Boris Johnsonia hiillostettiin brexitistä – pääministeri ei halua hakea EU:lta lisäaikaa: ”Mieluummin olisin kuolleena ojassa”

rac

Julkaistu:

Boris Johnson haluaa pitää ennenaikaiset vaalit 15. lokakuuta, vaikka parlamentin alahuone torjui ehdotuksen keskiviikkona.
Britannian pääministeri Boris Johnsonia grillattiin torstai-iltana brexitistä, Guardian ja Telegraph uutisoivat. Johnson nähtiin tilaisuudessa, jossa pääministeri ilmoitti uudesta ohjelmasta poliisien rekrytoimiseksi.

Parlamentin vääntäessä brexitistä ei ollut yllättävää, että myös Johnson joutui kommentoimaan Britannian eroa Euroopan unionista. Toistaiseksi Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta, joskin parlamentin alahuone hyväksyi lain, joka estää tuolloin sopimuksettoman brexitin.

Johnsonilta kysyttiin, voiko hän luvata, ettei menisi Brysseliin kysymään EU:lta lisäaikaa brexitin toteuttamiseksi.

– Mieluummin olisin kuolleena ojassa.

Johnson ei kuitenkaan kommentoinut sitä, eroaisiko hän mieluummin kuin hakisi lisäaikaa.

Pääministeri vakuutti sitoutuvansa siihen, että mahdolliset ennenaikaiset vaalit pidettäisiin ennen EU:n huippukokousta lokakuun 17–18. lokakuuta. Toimittaja oli huomauttanut Johnsonille, ettei oppositio luottanut siihen, että pääministeri pitäisi vaalit ennen huippukokousta.

– Vaikka aiemmin, jos hän haluaa...ryhdytään hommiin.

Pääministeriltä kyseltiin myös hänen pikkuveljestään Jo Johnsonista, joka ilmoitti tänään jättävänsä kansanedustajan paikkansa ja pestinsä isoveljensä hallituksessa. Veljekset ovat eri mieltä brexitistä.
– Sanoit voivasi yhdistää maan, kun sinusta tulee johtaja. Mutta nyt olet hajottamassa omaa puoluettasi ja veljesi ei edes tue sinua, toimittaja ihmetteli.

Johnson sanoi, että ihmiset voivat olla eri mieltä brexitistä. Hänen mukaansa ainoa tapa yhdistää Britannia oli saada asia hoidettua.

– Mitä kauemmin tämä kestää, mitä enemmän jahkailua ja myöhästymistä saamme parlamentilta, sitä pahemmaksi tämä menee, pääministeri väitti.

Toinen toimittaja kysyi, miten Britannia voisi luottaa Johnsoniin, kun hänen oma veljensä ei vaikuttanut niin tekemän.

– Jo ei ole kanssani samaa mieltä tässä asiassa.

– Uskon, että hän olisi samaa mieltä kanssani siitä, että meidän pitää saada tämä homma selvitettyä.

Johnsonilta kysyttiin myös päätöksestä vetää kapinoivilta konservatiiveilta puolueen tuki. Pääministeri kuitenkin puolusti päätöstään sillä, että sopimuksettoman brexitin 31. lokakuuta estävä laki vaikeuttaa brexit-sopimuksen aikaansaamista.

– Kuri on joskus kovaa.