Tutkijat: Ruotsin korkein huippu menetti tittelinsä – syynä ilmaston lämpeneminen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat: Ruotsin korkein huippu menetti tittelinsä – syynä ilmaston lämpeneminen

Kebnekaisen eteläinen huippu ei ole enää Ruotsin korkein huippu.

Kebnekaisen eteläinen huippu ei ole enää Ruotsin korkein huippu.

Julkaistu: 7.9.2019 1:24

Kebnekaisen eteläisen huipun jäätikkö kutistuu vuosi vuodelta.

Ruotsin korkein huippu on menettänyt tittelinsä ilmaston lämpenemisen takia, The Guardian uutisoi. Kebnekaise-vuoren eteläistä huippua peittänyt jäätikkö on sulanut ja nyt syyskuussa tehtyjen mittausten mukaan vuoren pohjoishuippu on 1,2 metriä korkeampi.

Pohjoinen huippu on 2 096,8 metriä merenpinnan yläpuolella, eteläinen yltää 2095,6 metrin korkeuteen. Mittaustuloksen virhemarginaali on pari senttimetriä.

Tutkijoiden mukaan Kebnekaisen eteläinen huippu on nyt myös ennätysmatala. Huippu on 24 metriä matalampi kuin 1960-luvulla.

– Lähes koko kutistuminen on tapahtunut kahden viime vuosikymmenen aikana, kun jäätikkö on menettänyt keskimäärin metrin vuodessa, Tukholman yliopiston maantieteen professori Gunhild Ninis Rosqvist sanoo.

Ninis Rosqvistin mukaan jäätikkö laajenee hetkellisesti talvella lumen ja jään myötä ja eteläinen huippu voi hetkellisesti saada takaisin tittelinsä. Huipun korkeus vaihtelee noin kolme metriä kesän ja talven välillä, Expressen kertoo.

Trendi kuitenkin on, että eteläinen huippu kutistuu.

– Eteläisen huipun korkeus on tasaisesti laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä viimeisin tulos oli odotettu, näimme sen jo viime kesän jälkeen. Silti se tuntuu surullisesti, täytyy sanoa, että minusta huippu näyttää nyt hieman säälittävältä, Ninis Rosqvist totesi ruotsalaislehdelle.

Jo viime vuonna eteläisen huipun kerrottiin olevan pohjoista huippua matalampi. Professorin mukaan lämpimämpi sää vaikuttaa siihen, että lumi ja jää sulaa.

Vaikka ihmiset eivät suoraan kärsi Kebnekaisen huipun sulamisesta, vaikuttaa se vuoren ekosysteemiin.