WP: Isisin naiset harjoittavat väkivaltaa al-Holin leirillä Syyriassa – hunnusta luopumisesta haaveillut 14-vuotias murhattiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Isisin naiset harjoittavat väkivaltaa al-Holin leirillä Syyriassa – hunnusta luopumisesta haaveillut 14-vuotias murhattiin

Julkaistu: 5.9.2019 18:22

Amerikkalaislehtien mukaan häirintä ja väkivalta ovat yleistä leirillä, jolla on myös suomalaisia.

Al-Holin leirillä Syyriassa Isis-taistelijoiden sukulaisnaiset ja -lapset ovat aiheuttaneet vakavaa vahinkoa, The Washington Post uutisoi. Vakavimmassa tapauksessa 14-vuotiaan tytön uskotaan tulleen tapetuksi leirillä, koska hän oli ilmaissut haluavansa luopua mustasta niqabistaan.

Avustustyöntekijöille kerrottiin, että tyttö olisi liukastunut ja kaatunut. Valokuvat ja lääketieteellisen tutkimuksen tiedot viittaavat kuitenkin siihen, että tyttöä hakattiin ja hänet kuristettiin.

Amerikkalaislehden mukaan useita leirin vartijoita on puukotettu. Tekijät ovat olleet naisia, jotka ovat kätkeneet keittiöveitsiä kaapujensa kätköihin. Naiset ovat uhkailleet myös niitä, jotka ovat ottaneet yhteyttä asianajajiin tai puhuneet kansainväliselle medialle.

Lehti kertoo myös tapauksesta, jossa raskaana ollut indonesialainen nainen murhattiin. Syynä oli ilmeisesti se, että hän oli puhunut länsimaiselle medialle.

  • Yllä olevalla videolla kuvaa al-Holin leiriltä viime kesäkuulta.

Useat naiset al-Holin leirillä suosivat niqabin kaltaisia peittäviä kasvohuntuja. Osa siksi, että kyseistä huntumallia suosittiin Isin julistamassa kalifaatissa, osa sen takia, ettei halua suututtaa Isisin ideologiaan uskovia naisia.

Al-Holin leirillä on edelleen noin 70 000 ihmistä, jotka pakenivat viimeisiä Isisin vastaisia taisteluja Koillis-Syyriassa, The New York Times kertoo. Useat leirin asukkaista ovat Isis-taisteilijoiksi epäiltyjen perheenjäseniä, monet lähtöisin esimerkiksi Euroopasta tai Aasiasta. Moni uskoo Isisin ääri-ideologiaan.

Elokuun lopussa uutisoitiin, että leirillä oli edelleen yli 1 300 eurooppalaislähtöistä lasta. Lasten palaaminen vanhempien lähtömaihin on kuitenkin vaikeaa. Erityisen hankalaa se on silloin, jos jompikumpi vanhemmista on yhä elossa leirillä.

Olot leirillä ovat karut: puhtaasta vedestä, ruoasta ja lääkkeistä on pulaa. Lapsikuolleisuus on yleistä.

Human Rights Watchin mukaan leirin vartijat ovat suorittaneet ratsioita naisten telttoihin öisin, takavarikoineet heidän omaisuutta ja ampuneet ilmaan pitääkseen yllä järjestystä. Naisilta on takavarikoitu muun muassa käteistä ja arvoesineitä. Ulkomaalaisten siivessä olevat naiset eivät saa käyttää matkapuhelimiaan, joskin jotkut heistä rikkovat sääntöä.

Al-Holin leirin olot ovat huonot.

Leirin työntekijöiden samoin kuin joidenkin avustustyöntekijöiden ja tutkijoiden mukaan ylimääräisiä turvatoimenpiteitä tarvitaan, sillä leirillä esiintyy kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi STT:n haastattelussa, että leiri suljetaan jossain vaiheessa. Sulkeisen ajankohtaa ei kuitenkaan tiedetä.

– Jossain vaiheessa ehdottomasti se suljetaan, varsinkin kun nyt on tullut näitä arvioita, että leiristä on tulossa Isisin värväyskeskus, mistä myös YK on varoittanut.

Leirillä on myös suomalaisia. Viime keväänä National Geographic uutisoi tavanneensa suomalaisen Sannan al-Holin leirillä. Sanna oli leirillä lastensa kanssa.

Leirillä olleita suomalaisia ovat haastatelleet taannoin myös Yle ja Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?