Suomalainen liikemies Heikki ”Heka” Ketola menetti kotinsa Malibun tulipalossa – palolla oli pelottavat terveys­seuraamukset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen liikemies Heikki ”Heka” Ketola menetti kotinsa Malibun tulipalossa – palolla oli pelottavat terveys­seuraamukset

Viime syksyinen tulipalo Malibussa teki Hekasta, 71, kodittoman. Hänen talonsa paloi maan tasalle marraskuun yhdeksäntenä, 2018. Nyt hän asuu naisystävänsä luona.

9.9.2019 6:25

– Olin himassa. Viideltä aamulla naapuri, eläkkeellä oleva palopäällikkö soitti ja sanoi, että tuli on hypännyt 101-moottoritien yli tälle puolelle 15 kilometriä pohjoiseen, ja että olemme tuulen alapuolella. Naapuri kehotti keräämään kamat ja lähtemään pois, Heikki Ketola muistelee.

Suomalainen liikemies Heikki Heka Ketola menetti kotinsa Malibun tulipaloissa vuonna 2018.­

Mies lastasi Priuksensa täyteen tavaraa ja pakeni paikalta. Hän kävi varoittamassa kanjonin pohjalla, puhelinyhteydeltä katveessa asuvaa tuttavaa lähestyvästä hävityksestä. Kun liekkejä ei vielä näkynyt, mies palasi samana aamuna kotiin.

– Löysin pari laatikollista vanhoja valokuvia ja korjasin nekin mukaani.

Sitten Ketola ajoi alas mäkeä päätien varteen katsomaan, kun naapurusto paloi.

– Se oli aika hurjannäköistä. Vuorten takaa tuli savupilvi, joka pyyhkäisi nopeasti alueen yli ja peitti kaiken alleen. Sitten alkoi tulimyrsky, Heka kuvailee tyynesti.

Vuorten takaa tuli savupilvi. Pian kaikki oli mennyttä.­

Malibusta paloi yli 1600 taloa. Ketolan kotikadulta taloja paloi 37.­

Sillä hetkellä mies tiesi talonsa tuhoutuneen. Viranomaiset päästivät asukkaat palaamaan alueelle kymmenen päivän päästä. Tuli oli vaatinut neljä ihmisuhria. Alueelta oli palanut yli 1 600 rakennusta, Ketolan kotikadulta, Zenith Point Roadilta niitä meni 37. Hekan tontti korkealla kukkulalla oli kuin hävityksen kaaos. Talosta oli jäljellä vain betoniset perustat. Tuhkakasasta törrötti metallisia sohvakehikoita ja pesukoneen, kuivausrummun ja mikroaaltouunin rungot. Yllättävää kyllä, mies itse ei missään vaiheessa palanut loppuun.

– Ei tullut mitään sellaista voi kauheaa -oloa. Mulla oli taide-esineitä, joita olin kerännyt. Ne ovat nyt jossain taivaan tuulissa Tyynellä valtamerellä, Heka lohkaisee.

Se oli vasta alkusoittoa. Marraskuusta lähtien mies on elänyt palon jälkiseuraamusten kanssa.

– Tammikuussa ajoin rantatietä ja katsoin ylös vuorille. Tuulenpuuskat irrottivat tuhkan maasta ja nostattivat hemmetinmoisia ruskeita pilviä. Mua rupesi yskityttämään helvetisti.

Heikki Ketolan talosta jäivät jäljelle vain rauniot.­

Kun yskä ei ottanut laantuakseen, Heka hakeutui lääkärille.

– Röntgenissä löytyi vasemmasta keuhkosta ”mustetahra.” Lääkärit miettivät, onko se keuhkosyöpä vai mikä. Ovat nyt kuukauden välein ottaneet röntgenkuvat siitä. Se on koko ajan hävinnyt sieltä, Ketola iloitsee.

Syytä vaivaan ei tiedetä, mutta se johtuu ilmeisesti tuhkalle altistumisesta. Mies on menossa jälkitarkastukseen muutaman kuukauden kuluttua.

Nyt kun tulipalosta on kulunut noin yhdeksän kuukautta, Malibu näyttäisi päällisin puolin palanneen ennalleen. Lähempi tarkastelu osoittaa, että kaikkea muuta. Ympäristöä kiertäessä näkee avonaisia portteja, mutta pihateiden päässä olevat talot puuttuvat – ne ovat palaneet ja rauniot korjattu pois. Eräällä pihalla kimaltelee uima-allas, mutta sen vieressä olleesta asumuksesta on jäljellä enää kivijalka. Jälleenrakennustyöt eivät vielä useimmissa tapauksissa ole päässeet käyntiin.

