Brittiparlamentti tauolle, seremoniasta hillitön sekasorto – kuningattaren edustaja hämmentyi, oppositio piti mielen­osoituskylttejä ja lauloi

rac

Julkaistu:

Britannian parlamentin alahuone vetäytyi viiden viikon istuntotauolle.
Britannian parlamentin alahuone hylkäsi myöhään maanantain ja tiistain välisenä yönä pääministeri Boris Johnsonin ehdotuksen ennenaikaisista vaaleista.

Keskustelu kiehui kiivaasti ennen äänestystä ja puheenvuorot venyttivät aikataulua niin, että istuntopäivä oli pisin parlamentissa vuosikausiin. Äänestämään päästiin vasta kello kahden jälkeen.

Alahuone jäi äänestyksen jälkeen viiden viikon istuntotauolle.

Pääministeri Johnsonin mukaan istuntotauon tarkoitus on antaa hänen hallinnolleen mahdollisuus valmistella rauhassa uutta lainsäädäntöä. Opposition mukaan tarkoituksena oli jättää parlamentille niin vähän aikaa ennen lokakuun loppua, ettei sopimuksetonta brexitiä enää ehdittäisi estää.

Kuten Britannian hallinnossa yleensä, myös istuntotauolle jäätiin seremoniallisesti. Saliin asteli ylähuoneen seremoniallinen edustaja, mustaa sauvaa kantanut ”Black Rod”. Tätä 1300-luvulta peräisin olevaa titteliä kantaa tällä hetkellä Sarah Clarke. Black Rodin tarkoituksena on kerätä alahuoneen edustajat mukaansa ylähuoneeseen seremoniaa varten.


Tällä kertaa seremonia ei kuitenkaan edennyt aivan saumattomasti. Ensiksi kantaa otti aiemmin maanantaina väistymisestään puhemiehen paikalta kertonut puhemies John Bercow, joka totesi, että parlamentin sulkemisessa ei ollut kyseessä mistään normaalista menettelystä.

– Kunnioitan kyllä Black Rodia suuresti, sinä teet vain mitä asemassasi vaaditaan, mutta tämä ei ole normaalia, Bercow jylisi puhemiehen istuimeltaan.

Tämä kirvoitti villejä vastalauseita konservatiivien penkeiltä, kun taas opposition edustajat hurrasivat. Bercow’n vierelle myös tungeksi työväenpuolueen kansanedustajia jotka heiluttelivat lappuja, joissa luki ”hiljennetty”. Kuningattaren ja ylähuoneen edustajana toimiva Clarke vaikutti tilanteesta hyvin hämmentyneeltä ja jopa kiusaantuneelta.
Työväenpuolueen kansanedustaja Rachael Maskell yritti jopa fyysisesti estää Bercow’n etenemisen ylähuoneeseen.
Bercow nousi kuitenkin istuimeltaan ja hivuttautui kohti Clarkea. Myös kultainen valtikka nostettiin paikaltaan, ja saattue lähti kohti ylähuonetta.

Tässä vaiheessa sekasorto syveni, sillä vaikka konservatiivipuolueen edustajat nousivat penkeiltään ja lähtivät seuraamaan saattuetta kohti ylähuonetta, jäivät työväenpuolueen, liberaalidemokraattien, vihreiden ja Skotlannin kansanpuolueen edustajat istumaan paikoilleen ”hiljennetty”-kylttejään heilutellen.

Tosin kansanedustajat eivät olleet kovin hiljaa, sillä sen jälkeen kun puhemies, kuningattaren edustaja ja konservatiivipuolueen kansanedustajat olivat edenneet ylähuoneeseen purskahtivat istumaan jääneet kansanedustajat raikuvaan lauluun. Laulut olivat raporttien mukaan perinteikkäitä skotlantilaisia, walesilaisia ja työväenlauluja.
Opposition laulaessa ylähuoneen jäsenet pääsivät eteenpäin seremoniassa ja julistivat parlamentin toiminnan keskeytetyksi. Tämän jälkeen Bercow, kansanedustajat ja Black Rod poistuivat ylähuoneesta.

Bercow palasi takaisin alahuoneeseen, jossa hän puhutteli kapinoivia kansanedustajia. Nämä lopettivat laulamisen, ja työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn etunenässä riensivät kättelemään väistyvää puhemiestä. Pikkuhiljaa alahuonekin alkoi tyhjentyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt