Huolestuttava tieto al-Holin leirin Isis-naisista yllätti suomalaistutkijan – ”Aate kalifaatista elää vahvana”

rac

Julkaistu:

Suomalaisten Isis-naisten haastattelut osoittavat, että osa heistä ei ole luopunut ääri-ideologiastaan, sanoo tutkija Antti Paronen.
Syyrian al-Holin leirillä jumissa olevien suomalaisnaisten ja -lasten tilanne on puhuttanut jo pitkään. Ääri-islamistisen Isis-terrorijärjestön riveihin matkustaneet naiset ovat päätyneet leirille lukuisten muiden länsimaisten kanssa raakuuksista tunnetun järjestön ”kalifaatin” romahdettua alueella.
Olot al-Holin leirillä ovat huonot ja erittäin kuuma kesä on pahentanut tilannetta entisestään. Kaiken lisäksi leiriltä on raportoitu häirinnästä, väkivallasta ja jopa murhista.


Amerikkalaislehti Washington Post kertoi torstaina tapauksesta, jossa koko vartalon peittävästä niqab-kaavustaan eroon halunnut 14-vuotias tyttö olisi tapettu muiden leiriläisten toimesta. Toisen naisen kerrotaan joutuneen tapetuksi, koska hän oli puhunut ulkomaiselle medialle. Myös avustustyöntekijöitä on lehden mukaan puukotettu leirillä.

Väkivalta leirissä olevien naisten keskuudessa ei tule yllätyksenä Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paroselle. Sen sijaan yllättävää on se, että Isisin ”kafifaatista” tuttu uskonnollisen puhtauden ja arjen valvonta näyttää löytäneensä tiensä myös leirille.

– Näiden juttujen perusteella siitä on tullut systemaattista, ja jotkut näistä naisista ovat organisoituneet uskonnolliseksi poliisiksi, Paronen sanoo.

– Isisin ideologia ja aate tällaisesta kalifaatista elää edelleen varsin vahvana näiden naisten keskuudessa.

Leirillä on arvioitu olevan kymmenkunta suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta, joista osa on jäänyt orvoiksi vanhempien kuoltua taisteluissa. Heidän mahdollinen palaamisensa Suomeen on herättänyt huolta, sillä osan uskotaan kannattavan edelleen Isisin sairasta ideologiaa ja heidän pelätään voivan olla vaaraksi suomalaisille.

Näille peloille saatiin lisää vahvistusta elokuun lopussa, kun Yle tapasi leirillä olevia suomalaisnaisia. Haastattelussa yksi naisista sanoi pitävänsä Isisin julmuuksia oikeutettuina, jos niiden taustalla on islamilaisen sharia-lain mukaan annettu tuomio.

– Jos on sharia-lain mukaan tuomittu, se on oikeutettua. Jos se menee sharia-lakia vastaan, se ei ole oikeutettua, haastattelussa Minna-nimellä esiintyvä nainen sanoo.
Myös Helsingin Sanomat haastatteli al-Holin leirillä olevaa suomalaista naista, joka sanoi toivovansa saada asua sharia-lakia noudattavassa maassa ja katsoo Isis-järjestön olevan oikean islamin asialla.


– Tällä erää Islamin viholliset saivat meidät, mutta Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton, nainen sanoo Helsingin Sanomille.

Paronen on ollut jo pitkään sitä mieltä, että sekä naisten että lasten palauttamisessa Suomeen on oltava varovainen. Suomalaismedian haastatteluissa esiin tulleen mielipiteet eivät yllätä häntä.

– Viime aikoina olleista haastatteluista on käynyt ilmi, että al-Holin leirillä olevien joukossa on hyvinkin radikalisoituneita henkilöitä, Paronen toteaa.

– Nyt nämä asiat tulevat esille. Kun naiset eivät olekaan pääsemässä pois leiriltä, ainakin joidenkin todellinen kanta alkaa tulla pintaan.

Toisaalta Paronen huomauttaa, että Isisin puolustamista ei kannata yhdistää kaikkiin leirillä oleviin. Esimerkiksi Yle kertoo haastatelleensa kaikkiaan kuutta suomalaisnaista, joista viisi ei puolustellut Isisin tekoja.

– Mukana on varmasti myös niitä, jotka ovat pyrkineet pois kalifaatista jo pitkään.


Myös lasten kanssa on Parosen mukaan syytä toimia tapaus kerrallaan.

– Lähtökohtaisesti on eri asia ottaa takaisin 17-vuotias, ehkä aseellista koulutusta saanut ja indoktrinaatiokoulutuksessa vuosia mukana ollut, kuin vaikka sylivauva.

Ylen mukaan al-Holin leirillä olisi kaksi suomalaista orpolasta, joiden omaiset ovat vedonneet viranomaisiin lasten kotiin saamiseksi. Parosen mukaan esimerkiksi Ruotsissa Isis-orpojen omaiset ovat noutaneet lapsia leiriltä.

Parosen mukaan orvot ovat muita suuremmassa vaarassa tulla käännytetyiksi Isisin ideologiaan, jos sitä ei vielä ole ehtinyt tapahtua.

– Orpolapset ovat aika onnettomassa tilanteessa, sillä he voivat olla haavoittuvassa asemassa ja riistaa tällaiselle indoktrinointityölle, riippuen siitä minkä ikäisiä he ovat.