Venäjällä äänestetään sunnuntaina aluevaaleissa – tämän vuoksi ne kiinnostavat myös ulkomailla

Julkaistu:

Venäläiset valmistautuvat äänestämään sunnuntaina järjestettävissä aluevaaleissa. Niistä odotetaan tulevan näytön paikka sekä presidentti Vladimir Putinin hallinnolle että oppositiolle.
Venäjällä järjestetään sunnuntaina paikallis- ja aluevaalit, joissa valitaan noin 47 000 edustajaa erilaisiin hallinnollisiin elimiin eri puolilla maata. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan äänioikeutettuja on noin 56 miljoonaa.

Vaikka kyseessä ovat alueelliset vaalit, ne herättävät runsaasti kiinnostusta myös Venäjän rajojen ulkopuolella. Yksi syy tähän on presidentti Vladimir Putinin ja varsinkin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän laskenut kannatus, johon on vaikuttanut etenkin viime vuonna voimaan tullut eläkeuudistus.


Vaaleista on siksi arvioitu tulevan eräänlainen ilmapuntari koko Venäjän poliittisen tulevaisuuden kannalta. Vaalituloksen arvellaan kielivän siitä, pitääkö Putinin ympärillä oleva valtaeliitti edelleen otteensa Venäjästä vai alkaako sen ote kirpoamaan vähitellen.

AFP:n mukaan politiikan asiantuntijat pitävät vaaleja ratkaisevana testinä sille, kykenevätkö viranomaiset kontrolloimaan vaaleja vielä valtapuolueen ja Putinin kannatuksen laskettua.
– Kaikki viralliset instituutiot ovat kärsineet pudotuksesta mielipidemittauksissa, mutta Yhtenäinen Venäjä koki pahimman iskun, koska Kreml ohjasi kaikki syytökset eläkeuudistuksesta puolueen niskoille, sanoi politiikan tutkija Tatjana Stanovaja Moscow Timesille.

Yhtenäisellä Venäjällä ei virallisesti nimettyjä ehdokkaita

Taustalla kummittelevat myös kansalaisten huolet vaikeasta taloustilanteesta, korruptiosta sekä yleisestä tilanteesta, joka näyttäytyy muun muassa Washington Postin mukaan monien silmissä poliittisena lamaantumisena. Valtaapitävien suosiota vahvistanut Krimin niemimaan valtaaminen nostatti vuonna 2014 venäläisten keskuudessa patrioottista innostusta, mutta sekin on vähitellen hiipunut.

Siksi huomion arvoista on se, että Yhtenäinen Venäjä ei ole nimennyt vaaleihin virallisesti yhtäkään ehdokasta. Sen sijaan puolueen jäsenet pyrkivät luottamusasemiin monilla alueilla ”itsenäisinä” ehdokkaina. Ja esimerkiksi Kaukoidässä Habarovskin alueella Yhtenäisen Venäjän edustajat näkyvät ehdokaslistoilla uuden ”Muutoksen aika” -liikkeen nimen alla.


Irkutskissa puolestaan samaa taktiikkaa yritetään ”Meidän Irkutskimme” -liikkeen nimissä. Asiantuntijoiden mukaan tämä saattaa osoittautua toimivaksi suunnitelmaksi, sillä paikalliset ehdokkaat eivät välttämättä ole kovin tuttuja äänestäjille.

Tämän vuoden vaaleissa käytössä on ensimmäistä kertaa liikkuva digitaalinen äänestysjärjestelmä, joka sallii ihmisten äänestää verkossa riippumatta sijainnistaan. New York Timesin mukaan sitä on kritisoitu jälleen yhtenä vippaskonstina, joka auttaa viranomaisia vaikuttamaan vaalitulokseen.

Mielenosoituksia ja opposition ehdokkaiden poissulkemista

Aluevaaleja on edeltänyt kiivas kesä. Venäjällä on nähty pisimpään jatkuneita mielenosoituksia sitten Putinin presidentinvirkaan paluun jälkeen vuonna 2012, ja huomiota ovat herättäneet maailmalla etenkin viranomaisten kovat otteet protesteihin osallistuneita kohtaan.
Vaikka mielenosoittajien määrät ovat kutistuneet kesän mittaan, Forbesin mukaan viimeiset mielipidemittaukset viittaavat siihen, että kansalaisten sympatiat ovat jossain määrin heidän puolellaan. 37 prosenttia kyselyyn vastanneista suhtautui mielenosoituksiin myötämielisesti, kun taas 27 prosenttia vastusti niitä.


Protestit kiihtyivät etenkin heinäkuussa, kun julkisuuteen alkoi tulla tietoja siitä, kuinka opposition ehdokkaiden osallistumista vaaleihin oli monella tapaa vaikeutettu tai estetty. Moskovan kaupunginvaltuuston vaaleista hylättiin kyseenalaisin perustein kokonainen joukko Venäjän opposition nuoria tähtiehdokkaita.
Hylättyjen joukossa ovat murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin läheinen työtoveri Ilja Jashin, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin säätiössä juristina työskentelevä Ljubov Sobol sekä entinen kansanedustaja Dmitri Gudkov, joka erotettiin aiemmasta Oikeudenmukainen Venäjä -puolueestaan väitetyn amerikkalaismielisyytensä vuoksi.

Navalnyi kehottaa äänestäjiä strategisiin valintoihin

Venäjän ehkä tunnetuin oppositiohahmo Navalnyi sai mielenosoituksiin liittyen heinäkuussa kuukauden vankeustuomion, eikä hän ole ainoa Putinin hallinnon vastustaja, jonka kesästä iso osa on mennyt kaltereiden takana istuessa. Kesken tuomionsa Navalnyi kiidätettiin vieläpä sairaalaan myrkytysepäilyjen saattelemana.

Vaaleja pidetäänkin myös koetinkivenä Navalnyille siinä suhteessa, että onnistuuko hän mobilisoimaan opposition rivit ennen maassa vuonna 2021 järjestettäviä parlamenttivaaleja. Navalnyi onkin kehottanut venäläisiä äänestämään strategisesti ja kannattamaan ehdokkaita, joilla on suurimmat mahdollisuudet lyödä Kremlin tukemat ehdokkaat.

Monet näistä ehdokkaista ovat kommunisteja.


Moskovassa mielenosoittajien raivo on kohdistunut etenkin Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaan Ella Pamfilovaan sekä muihin vaaliviranomaisiin johtuen opposition ehdokkaiden sulkemiseen ulos vaaleista. Perjantaina Venäjän sisäministeriö kertoi Pamfilovan joutuneen kotonaan etälamauttimella tehdyn pahoinpitelyn uhriksi.

Ministeriön mukaan Pamfilova ei saanut vakavampia vammoja, mutta joutui perumaan sovittuja kokouksia. Perjantaina tiedotustilaisuudessa esiintynyt Pamfilova kertoi toimittajille olevansa kunnossa.

Navalnyi kutsui heti tuoreeltaan hyökkäystä ”tekaistuksi”.

IS seuraa Venäjän vaalipäivän etenemistä sunnuntaina verkkosivuillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt