Tässä on Yhdysvaltojen pimeä puoli: työssä käyviä kodittomia, pakotettuja tunnustuksia ja ylilyönteinä langetettuja kuoleman­tuomioita

Ylen TV1:n ja TV2:n torstain ohjelmistossa nähdään kolme dokumenttia, jotka kertovat suuruuden aikoihin takaisin kaipaavan maan häkellyttävästä kääntöpuolesta.

Yhdysvaltojen kääntöpuolesta kertoo torstaina TV2:lla esitettävä ohjelma Floridan kova laki. Siinä törmätään tapaukseen, jossa poliisit tutkivat kaksoismurhaa parakkikylässä.

12.9.2019 7:29

Presidentti Donald Trump hokee Amerikan suuruuden paluuta. Ylen torstain tarjonnassa nähdään kolme dokumenttia, jotka kertovat kolikon järkyttävästä kääntöpuolesta.

Tanskalaisen Katrine Philpin ohjaama Pakotettu tunnustus (False Confessions, 2018) seuraa niin ikään tanskalaissyntyisen Jane Fisher-Byrialsenin työtä asianajajana, joka keskittyy purkamaan painostettujen tunnustusten perusteella annettuja tuomioita. Ne ovat usein törkeitä oikeusmurhia.

Dokumentissa esitetään ällistyttävää todistusmateriaalia kuulusteluista, joissa yhdysvaltalainen poliisi valehtelee ja vetoaa todisteisiin, joita ei ole olemassakaan.

Jane Fisher-Byrialsen purkaa painostettujen tunnustusten perusteella annettuja tuomioita.

Ranskalaisen Sébastien Gilles’n dokumentti Köyhänä Amerikassa (USA: Being Poor in the World's Richest Country, 2019) pureutuu erityisesti kurjistuneen alemman keskiluokan elämään eri puolilla Amerikkaa.

Kalifornian parkkipaikoilla asuu työssä käyviä ihmisiä autoissaan. Joltakin on lähtenyt koti alta avioeron, toiselta sairauden takia, eikä valtaviin vuokriin ole varaa. Richmondissa halvat motellit ovat täynnä kodeistaan häädettyjä, joilla on parin vuokrarästin jälkeen nimi rekistereissä ja maine mennyt. Appalakeilla kenttäsairaaloissa köyhien massoja hoidetaan kuin katastrofialueilla.

Köyhänä Amerikassa -dokumentti tarkastelee vähävaraisten elämää eri puolilla Amerikkaa.

Illan helmi on Jonathan Taylorin ja Arthur Garyn true crime -dokumentti Floridan kova laki (American Justice, 2017). BBC:n tuottama kolmiosainen sarja pureutuu Floridan osavaltion oikeusjärjestelmään. Näyttämönä on henkirikoksien täyttämä Jacksonville.

Pääsyyttäjä Angela Coreyn alaisuudessa on 120 syyttäjää, joiden linjana on hakea ankaria rangaistuksia. Corey on maan hanakimpia kuolemantuomion ajajia, jota on syytetty ylilyönneistä ja kostonhimosta.

Samaan aikaan rikosetsivät Dwayne Grey ja Bobby Bowers tutkivat kaksoismurhaa parakkikylässä. Dokumentissa seurataan tutkintaa tiukasti, ja uhrien omaiset päästävät lähelle. Tunteilla ei mässäillä, vaan ote on asiallisen myötäelävä.

Floridalainen etsivä Bobby Bowers ja syyttäjä Janeen Kirch.

Floridan kova laki -ohjelman uskomattomin osuus kertoo oikeusjutusta, jossa nuori mies on syytettynä serkkunsa murhasta. Sekavassa tapauksessa on kiistatonta lähinnä se, että syytetty ei ampunut kuolettavia laukauksia.

Syyttäjän mukaan kaverukset tunkeutuivat asuntoon ryöstöaikeissa, mutta tulivat asukkaiden yllättämiksi ja ammutuiksi. Varsinainen ampuja vapautettiin hätävarjeluun vedoten, mutta syytetyn väitetään aiheuttaneen serkkunsa kuoleman ryöstöaikeen myötä.

Missään sivistyneessä oikeusvaltiossa tällaisella murhasyytteellä ei olisi mahdollisuuksia mennä läpi, mutta Suomessakin moni ihailee floridalaista mallia: konservatiiviset arvot, kova kuri ja olemattomat verot. Onko siinä sijaa oikeudelle ja kohtuudelle?

Dokumenttiprojekti: Pakotettu tunnustus, TV1 klo 19.00. Ulkolinja: Köyhänä Amerikassa, TV1 klo 22.00. Floridan kova laki, TV2 klo 23.50.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?