Interfax: Venäjän räjähdyksen jälkeen löydetty mahdollisesti vaarallisia esineitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Interfax: Venäjän räjähdyksen jälkeen löydetty mahdollisesti vaarallisia esineitä

Venäläinen uutistoimisto ei tarkenna, minkälaisista esineistä olisi kyse. Paikallinen hallinto sanoo, etteivät mitkään tekijät uhkaa alueen asukkaiden henkeä tai terveyttä.

Kuva armeijan tukikohdasta lähellä Severodvinskiä Arkangelissa.­

6.9.2019 17:37

Pohjois-Venäjällä on elokuisen räjähdyksen jälkeen löydetty mahdollisesti vaarallisia esineitä, Interfax-uutistoimisto kertoi paikallisviranomaisten tietoihin nojaten, Reuters uutisoi. Viranomaisten mukaan esineet on löydetty samalta alueelta, jossa säteilytasoja paikallisesti nostanut räjähdys tapahtui.

Elokuun 8. päivä Arkangelissa, lähellä Severodvinskiä tapahtui räjähdys, joka hetkellisesti nosti säteilytasoja. Venäjän valtion säävirasto kertoi, että testinäytteissä oli löydetty jäänteitä strontiumin, bariumin ja lantaanin radioaktiivisista isotoopeista.

Venäjä on kertonut, että räjähdyksen aiheutti uusien aseiden kehittelyyn liittynyt koe. Onnettomuudessa kuoli ainakin viisi tiedemiestä. Venäjä ei ole vahvistanut, kuinka monta armeijan edustajaa kuoli.

Rosatomin mukaan sen tiedemiehet olivat tarjonneet teknistä apua testattavana olevan moottorin isotooppijärjestelmän kanssa. Kokeen aikana polttoaine syttyi tuleen. Räjähdys tapahtui merellä olleella laukaisualustalla.

Mediassa on spekuloitu sillä, että koe olisi liittynyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin superaseeksi kutsutun 9M739Burevestnik -risteilyohjukseen.

Toisaalta esimerkiksi venäläinen Novaja Gazeta kyseenalaisti väitteet. Lehti piti omien lähteidensä pohjalta todennäköisimpänä vaihtoehtona merenpohjasta laukaistavaa ballistista Skiff-ohjusta.

Venäjän armeijaan erikoistunut tutkija Michael Kofman puolestaan uskoi, että koe olisi voinut rikkoa Tsirkoniin, jonka on kerrottu olevan hypersooninen ohjus, eli se lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella.

Severodvinskin hallinnon mukaan mitkään tekijät eivät aiheuta uhkaa elämälle tai alueella asuvien terveydelle, Interfaxille annetussa lausunnossa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?