Palaamme Hekan tontille. Tuhkasta ei enää ole tietoakaan ja mereltä puhaltaa raikas suolantuoksuinen tuuli. Rauniot on korjattu pois viimeistä hiiltynyttä parrua myöten. Ketola maksoi siivouksen omasta pussistaan. Se tuli kustantamaan 17 500 dollaria (noin 15 600 euroa). Vaihtoehtona olisi ollut odottaa, että kaupunki tulee raivaamaan tontin, mutta silloin olisi putsattu pois myös perustukset. Nyt ne ovat käytettävissä uuteen taloon.

– Sieltä tuli kolme kundia, joilla oli kaivinkone ja rakennusmaan iso roskis. Heiltä meni koko hommaan neljä päivää, Heka kuittaa.

Palaneen talon perustukset säilyivät ja ovat käytettävissä, kun uutta taloa rakennetaan.­

Kaupungin työntekijät kävivät tarkastamassa, että kaikki on kunnossa. Heka osoittaa pyöreitä reikiä perustuksissa. Niistä kohdin betonista on kairattu näytteitä myrkyllisten aineiden varalta, joita ei onneksi ole löytynyt. Siellä täällä palstan reunoilla näkyy yhä hiiltyneitä puita. Mutta luonnolla on uskomaton kyky uudistua. Maasta puskee maissia ja aikaisemmin täysin mustunut jukkapalmu versoo uusia lehviä.

Heka on pärjännyt hävityksen kanssa taloudellisesti.

– Sain aika paljon rahaa vakuutuksesta. Kun mulla ei ole taloa, täytyy saada vastaavanlainen asunto siksi aikaa, kunnes uusi talo on pystyssä, liikemies selittää.

Eronnut kahden aikuisen pojan isä on kuukausien mittaan yöpynyt ystävien nurkissa, viime viikot naisystävänsä Natalien luona. Naapurustossa asunut nainen menetti itsekin kotinsa samassa tulipalossa ja asuu nyt asuntovaunussa tuttavan tontilla. Heikki on hankkinut omalle plantaasilleen lukollisen varaston ja 1960-luvun klassisen Airstream-asuntovaunun, jota remontoi pikku hiljaa asuttavaan kuntoon.

– Ajattelin, etten mä mihinkään hotelliin mene.

Taustalla 1960-luvun Airstream-asuntovaunu, josta Heka remontoi itselleen tilapäistä asuntoa. Vielä se ei ole asuttavassa kunnossa. Mies asuu nyt naisystävänsä luona.­

Heti tulipalon jälkeen Heka uhosi pystyttävänsä teltan tontilleen.

– Osoittautui, että siihen tarvitaan lupa. Yritän nyt saada hyväksynnän tuolle asuntovaunulle. Anomuksessa on jopa näytettävä, mihin kohtaan tonttia sen pysäköin. Kun sille näytetään vihreää valoa, voin laittaa trailerin viereen teltan, josta tulee olohuoneeni, Ketola suunnittelee.

Myös talosuunnitelmat ovat valmistuneet. Heikki teetätti piirustukset tutulla, itseoppineella arkkitehdillä, joka on suunnitellut rantakaupunkiin noin 60 omakotitaloa. Tontille kohoaa entistä ehompi ja isompi, 325 neliön moderni talo, johon tulee suomalainen sauna. Omakotitaloista saa pulittaa Ketolan kotikadulla keskimäärin 2,5 miljoonaa dollaria, eli 2,2 miljoonaa euroa. Eniten hintaa tulee itse tontista, sillä Los Angelesin vieressä oleva, maalaismainen Malibu on erittäin haluttua asuinsaluetta.

– Iso suunnitteluperuste oli, että talo on joustava, Heka painottaa.

Mies aikoo nimittäin jatkaa tulipalon keskeyttämää bisnestään: talon lyhytaikaista vuokraamista lomailijoille.

– Uskon, että tontille mahtuu kolme lomavuokralaista kerralla, mies mittailee.

Isäntä itse aikoo tuolloin asua sivurakennuksessa. Heikki on vienyt uudisrakennuksen piirustukset viranomaisten hyväksyttäviksi. Prosessi saattaa kestää puoli vuotta ja rakennustyöt toisen mokoman. Marraskuussa mies arvioi, että tontilla olisi uusi talo samaan aikaan tänä vuonna.

– On siinä, vuoden kuluttua tästä päivästä, Ketola luikertelee.

Kaiken kaikkiaan hän suhtautuu koettelemukseensa rauhallisesti.

– Tämä on vähän kuin muuttaisi uudelle leirintäalueelle aina joka kolmas viikko. Ei se niin kauheaa ole. Tietysti olisi kivempi olla jossain, missä on lämmitys, ilmastointi ja juokseva vesi, Heka tuumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?