Japanissa harkitaan Fukushiman radioaktiivisen veden dumppaamista mereen – ympäristöministeri: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Japanissa harkitaan Fukushiman radioaktiivisen veden dumppaamista mereen – ympäristöministeri: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa”

Julkaistu: 10.9.2019 18:44

Tsunamissa vaurioituneen Fukushiman ydinvoimalan saastuneet vedet uhkaavat päätyä mereen.

Japanin ympäristöministerin mukaan Fukushiman radioaktiivisen veden varastointiin käytettävä tila loppuu vuonna 2022 ja saastunutta vettä joudutaan ehkä johtamaan Tyyneenmereen.

Fukushiman 2011 maanjäristyksessä ja tsunamissa vaurioituneiden ydinreaktoreiden jäähdyttämiseen on tarvittu yli miljoona tonnia vettä, jota säilytetään jättimäisissä tankeissa. Niistä suodatetaan pois korkeat radioaktiiviset ainekset, mutta jäljelle jää vähemmän vaarallista tritium-isootoppia.

Tankit kuitenkin alkavat lähivuosina täyttyä, joten ympäristöministeri Yoshiaki Harada on ilmoittanut kannattavansa hanketta pumpata vettä mereen.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästää ne (mereen) laimentumaan, ministeri sanoi tiistaina, mutta ei kertonut, kuinka suuresta määrästä olisi kyse.

Paikalliset kalastajat ovat vastustaneet voimakkaasti ideaa, mutta useiden tiedemiesten mukaan saastevesien johtaminen mereen olisi suhteellisen riskitöntä.

Tiedemiesten mukaan radioaktiivinen vesi laimentuu meressä eivätkä sen tritium-arvot aiheuta merkittävää uhkaa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Rannikkoalueilla sijaitsevista ydinvoimaloista johdetaan yleisesti tritium-vesiä meriin ja sitä pidetään suhteellisen harmittomana. Myös Suomen ydinvoimaloista johdetaan nestemäisiä radioaktiivisia aineita voimalaitosten jäähdytysvetten mukana mereen. Arvoja tarkkailee STUK.

Japanin hallituksen tiedottaja huomautti tiistaina, ettei asiasta ole vielä tehty päätöstä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on painostanut Japania päättämään kiireellisesti, mitä se aikoo tehdä radioaktiivisen veden suhteen. IAEA on aiemmin suositellut Japanille saastevesien johtamista mereen.

Tuoreimmat osastosta