälkeen oli aloitettu murhatutkinta, mutta viranomaiset olivat pian päätelleet hänen elävän ja asuvan ulkomailla.

Lehden mukaan mies oli sittemmin ostanut talon Washingtonin liepeiltä.


Myös yhdysvaltalainen uutiskanava NBC uskoo miehen asuvan Washingtonissa ja käyttävän avoimesti omaa nimeään.

NBC:n lähteiden mukaan mies on Yhdysvaltain hallinnon suojeluksessa.

Kun NBC:n toimittaja soitti ex-vakoojaksi uskotun miehen ovikelloa, paikalle kiiruhti katumaasturilla kaksi tämän ystäviksi esittäytyvää kaksi miestä. Kaksikko halusi tietää, miksi toimittaja halusi tavata tämän.

Kremlin lausunnoissa miehen saavutuksille ei anneta yhtä suurta arvoa kuin amerikkalaisviestimissä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti samaisen miehen työskennelleen Venäjän presidentinhallinnossa mutta saaneen potkut vuonna 2016 tai 2017. Peskovin mukaan hän ei työskennellyt niin korkeassa asemassa, että hänellä olisi ollut pääsyä salassa pidettäviin asiakirjoihin.

Peskov ei ottanut kantaa siihen, oliko mies vakooja vai ei. Venäjän tiedustelupalvelut kuitenkin tutkivat asiaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiistaina, ettei ollut koskaan kuullut koko miehestä.

– En ole koskaan nähnyt sitä miestä, tavannut häntä enkä seurannut hänen uraansa tai liikkeitään, Lavrov sanoi Reutersin mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt