Pääministeri Johnson haluaa Britanniaan ennenaikaiset vaalit 15. lokakuuta

Julkaistu:

Johnsonin mukaan "antautumislakia" ajavan oppositiojohtajan pitäisi myös äänestää uusien vaalien puolesta.
Eilen kirvelevän äänestystappion kärsinyt pääministeri Boris Johnson palasi tänään parlamenttiin puolustamaan hallitustaan pääministerin kyselytunnilla. Väittelystä tuli odotetun myrskyisä, ja puhemies John Bercow joutui kehottamaan edustajia useita kertoja kuuntelemaan puheita ja käyttäytymään asiallisesti.

Johnson kutsui opposition lakialoitetta brexitin lykkäämisestä sopimuksettoman EU-eron torjumisesta edelleen "antautumiseksi" EU:n edessä.

– En tule koskaan sallimaan sitä, Johnson sanoi.

Hänen mukaansa työväenpuoleen johtajan Jeremy Corbyn pitäisi alistaa lakiehdotus kansan hyväksyttäväksi ja suostua uusien parlamenttivaalien järjestämiseen 15. lokakuuta. Aiemmin mahdollisena vaalipäivänä on mainittu 14. lokakuuta.

Johnson toisti eiliseen tapaan, että neuvotteluissa EU:n kanssa on edistytty. Corbynin mukaan tällainen puhe on pelkää bluffia, eikä mitään todellisia neuvotteluja edes käydä.

Brittimedioissa kiinnitettiin huomiota siihen, ettei Johnson ensimmäisellä kyselytunnillaan monestikaan vastannut suoraan kysymyksiin vaan toisti omaan agendaansa. Corbyn muun muassa tivasi pääministeriltä brexitin myötä uhkaavasta lääke- ja ruokapulasta, mihin Johnson reagoi syyttämällä Corbynia "hävyttömästä paniikinlietsonnasta".

"Enemmän diktaattori kuin demokraatti"

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ryhmää johtavan Ian Blackfordin mukaan Johnson käyttäytyy enemmän diktaattorin kuin demokraatin tavoin.

– Tiedän, että hän on uusi poika (pääministerinä), mutta kun me esitämme kysymyksiä hänen odotetaan vastaavan niihin, Blackford sivalsi.

Alahuone äänestää myöhemmin tänään opposition määräämässä tahdissa lakiesityksestä, joka vaatisi pääministeriä pyytämään EU:lta lykkäystä brexitiin, jos mitään uutta sopimusta EU:n kanssa ei ole syntynyt lokakuun jälkipuoliskolle mennessä. Britannian on tällä haavaa määrä erota EU:sta 31. lokakuuta.

Myös työväenpuolue on halunnut uusia vaaleja, mutta toistaiseksi näyttää siltä, ettei puolue suostu tukemaan Johnsonin esitystä ennen kuin sopimuksettoman EU-eron estävä laki saadaan voimaan. Pääministeri tarvitsee esitykselleen kahden kolmasosan enemmistön alahuoneessa. Eilisen kuluessa hallituksen yhden edustajan enemmistö romahti lopulta selväksi vähemmistöksi, kun pääministeriä vastaan kapinoineet konservatiivit erotettiin puoleen jäsenyydestä.

Hallituksen ehdotuksesta ennenaikaisiksi vaaliksi saatetaan myös äänestää vielä myöhään tänä iltana Suomen aikaa.