Jutta Urpilaisesta tulee kansain­välisestä kumppanuudesta vastaava komissaari

Julkaistu:

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi salkkujaon Brysselissä.
Suomen komissaariehdokkaasta Jutta Urpilaisesta (sd.) tulee uuden komission kansainvälisestä kumppanuudesta vastaava komissaari. Pitkään jatkunut arvailu saatiin päätökseen tänään, kun EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi salkkujaon Brysselissä.

Urpilaisen salkusta kaavailtiin ensin Afrikka-salkkua, mutta von der Leyenin mukaan hän luopui ajatuksesta keskusteltuaan Afrikan unionin edustajien kanssa. Afrikka-komissaari olisi hänen mukaansa koettu syrjivänä.

– Sen takia Jutta Urpilaisella on tämä laaja portfolio, joka sisältää taloudellisen yhteistyön lähialueidemme kanssa, von der Leyen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Urpilaisen mukaan hänen tehtävässään yhdistyvät talous sekä ulkosuhteet.

– Käytössä on komission suurin pääosasto ja EU-budjetin kolmanneksi suurin sektori. EU on globaalin kehityspolitiikan jättiläinen, joka vastaa noin puolesta koko maailman kehitysavusta, Urpilainen kertoo tiedotteessaan.

Uuteen komissioon tulee vain 27 jäsentä, koska Britannia ei ole lähettänyt omaa ehdokastaan. Von der Leyenin mukaan Britannialla on oltava komissaari, jos maa ei eroakaan lokakuun lopussa.

Von der Leyen nostaa johtoon kahdeksan varapuheenjohtajaa.

Uusi komissio aloittaa viisivuotisen kautensa tällä tietoa 1. marraskuuta. Komissaarit käyvät sitä ennen parlamentin valiokuntien tentittävänä, minkä jälkeen Euroopan parlamentti äänestää koko komission luottamuksesta. Vaikeuksia saattaa olla luvassa ainakin Romanian ja Unkarin ehdokkaille, jotka ovat olleet puolustamassa maidensa oikeusvaltiohuolia nostattaneita uudistuksia.

Urpilainen on ensimmäinen nainen Suomen komissaarina. Hänen edeltäjiään ovat Erkki Liikanen (sd.), Olli Rehn (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Katainen on ollut nyt työnsä päättävässä komissiossa varapuheenjohtaja ja hänen vastuullaan ovat olleet työpaikat, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Myös Rehn oli varapuheenjohtaja vuosina 2011–2014. Hän vastasi ensimmäisellä kaudellaan EU:n laajentumisesta ja toisella kaudella talous- ja raha-asioista. Liikasen vastuulla oli budjetti, henkilöstö ja hallinto sekä toisella kaudella yritykset ja informaatioyhteiskunta.

Jokaisella maalla on oma komissaarinsa, jolle jäsenmaat ovat lobanneet mahdollisimman vaikutusvaltaista tehtävää. Mutta kun työ alkaa, komissaarien tehtävänä on ajaa koko EU:n eikä oman maansa etua.

Näin salkut jaetaan:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt