Luutnantti Onoda ei uskonut, että Japani antautui 1945 – näin viimeinen taistelija jatkoi sotaansa viidakossa vuoteen 1974

rac

Julkaistu:

Jos sota on ohi vasta silloin, kun viimeinenkin sotilas on laskenut aseensa, japanilaisen Hiroo Onodan toinen maailmansota päättyi vasta vuonna 1974.
Vuonna 1922 syntynyt Hiroo Onoda kertoi olleensa jo lapsena päättäväinen ja jääräpäinen kaikessa mihin ryhtyi. Hänen perheellään oli vuosisatainen sotilastausta aina samuraiden ajoista alkaen. Onoda seurasi isänsä jalanjälkiä ja värväytyi Japanin keisarilliseen armeijaan.

18-vuotiaana Onoda aloitti tiedustelu-upseerin opintonsa vain vuotta ennen kuin Japani hyökkäsi Pearl Harboriin. Joulukuussa 1944 hänet lähettiin Filippiineille, Lubangin saarelle. Kun yhdysvaltalaiset seuraavana vuonna saivat saaren haltuunsa, luutnantti Onoda ja kolme muuta japanilaissotilasta piiloutuivat viidakkoon jatkamaan taistelua sissisodan muodossa.

Miehet selviytyivät metsästämällä, keräilemällä kookospähkinöitä, varastamalla riisiä ja surmaamalla karjaa. Elokuussa 1945 kolmikko huomasi taistelujen lakanneen, mutta ei antanut sen vaikuttaa itseensä.
  • Yllä olevalta videolta näet filmin helmikuulta 1945, kun yhdysvaltalaiset ja japanilaiset taistelivat Filippiineillä.

Onoda luki Japanin antautumisesta lentolehtisistä, mutta hän piti niitä vihollisen juonina. Muutama vuosi myöhemmin lentolehtisissä oli kuvia viidakossa yhä taistelevien miesten perheistä. He pyysivät sotilaita palaamaan kotiin, mutta Onoda arveli näiden elävän vihollismiehityksen alla. Hän ei taipunut edes vuonna 1972, kun viimeinen kumppani kuoli poliisin luotiin.

Tilanne muuttui vasta vuonna 1974, jolloin seikkailija Norio Suzuki löysi Onodan viidakosta. Vanha sotilas oli aluksi varuillaan, mutta Suzuki kertoi keisarin ja Japanin kansan olevan huolissaan Onodasta.

Suzukin kertomuksen myötä Japanin hallitus lähetti Onodan entisen esimiehen, kirjakauppiaaksi muuttuneen majuri Yoshimi Taniguchin saarelle. Viidakosta kömpineen Onodan univormu oli repaleinen, mutta Arisaka-kivääri ja miekka yhä erinomaisessa kunnossa. Hän otti antautumiskäskyn vastaan ja luovutti miekkansa Filippiinien presidentti Ferdinand Marcosille. Presidentti puolestaan armahti Onodan kaikista tämän tekemistä rikoksista.

Japanissa Onoda otettiin vastaan juhlittuna kansallissankarina, kunniakkaan ja peräänantamattoman sotilaan esikuvana. Hän kirjoitti suositut muistelmat ja esiintyi tv-ohjelmissa. Hiroo Onoda kuoli 91 vuoden iässä tammikuussa 2014.

Voit lukea lisää toisen maailmansodan ratkaisutaisteluista sekä erikoisista tapauksista Ilta-Sanomien erikoislehdestä Toinen maailmansota.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt