Panettelua, kiroilua ja kovaa buuausta: Näin brittipoliitikot menettivät hermonsa täysin kaaoksen keskellä – puhemiehen jylinä kaikui kuuroille korville

Julkaistu:

brexit
Alahuoneella käytiin aiemmin keskiviikkona ennennäkemättömän vihamielinen kyselytunti. Brittilehdet kertovat, että parlamenttitalolla ei ole aikoihin nähty yhtä pahaa yhteenottoa.
Britannian parlamentissa on takana pitkä päivä.

Brittiparlamentti hyväksyi myöhään keskiviikkoiltana lakiehdotuksen, jolla estetään Britannian sopimukseton ero EU:sta. Esitys hyväksyttiin äänin 327–299.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Britannia ei voi lähteä EU:sta äkkirysäyksellä, vaan Johnsonin pitäisi palata Brysseliin neuvottelemaan uutta sopimusta.

Karvaan tappion kokenut pääministeri Boris Johnson vaatii nyt maahan uusia parlamenttivaaleja lokakuussa.

Brittilehdet uutisoivat, että kiivas brexit-riitely on ajanut brittipoliitikot täysin ennennäkemättömään riitelyyn paikan päällä parlamenttitalolla.


Laatulehti Telegraph kertoo keskiviikkoiltana ilmestyneessä artikkelissaan, että alahuoneella aiemmin tänään koettu vihamielisyys oli suorastaan käsin kosketeltavaa.

– Se ei ollut vain poliittista. Se oli henkilökohtaista, Telegraphin politiikan toimittaja Michael Deacon kirjoittaa.

The Guardianin mukaan riitely johtui suurelta osin siitä, että Johnson ei vastannut edes puoleen hänelle esitetyistä kysymyksistä.

Puhemies John Bercow joutui useita kertoja pyytämään edustajia käyttäytymään rauhallisemmin ja malttamaan mielensä. Ikoniset ”Order! Order” -pyynnöt kaikuivat kuuroille korville.

Deaconin mukaan parlamenttitalolla buuattiin ääneen Johnsonille, mikä oli täysin ennenkuulumatonta. Hän huomauttaa, että Theresa Maylle, David Cameronille, Gordon Brownille ja Tony Blairille kullekin naureskeltiin ja ilkuttiin omalla vuorollaan, mutta kellekään heistä ei missään tapauksessa avoimesti buuattu ennen kuin he ehtivät edes istua alas saliin.

Skotlannin kansallispuolue SNP:n Ian Blackford karjaisi kesken kyselytunnin, että Johnson ”käyttäytyy kuin diktaattori”.


Näkyvin ulostulo tapahtui, kun työväenpuolueen Tanmanjeet Singh Dhesi muistutti Johnsonia tunteenpuuskan kourissa suorastaan vapisten tämän ”rasistisista ilmaisuista”, joita hän oli käyttänyt puhuessaan musliminaisista.

Dhesin puheenvuoro sai parlamenttisalillisen puhkeamaan aplodeihin. Aplodit eivät varsinaisesti ole sallittuja parlamentin edustajille, mutta puhemies ei voinut tehdä mitään lopettaakseen parlamentin jäsenten taputtamisen.

Johnson itse käytti kirosanoja puheensa höysteenä, ja kieltäytyi pyytämästä rasistiseksi väitettyjä ilmaisujaan anteeksi Dhesin sitä vaatiessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt