Trump antoi potkut turvallisuus­neuvon­antaja John Boltonille – tyrmäys Trumpin idealle tuoda Taleban Camp Davidiin oli viimeinen niitti?

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trump kertoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Boltonin saaneen potkut.
Donald Trump paljasti asian Twitterissä.

– Ilmoitin eilen illalla John Boltonille, ettei hänen palveluksiaan enää tarvita Valkoisessa talossa. Olen ollut voimakkaasti eri mieltä useista hänen ehdotuksistaan, kuten muutkin hallinnossani, joten siksi pyysin Johnia jättämään eroanomuksensa. Se toimitettiin minulle tänään aamulla, Trump kirjoittaa todeten nimeävänsä uuden turvallisuuden neuvonantajan ensi viikolla.Myös Bolton kommentoi potkujaan Twitterissä väittäen, että oli itse tarjoutunut eroamaan maanantai-iltana, mutta Trump olisi todennut, että ”puhutaan siitä sitten huomenna”.
Boltonin ja Trumpin uutisoitiin joutuneen vastakkain aivan hiljattain, kun Trump oli saanut idean kutsua äärijärjestö Talebanin edustajat maaseutuhuvilalleen Camp Davidiin neuvottelemaan amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä Afganistanista.

New York Timesin mukaan Bolton oli pitänyt ajatusta älyttömänä, etenkin kun se olisi ajoittunut WTC-iskujen 9/11-vuosipäivän lähelle. Myös varapresidentti Mike Pencen kerrottiin vastustaneen ideaa. Hankkeesta luovuttiinkin ja Trump ilmoitti rauhanneuvotteluiden ”kuolleen”.

CNN:n mukaan Camp David -kiista johti Boltonin ja Trumpin kiivaaseen riitelyyn vielä maanantai-iltana.
Bolton on vastustanut sopimista Talebanin kanssa, joita hän pitää epäluotettavina. Sen sijaan ulkoministeri Mike Pompeo on kannattanut sopimusta.

Vetäytyminen Afganistanista oli yksi Trumpin vaalilupauksista ja nyt hän haluaa toteuttaa sen ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

Mursuviiksinen Bolton tunnettiin kovasanaisena miehenä, joka on kannattanut monia sotaisia ratkaisuja maailman kriiseihin, sekä pitkään arvostellut esimerkiksi YK:ta.
Bolton oli jo kolmas Trumpin turvallisuusneuvonantaja. Hänen edeltäjänsä H.R. McMaster sai lähteä maaliskuussa 2018.

Ex-kenraali McMasterin arveltiin olleen tulilinjalla, koska Trump valmistautui kiristämään Iran-politiikkaansa ja irtautumaan ydinsopimuksesta, mitkä hän myöhemmin tekikin.
Boltonin linja ulkopolitiikassa oli sen sijaan jyrkempi. Hän oli aikanaan kannattanut sotatoimia sekä Irakia että Libyaa vastaan. Sittemmin Bolton oli todennut kirjoituksissaan, että ainoa keino padota Iranin ja Pohjois-Korean ydinuhkaa on pommittaa niitä ennaltaehkäisevästi.
Trump oli alkuun pitänyt Boltonin kovuudesta, mutta he olivat joutuneet vastakkain Trumpin visioista tehdä sopimuksia Pohjois-Korean ja viimeksi Afganistanin Talebanien kanssa. Myös Boltonin viime kuukausien lausunnot Iranista ja Venezuelasta olivat ärsyttäneet Trumpia, kertovat CNN:n hallintolähteet.

– Hänellä on vahvat mielipiteet, mutta se on ok. Oikeastaan minä onnistun hillitsemään Johnia, mikä on sinänsä aika hämmästyttävää, Trump oli todennut toukokuussa.

Bolton oli tiettävästi toiminut myös muun ulkoasianhallinnon selän takana, mistä syystä Trumpia oli vaadittu jo pidempään hankkiutua eroon neuvonantajastaan.

CNN:n mukaan Trump oli menettänyt luottamuksensa Boltonin tukeen. Bolton ei Trumpin mielestä myöskään puolustanut tarpeeksi median edessä presidenttiä, mikä osoitti Boltonin epäluottamusta Trumpin ulkopolitiikkaa kohtaan.

CNN:n ja FoxNewsin tietojen mukaan Boltonin potkut tulivat yllätyksenä Valkoisessa talossa, jonka henkilökunta sai tietää niistä vasta Trumpin twiitin kautta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt