Kommentti: Trump haluaa vahvoja miehiä – ja äkkiä eroon heistä

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentin henkilöstöpolitiikkaan vaikuttaa oikkujen lisäksi pelko tulevista vaaleista, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja John Bolton kuuluu kaavaan. Bolton on sotahaukkojen haukka, 2000-luvun alun Irakin sodan arkkitehti. Hänen ratkaisunsa kaikkeen on hyökkäys. Donald Trump haluaa lähipiiriinsä vahvoja miehiä, yritysjohtajia ja kenraaleja. Kun he näyttävät vahvuuttaan, hän hermostuu ja antaa potkut.

Puolustusministeri James Mattisiin Trumpin arvellaan ihastuneen alun perin siksi, että tämän kenraalin lempinimi oli ”hullu koira”. Kun Mattis osoittautui filosofiseksi mutta lujatahtoiseksi älyköksi, lähtö tuli.

Väitetään, että Trump ei heti nimittänyt Boltonia miehistöönsä, koska piti tämän viiksiä typerinä. Bolton tuli neuvonantajaksi vasta viime vuonna. Hänen tähtensä alkoi laskea, kun Yhdysvaltain toivoma vallanvaihdos Venezuelassa epäonnistui ilmeisesti Kuuban tiedustelupalvelun tehokkaiden toimien vuoksi.

Bolton on vastustanut Trumpin sopuilua Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa. Hän olisi halunnut vielä vihaisempaa toimintaa Irania vastaan. Boltonin pettymykseksi Trump ei määrännyt ohjusiskua sen jälkeen, kun Iran ampui amerikkalaisten lennokin alas. Tiettävästi Trump pelästyi arviosta, että isku tappaisi satakunta iranilaista. Miellyttävän inhimillinen piirre hänessä.

Boltonin kohtaloksi koitui se, että Trump halusi kutsua Afganistanin Taleban-johtajat neuvotteluun myyttisessä maineessa olevaan presidentin vetäytymispaikkaan Camp Davidiin. Boltonin vastustus kaatoi hankkeen, mutta myös Boltonin. Nyt Trump puhuu jo Iranin presidentinkin tapaamisesta.

Järki taustalla

Trumpin toiminta ei tässäkään ole välttämättä pelkää oikkuilua. Hänen suosionsa on viime aikoina ollut laskussa, kun yhdysvaltalaiset kuluttajat ja tuottajat alkavat tajuta, mitä kauppasota Kiinan kanssa heille oikeasti merkitsee.

Uudet presidentinvaalit lähestyvät ja Trumpilla on kiire näyttää, että on mainostamansa kaltainen diilintekijä. Boltonin kaltainen betonipää kävi äkkiä esteeksi ja sai lähteä.

Lähitulevaisuudessa voikin olla odotettavissa mitä uskomattomampia tapaamisia Trumpin ja Yhdysvaltojen vanhojen vihollisten kesken. Sovun este voi sitten olla, että vastapuolellakin voi olla Trumpin herkälle hipiälle liian vahvoja miehiä.

Itsetunto-ongelmat ovat niitä pahimpia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt