Alkaako ”kapinalain” sorvaus heti brittiparlamentissa? – 5 mahdollista seurausta Boris Johnsonin historiallisesta tappiosta

rac

Julkaistu:

Britannia
Britannialla on pääministeri Boris Johnsonin tiistaina kärsimän tappion jälkeen useita vaihtoehtoja eteenpäin pääsemiseksi. Yksikään näistä ei ole helppo.
Britanniassa sulatellaan parlamentin tiistaista dramaattista istuntoa ja äänestystä, jossa parlamentti päätti evätä pääministeri Boris Johnsonin hallitukselta oikeuden päättää työjärjestyksestään. Opposition voittoon päättynyt äänestystulos tarkoittaa, että parlamentti voi jo tänään keskiviikkona ryhtyä valmistelemaan lakiesitystä, joka estäisi sopimuksettoman eli kovan brexitin toteutumisen.

Lue myös: Boris Johnson kärsi tappion historiallisessa äänestyksessä – kansanedustajat ottivat työlistan pois hallituksen käsistä

Päätös syntyi kiihkeiden ja dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun konservatiiviedustaja Philip Lee loikkasi kesken Johnsonin puheen Britannian EU-eroa vastustavaan liberaalipuolueeseen. Lopulta parlamentti hyväksyi päätöksen luvuin 328–301, kun 21 konservatiiviedustajaa asettui äänestyksessä opposition puolelle. Sen seurauksena parlamentti pääsee käsittelemään kapinalakia – tai Johnsonin sanoin antautumislakia – joka estäisi pääministerin brexit-suunnitelmat.

Lue myös: Brexit-draama jatkuu: Konservatiivien edustaja vaihtoi puoluetta kesken parlamentin istunnon – Johnsonin hallitus menetti enemmistönsä

IS listasi viisi asiaa joita brexit-kaaoksen uusimmasta käänteestä voi seurata.

1. Brexitin lykkääminen jälleen kerran

Pääministeri Boris Johnson on tehtäväänsä noustuaan vannonut, ettei aio missään olosuhteissa hakea lisää lykkäystä maansa EU-erolle määräajan umpeutuessa lokakuun lopussa. Mutta parlamentin kapina saattaa estää tämän suunnitelman.

Niin sanotun kovan brexitin vastustajat pelkäävät sopimuksettoman EU-eron musertavaa vaikutusta maan taloudelle. Eron myötä Britannia menettäisi hetkessä pääsyn EU:n vapaille yhteismarkkinoille, mikä estäisi tullivapaan kaupankäynnin yhdessä yössä. Johnson ei onnistunut vakuuttamaan parlamenttia siitä että tilanteeseen olisi mahdollista neuvotella siedettävä lopputulos.

Brittiparlamentti saattaa äänestää Johnsonin linjan torppaavasta laista jo tänään keskiviikkona, jolloin brexit-lykkäys vaikuttaa väistämättömältä.


2. Brexit toteutuu ajallaan

Edelleen yksi mahdollinen vaihtoehto on, että Johnsonin ajama sopimukseton EU-ero toteutuu 31. lokakuuta. Ulkomaankaupan lisäksi vaihtoehtoon liittyy runsaasti isoja epäselvyyksiä, kuten kysymys Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välisestä tullirajasta.

Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan backstopiksi kutsutulla mallilla, jossa Britannia säilyisi mukana EU:n tulliliitossa myös eron jälkeen. Pääministeri Johnson on vastustanut mallia, sillä katsoo sen loukkaavan Britannian itsemääräämisoikeutta, mutta ei ole toisaalta onnistunut esittämään sille järjellisiä vaihtoehtoja.

3. Uudet vaalit

Katkeran äänestystappion kärsinyt Boris Johnson pyrkii hajottamaan parlamentin ja järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuussa. Parlamentin hajottamiseen Johnson tarvitsisi kahden kolmasosan enemmistön alahuoneessa, joka tekee suunnitelman toteutumisesta epävarmaa. Työväenpuolue on sanonut olevansa valmis uusiin vaaleihin – mutta ei Johnsonin ehdoilla.

BBC:n mukaan Johnsonilla on teoriassa toinenkin mahdollisuus tavoitteensa saavuttamiseen. Ennenaikaisten vaalien ajankohdan määräävän lain läpivienti vaatisi parlamentissa vain yksinkertaisen enemmistön. Jos vaalit järjestetään lokakuun puolivälissä, tulee kuun lopussa häämöttävän brexitin toteutuminen riippumaan niiden tuloksesta.

4. Luottamusäänestys

Yksi vaihtoehto eteenpäin pääsemiseksi on parlamentin luottamusäänestys pääministeri Johnsonin hallituksesta. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on BBC:n mukaan aiemmin kannattanut ajatusta.

Luottamuksen saadessaan Johnsonin hallitus voisi jatkaa omalla brexit-linjallaan. Tappio taas johtaisi Johnsonin eroon, uuden hallituksen nimittämiseen tai ennenaikaisiin vaaleihin. Uusi hallitus saattaisi pyrkiä jopa uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämiseen ja sillä olisi mahdollisuus yrittää perua koko brexit.

5. Brexit-sopimuksen neuvotteleminen

Brittihallitus on edelleen elätellyt toiveita EU:n kanssa neuvoteltavan brexit-sopimuksen läpiviemisestä parlamentissa ennen eron takarajaa. Ongelmana on, että edellisen pääministerin Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus on äänestetty useaan kertaan kumoon parlamentissa.

Uuden sopimuksen saavuttamisen esteenä on erityisesti Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajaa koskeva backstop-malli, josta EU-maat ovat ilmoittaneet haluavansa pitää kiinni, mutta josta Johnson haluaa eroon.

Britannian historiallisesta brexit-kansanäänestyksestä on tänään kulunut jo 1167 päivää. Tiistaina pääministeri Johnson varoitteli, että taistelu brexitin ehdoista ja toteuttamistavasta voi jatkua vielä vuosia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt