Kiina löysi Kuun kääntöpuolella sijaitsevasta pienestä kraatterista jotain eriskummallista

Kiinan mukaan heidän Yutu-2-kuukulkijansa törmäsi kuussa geeliä muistuttavaan mönjään vahingossa.

Arkistokuvassa Kiinan Yutu-2 -kuumönkijä.

6.9.2019 8:16

Kiinalaiset mediat väittävät, että maan kuukulkija Yutu-2 on löytänyt vahingossa Kuun kaukaisemmalta puolelta tuntematonta, geeliä muistuttavaa ainetta. Omituinen geelimönjä oli sisällä pienessä kraatterissa, johon kuukulkija törmäsi.

Aiheesta kertoo muun muassa arvostetun MIT-yliopiston omistama MIT Technology Review -lehti.

Yutu-2 saapui Kuun pinnalle viime tammikuussa. Se tutkii kuun sitä puolta, joka ei näy maapallolle.

Annettujen tietojen mukaan Yutu-2 teki löydöksensä kahdeksantena päivänään kuun pinnalla. Päivät Kuussa kestävät noin 29,5 maapallon vuorokautta, joten kahdeksas päivä tarkoittaa tässä yhteydessä jotakin päivää heinäkuun lopusta elokuun alkuun.

Tiimin jäsen huomasi tuohon aikaan otetuissa kuvissa erikoisen värikkään hohteen. Sen jälkeen mönkijä ohjattiin tutkimaan kraattereita tarkemmin.

Tähän mennessä Kiina on suostunut kertomaan vain, että löydös on ”geelimäistä” ja että se on todella eriskummallisen väristä.

MIT Technology Review -lehti kertoo, että geelimäinen mönjä voisi todellisuudessa olla kivestä muodostunutta lasia, joka on sulanut meteoriitin törmättyä Kuuhun kauan aikaa sitten.

Yllättävät Kuusta löytyneet materiaalit eivät ole ollenkaan ennenkuulumattomia ihmisen ja Kuun yhteisessä historiassa. Esimerkiksi vuonna 1972 Apollo 14 -avaruuslennon astronautit löysivät Kuusta oranssinväristä maaperää.

IS:n lukijan upea kuva kuunpimennyksestä. Kuva otettu Järvenpäässä 21. tammikuuta 2019.

Mikään avaruuslento ei ole kuitenkaan aiemmin löytänyt Kuusta geelimäistä ainetta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Kuun kaukaisinta kolkkaa tutkitaan.

Yle haastatteli aiheesta kertovassa jutussaan planeettageologi Teemu Öhmania Arctic Planetary Science -instituutista. Hän arveli, että geelimäinen mönjä olisi tosiaankin lasia, ja muistutti myös, että Kuusta on löytynyt jo aiemmilla kuulennoilla lasia.

– Se on joko törmäyslasia, joka on syntynyt asteroidin luomassa kraatterissa kiven sulaessa, tai vulkaanista lasia, joka on syntynyt alueella aiemmin tapahtuneen tuliperäisen toiminnan seurauksena, Öhman sanoo Ylen haastattelussa.

Legendaarinen kuva Kuun pinnalta vuodelta 1969, kun Apollo 11 oli juuri laskeutunut määränpäähänsä.

Ihminen laskeutui Kuun pinnalle ensimmäisen kerran 20. heinäkuuta 1969. Historiallisesta tapahtumasta tuli tänä kesänä kuluneeksi tasan 50 vuotta.

– Ensimmäiset sanat, jotka tulivat mieleen vaikutelmistani Kuun pinnalla, olivat suurenmoinen autius, kuvaili kuumoduuli Eaglen lentäjä Edwin ”Buzz” Aldrin hämmästyttävää kokemustaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?