Trumpille jo kolmas vaalihaastaja omasta puolueesta – kritisoi presidenttiä erityisesti yhdessä asiassa

Mark Sanford muistetaan Yhdysvalloissa vanhasta skandaalista, josta Trumpkin ehti jo piikitellä vastaehdokastaan.

Mark Sanford toimi kuvernöörikautensa jälkeen kongressiedustajana ja on toistaiseksi tunnetuin republikaanipoliitikko, joka on ilmoittautunut haastamaan presidentti Trumpin.

9.9.2019 9:51

Presidentti Donald Trump sai sunnuntaina jo kolmannen haastajan republikaanipuolueen presidenttiehdokkuuskisaan, kun entinen Etelä-Carolinan kuvernööri ja kongressiedustaja Mark Sanford ilmoitti tavoittelevansa ehdokkuutta.

Sandordin mahdollisuuksia kaataa istuva presidentti pidetään häviävän pieninä, mutta hänellä itsellään oli toisenlainen käsitys.

– (Trumpin suosio) on laajaa, mutta ehkä sittenkin ohuempaa ja hauraampaa kuin ihmiset kuvittelevat, Sanford sanoi New York Timesille.

Hän uskoo erityisesti nuorten ja naisten vieroksuvan Trumpia ja republikaaneja enemmän kuin ennen.

Sanford ilmoitti kampanjansa teemaksi republikaanipuolueen palauttamisen juurilleen ja julkaisi Twitterissä ohjelmalistan, jossa hän painotti käytännössä vain yhtä aihetta: valtion hallitsemattoman velanoton hillitsemistä.

Trump on presidenttinä kääntänyt republikaanipuolueen aiemman tiukan talouskurilinjan päälaelleen ja kasvattanut budjettivajetta rajusti veronalennuksilla ja esimerkiksi armeijan rahoituslisäyksillä.

– Olemme taloudellisesti haavoittuvampia kuin koskaan sitten itsenäistymisen ja sisällissodan. Olemme törmäyskurssilla taloudellisen todellisuuden kanssa, hän kirjoitti.

Lisäksi hän kritisoi Trumpin hallinnon eettisiä ristiriitoja. Yhdysvalloissa on noussut kohu esimerkiksi siitä, että varapresidentti Mike Pence yöpyi Irlannin-matkallaan Trumpin hotellissa, joka ei ollut lähelläkään varsinaista matkakohdetta, eli pääkaupunki Dublinia.

– Veronmaksajien rahoilla, Sanford huomautti.

Sanford aikoo keskittyä kampanjoimaan ensimmäisissä esivaaliosavaltioissa Iowassa ja New Hampshiressa. Trumpin haastajien ongelmana on, että useissa osavaltioissa, kuten esimerkiksi Sanfordin Etelä-Carolinassa, republikaanit ovat peruuttaneet esivaalinsa kokonaan ja aikovat tukea Trumpia.

Sanford muistetaan Yhdysvalloissa skandaalista vuonna 2009, kun hän oli kuvernöörinä ilmoittanut lähtevänsä vaeltamaan Appalakien vuoristoon, mutta oli tosiasiassa lentänyt Argentiinaan tapaamaan rakastajatartaan. Kiinni jäätyään hän joutui tunnustamaan avioliiton ulkopuolisen suhteensa.

Myös Trump piikitteli asiasta jo viime kuussa, kun Sanfordin ehdokkuudesta huhuttiin. Presidentti myös muistutti Twitter-viestissään korkeista kannatusluvuistaan republikaaniäänestäjien keskuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?