Suomalaiset auttajat Bahaman hävityksen ytimessä, jossa mudasta kaivetaan vielä ruumiita: ”Ehdottomasti pahinta mitä olen nähnyt”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Hurrikaanituhot
SPR:n suomalaiset avustustyöntekijät koordinoivat avustusten toimittamista apua tarvitseville hurrikaanin pahasti runtelemalla Bahamalla.
Torstaina matkaan lähteneen viiden suomalaisen ja yhden tanskalaisen muodostaman logistiikkayksikön tehtävänä on koordinoida avustustarvikkeiden perille menoa Dorian-hurrikaanin tuhoamilla alueilla osana Punaisen ristin kansainvälistä operaatiota. Paikalle on lähetetty Suomesta myös katastrofiviestintäyksikkö.

Tekemistä riittää, sillä Grand Bahamalla ja pahimpia tuhoja kärsineellä Abacon saarella ilman puhdasta juomavettä on jopa 62 000 ihmistä. Käytännössä kaikki saarille jääneet ovat avun tarpeessa.

– Hävitys on se sana jolla tätä kaikkea voi kuvata, sanoo suomalaisryhmään kuuluva Suomen Punaisen Ristin tiedottaja Tiina Leinonen.


Ilta-Sanomat tavoitti Leinosen puhelimitse Abacon saarelta, jossa päiviä raivonneet myrskytuulet ja hurrikaanin voimasta useita metrejä noussut merivesi ovat tuhonneet suurimman osan rakennuksista. Sähkönsaanti on generaattoreiden varassa eikä puhelin kuulu kuin tietyillä alueilla.

– Talot ovat pitkälti maan tasalla, etenkin keskellä saarta. Puita on katki, veneitä ja jahteja on missä sattuu, hurrikaani on kuljetellut tavaroita paikasta toiseen, Leinonen kuvaili näkyä ympärillään.

Suomalaisryhmän paikan päältä jakamassa kuvassa näky on lohduton. Kaiken yli vyörynyt suolavesi on saanut kaiken kasvavan kuihtumaan, eikä vihreää väriä näy juuri ollenkaan. Kaatuneiden puiden lomassa lojuu tavaraa ja autonraato.


Kuolonuhrien määrä voi kasvaa

Bahamalla on tähän mennessä vahvistattu yli 40 ihmisen kuolleen, mutta uhrien määrän pelätään vielä kasvavan. Uutistoimisto Reutersin paikalla oleva toimittaja kuvaili, kuinka valkoisiin suojapukuihin pukeutuneet poliisit paikansivat jo pahasti mädäntyneiden ruumiiden löytöpaikkoja Marsh Harbourin kaupungin lähellä.

Hävityksestä huolimatta osa saarivaltion asukkaista on päättänyt jäädä uudelleenrakentamaan kotiaan ja auttamaan muita. Leinonen kertoi ryhmänsä olevan parhaillaan autossa viemässä hygieniatarvikkeita alueelle, jossa useampi perhe on päättänyt jäädä saarelle.

– Viemme samalla telttoja sekä peitteitä, joita voi käyttää myös pyyhkeinä, sekä vettä ja ruokaa joka on peräisin Maailman ruokaohjelmalta. Yhteistyössä tässä toimitaan.


Leinosen mukaan Abacolla ei ole juurikaan puhdasta vettä, vaan ihmiset ovat avun varassa.

– Vedenjakelu on täällä perustunut kaivoihin, ja maalle noussut suolavesi on pilannut ne. Myöskään sähköä ei ole ja bensiiniä jaetaan säännöstellysti yhdestä paikasta.

Osa ei halua lähteä

Bahaman viranomaisten mukaan vajaat 5 000 ihmistä oli maanantaihin mennessä evakuoitu saarilta, pääasiassa Abacolta.

– Ihmisiä on pyrkinyt pois ja täältä menee evakuointilentoja Nassaun saarelle. Mutta täällä on myös ihmisiä jotka ovat halunneet jäädä. Evakuoituminen on täysin vapaaehtoista, Leinonen kuvaili.

Hänen mukaansa kansainvälinen avustajajoukko on jakaantunut eri ryhmiin, jossa osa on Abacolla ja osa Grand Bahamalla tekemässä arviointityötä. Myös Nassaussa on väkeä tekemässä koordinointia.

Leinonen kertoo kokeneensa hurrikaanin aiemminkin, mutta sanoo Bahaman hävityksen olevan omaa luokkaansa. Esimerkiksi suurimman kaupungin Marsh Harbourin alueella noin 90 prosenttia taloista ja infrastruktuurista on vahingoittunut tai tuhoutunut.

– Kyllä tämä on ehdottomasti pahinta mitä olen nähnyt.


Artikkelia muokattu 10.9. kello 0.14: Korjattu haastateltavan nimi ja titteli.