Turkkilaislehti julkaisi saudilähetystössä murhatun Khashoggin viimeiset sanat

Julkaistu:

Lehti kertoo saaneensa haluunsa kirjoitetun version murhasta tehdystä äänitallenteesta.
Turkkilainen Sabah-sanomalehti on julkaissut sivuillaan tekstin, jonka se sanoo olevan kirjoitettu versio Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa äänitetystä tallenteesta, jossa toimittaja Jamal Khashoggi murhataan. Asiasta kertovat brittimediat BBC ja The Guardian.

YK:n erikoisedustajan julkaisema raportti paljasti jo kesäkuussa kylmääviä yksityiskohtia toimittajan surmasta. Nyt julkisuuteen on ilmeisesti päätynyt ennen surmaa, sen aikana ja jälkeen käyty sananvaihto sellaisenaan.

Amerikkalaiselle Washington Post -sanomalehdelle työskennellyt Khashoggi tapettiin lokakuussa 2018 mentyään käymään kotimaansa lähetystössä. Saudi-Arabian hallintoa kirjoituksissaan arvostelleen Khashoggin surmatyöstä vastasi erikseen paikalle lähetetty ryhmä, jonka on kerrottu paloitelleen ruumiin jälkeenpäin ja kuljettaneen pois hävitettäväksi.

Tekstin mukaan Khashoggin kuullaan ensin keskustelevan ryhmään kuuluneiden kanssa, kun nämä yrittävät painostaa häntä mukaansa. Toimittajaa yritetään myös lähettämään pojalleen tekstiviesti, jossa hän pyytäisi tätä olemaan huolehtimatta itsestään jos hän katoaa.

– Auta meitä jotta me voimme auttaa sinua. Koska loppujen lopuksi me viemme sinut Saudi-Arabiaan. Ja jos et auta meitä, tiedät mitä lopussa tulee käymään, yksi ryhmän jäsenistä sanoo Guardianin mukaan.

Khashoggin kieltäytyessä hänet lopulta huumataan tiedottomaksi ennen surmaamista.

Lehti on myös julkaissut Khashoggin viimeiset sanat ennen kuin hän ilmeisesti menettää tajuntansa tilanteessa. Sabahin mukaan Khashoggi vetoaa hyökkääjiin, jotta nämä varoisivat tukehduttamasta häntä, sillä astman vuoksi hänen henkensä ei kulje kunnolla.

– Älkää peittäkö suutani. Minulla on astma, älkää tehkö sitä. Te tukehdutatte minut, Khashoggin kerrotaan lausuneen viimeisinä sanoinaan ennen kuolemaansa.

BBC:n mukaan turkkilaislehti kertoo, että Khashoggi tukehdutettiin hänen päähänsä laitetulla muovipussilla. Lehden mukaan nauhalle ovat tallentuneet äänet sekä surmasta ja kuolinkamppailusta että Khashoggin ruumiin paloittelusta sen jälkeen.