Boris Johnsonin kuusi konstia brexitiin – joukossa kirjekikka ja hätätila

rac

Julkaistu:

Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa välttää lisäajan pyytämisen EU:lta tavalla tai toisella.
Millaista suunnitelmaa Boris Johnson nyt hautoo? Britanniassa arvaillaan.

Pääministeri koki viime yönä uuden takaiskun, kun parlamentin alahuone hylkäsi ennen istuntotauolle jäämistään hänen esityksensä uusista vaaleista.

Viime viikolla parlamentti ehti hyväksyä lain, joka vaatii pääministeriä pyytämään brexitiin kolmen kuukauden lykkäystä tammikuun loppuun, jos uutta erosopimusta ei ole hyväksytty lokakuun 19. päivään mennessä. Johnson on kuitenkin uhonnut ”makaavansa mieluummin kuolleena katuojassa” kuin pyytävänsä lykkäystä brexitiin.

Siksi pääministerin uskotaan pohtivan nyt kuumeisesti keinoja lain kiertämiseen.

Konservatiivien kansanedustaja Nigel Evans on The Guardianin mukaan kertonut keksineensä kollegoineen noin 20 vaihtoehtoa. Evans ei luetellut kaikkia, mutta brittilehdet esittävät joukon valistuneita arvauksia. Jokaisella niistä on heikkoutensa.

1. Yksi kirje jossa pyytää pidennystä, toinen jolla kumoaa edellisen

Lain mukaan Johnsonin on lähetettävä Euroopan unionille kirje, jolla muodollisesti anoo lykkäystä brexitiin. Johnson voisi teoriassa liittää mukaan toisen kirjeen, jolla ilmoittaa kumoavansa oman pyyntönsä.

The Timesin mukaan pääministeri pohtii tätä vaihtoehtoa tosissaan. Temppu olisi kuitenkin lainvastainen, entinen korkeimman oikeuden tuomari Jonathan Sumption arvioi maanantaina.

Lisäksi korkein oikeus voisi määrätä virkamiehen anomaan lykkäystä omapäisen pääministerin nimissä.


2. Lain jättäminen huomiotta

Jos Johnson yksinkertaisesti jättäisi noudattamatta parlamentin hyväksymää lakia eikä pyytäisi lykkäystä, seuraukset voisivat olla vakavat sekä poliittisesti että juridisesti.

Itsepäisyys johtaisi luultavasti uusiin ministerieroihin ja kenties kansanedustajien joukkopakoon konservatiivipuolueesta. Itsensä Johnson voisi löytää oikeuden edestä ja jopa vankilasta.

3. Uudet vaalit – tavalla tai toisella

Johnson pohtinee uusia tapoja, joilla saisi järjestettyä uudet vaalit eilisestä takaiskusta huolimatta.

Yksi tapa olisi järjestää äänestys oman hallituksensa luottamuksesta. Tuloksena olisi lystikäs näytelmä, jossa opposition kansanedustajat äänestäisivät luottamuksen puolesta ja hallituspuolueiden kansanedustajat sitä vastaan.

Jos Johnson voittaisi äänestyksen, eli hallitus ei saisi parlamentin luottamusta, uudet vaalit järjestettäisiin kahden viikon kuluttua. Ennen vaaleja oppositio saisi mahdollisuuden koota väliaikaisen hallituksen.

Jos Johnson voittaisi vaalit tai onnistuisi saamaan muuten parlamenttiin enemmistön, hän pystyisi periaatteessa perumaan lain sopimuksettomasta brexitistä, minkä jälkeen Britannia voisi jättää EU:n ilman sopimusta.

Jos taas työväenpuolue voittaa vaalit, se on luvannut järjestää uuden kansanäänestyksen, jossa olisi vaihtoehtona myös koko brexitin peruminen.


4. Kansallisen hätätilan julistus

Johnson voisi myös julistaa kansallisen hätätilan, joka kumoaisi parlamentin hyväksymän lain, joka pakottaa hänen hakemaan EU:lta lisäaikaa.

Suunnitelma voisi kuitenkin törmätä nopeasti esteisiin sekä oikeusistuimessa että parlamentissa.

Oikeus tuskin pitäisi Britannian tilannetta hätätilana. Lisäksi parlamentin pitää vahvistaa kansallinen hätätila seitsemän päivän kuluessa sen julistamisesta, eikä Johnsonilla ole enää parlamentin enemmistöä takanaan.

5. Pääministerin tehtävän jättäminen

Jos Johnson vain jättäisi tehtävänsä, kuningatar pyytäisi häntä nimeämään itselleen parlamentin enemmistön tukeman seuraajan. Johnson voisi valita työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin, joka sitten Johnsonin sijaan pyytäisi EU:lta lisäaikaa.

Silloin sopimuksettoman eron kannattajat päätyisivät pitämään työväenpuoluetta lykkäyksen syntipukkina, mikä voisi kostautua työväenpuolueelle seuraavissa vaaleissa.

Suunnitelman hintana olisi Corbynin todennäköinen nousu pääministerin paikalle, mikä konservatiiveja tuskin miellyttäisi.

6. Toinen maa asialle

EU-eron lykkääminen vaatii kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Puolalaissyntyinen konservatiivipuolueen kansanedustaja Daniel Kawczynski kertoi viime viikolla lähestyneensä Puolaa, jotta maa estäisi lykkäyksen. Kawczynski tosin yritti samaa myös maaliskuussa, tuloksetta.

Yksittäinen EU-maa tuskin haluaa turmella välejään muihin EU-maihin sooloilemalla brexit-kysymyksessä.

Lähteet: The Times, The Guardian, Daily Mail, STT

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt