Toisen maailmansodan kummallisin taistelu taistelu käytiin Itävallassa 1945 – Wehrmachtin sotilaat ja amerikkalaiset liittoutuivat SS-joukkoja vastaan

Julkaistu:

Toisen maailmansodan alkamisesta 1939 tuli syyskuun alussa kuluneeksi 80 vuotta. Suursodan kenties erikoisin taistelu nähtiin ihan sen lopussa, toukokuussa 1945.
Tirolissa Itävallan Alpeilla sijaitsee idyllinen Itterin kylä. Sen 666 metriä korkea kukkula on ollut vuosisatojen ajan linnoitettuna vartiopaikkana ja hallitsijoiden istuimena. Vuonna 1878 keskiaikaisen linnan raunioista rakennettiin kaunis, modernimpi linna valkeine sakaramuureineen ja torneineen.

Toukokuun alussa vuonna 1945 Hitler oli jo päättänyt päivänsä, ja Kolmannesta valtakunnasta oli jäljellä enää vain nimi, mutta Itterin linna oli edelleen natsien käsissä. Heinrich Himmlerin käskystä siitä oli tehty kaikkein korkea-arvoisimpien ranskalaisten vankila. Vangit olivat muun muassa ministereitä, kenraaleja ja ay-johtajia perheineen, mutta mahtuipa mukaan myös tennistähti Jean Borotra.

Alla olevalta uutisfilmiltä näet, miltä vallatussa Berliinissä ja Valtakunnankanslian raunioissa näytti keväällä 1945.


Kaikki alkoi vankilalinnan komentajan paosta. Kun vartijat seurasivat perässä, päättivät verrattain vapaista ja hyvistä oloista nauttineet vangit nousta aseisiin ja puolustautua yhä ankaraa vastarintaa tekevän Waffen-SS:n joukkojen odotettua hyökkäystä vastaan. Vangit tiesivät, että SS tappaisi jokaisen, mikäli se saisi linnan haltuunsa.

Apua löytyi yllättävältä taholta: palkittu Wehrmacht-majuri Josef ”Sepp” Gangl miehineen oli lyöttäytynyt yhteen entisen vihollisensa, kaupungin pohjoispuolelle saapuneen amerikkalaisen 23. panssarivaunuosaston komentajan John C. Leen kanssa. He kokosivat vapaaehtoisjoukon, ja niinpä vankien lisäksi linnaa puolusti pian neljätoista amerikkalaissotilasta, Ganglin 11 Wehrmacht-sotilasta ja kapteeni Leen oma Sherman-panssarivaunu, jota kutsuttiin Hurmuri-Jennyksi.

Aamuneljältä 5. toukokuuta linnaa piiritti 100–150 Waffen-SS:n sotilasta. Aluksi Lee ja Hurmuri-Jenny onnistuivat pitämään hyökkääjät loitolla konekivääritulella, mutta kohtalokas tykinlaukaus tuhosi Jennyn. Lee selvisi hengissä.

Lähistöllä ollut amerikkalaiseen jalkaväkirykmentti sai puhelinyhteyden linnaan ja lupasi rientää apuun. Yhteys kuitenkin katkesi ennen kriittisintä tiedonvaihtoa, joten tennistähti Borotra tarjoutui lähetiksi. Hän hyppäsi alas muureilta, onnistui ohittamaan vihollisen asemat ja hankki apua.

Yli sata SS-miestä jäi amerikkalaisten vangeiksi. Lee palkittiin linnan puolustuksesta kunniamerkillä. Taistelussa kaatunut Gangl nousi Itävallan sankariksi ja sai oman nimikkokadun Wörglin kaupungista.

Voit lukea toisen maailmansodan ratkaisutaisteluista ja ihmiskohtaloista Ilta-Sanomien erikoislehdestä Toinen maailmansota.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt