IS seurasi britti­parlamentin historiallista päivää: Brexitin vastustajat runnoivat läpi hätälain

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannia
Britannian parlamentti pui mahdollista lykkäystä sopimuksettomalle EU-erolle.
Britannian parlamentti kokoontui tänään ensimmäistä kertaa kesätauon jälkeen. Pääministeri Boris Johnsonin otti yhteen parlamentin kanssa tämän viikon aikana aikeistaan viedä Britannia ulos EU:stä lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman sitä.

Jo ensimmäisessä istunnossa tunteet kuumenivat salin puolin ja toisin ja alahuoneen puhemies joutui useaan otteeseen hillitsemään huutomyrskyjä.

Sopimuksetonta eroa vastustavat kansanedustajat yrittävät saada läpi lain, joka vaatisi hallitusta anomaan lykkäystä brexitille. Edessä saattaa myös olla luottamusäänestys hallituksesta ja mahdollisten uusien vaalien julistaminen.

Tiistaina äänestettiin siitä, saavatko kansanedustajat haltuunsa parlamentin aikataulun. Näin huomenna voitaisiin äänestää sopimuksetonta eroa vastustavien kansanedustajien lakialoitteesta.

Britannian oppositio voitti äänestyksen ja otti parlamentin työjärjestyksen hallintaansa äänin 328–301.

Päätapahtumat

Oppositio voitti äänestyksen

Seuranta päättyy

Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Seuraamme myös huomenna tiiviisti brittiparlamentin tapahtumia.

Corbyn valmis vaaleihin

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että vaalit voidaan pitää sen jälkeen, kun sopimuksettoman brexitin torjuva lakialoite on mennyt läpi. Corbynin puheen aikana nousi valtava möykkä, jota alahuoneen puhemies joutui hillitsemään. Corbynin mukaan, jos pääministeri on luottavainen brexit-politiikkansa suhteen, hänen olisi laitettava se kansan äänestettäväksi.

Ennenaikaiset vaalit voivat olla edessä

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan parlamentti on tuhoamassa neuvottelumahdollisuudet EU:n kanssa. Kommentti otettiin vastaan huudoin.

Johnsonin mukaan edessä on valinta. Pääministeri sanoi, ettei halua vaaleja. Hänen mukaansa kansan on kuitenkin valittava, kuka menee Brysseliin, jos sopimuksettoman brexitin torjuva lakialoite hyväksytään huomenna.

Oppositio voitti äänestyksen

Parlamentin alahuone on äänestänyt sen puolesta, että kansanedustajat saavat haltuunsa parlamentin aikataulun.

Istuntosali täyttyy, ovet lukittiin

Alahuoneen istuntosali täyttyy, joten äänestyksen tulos ratkennee pian. Työväenpuolueen kansanedustaja Jon Trickett kertoi Reutersille, että heidän puolellaan oli "merkittävä luku" konservatiiveja.

Äänestys alkaa

Äänestys alkaa. Kansanedustajat äänestävät parhaillaan siitä, ottavatko kansanedustajat parlamentin aikataulun haltuunsa. Hallitus on kehottanut äänestämään ehdotusta vastaan. Jos ehdotus kuitenkin saa enemmistön tuen, huomenna on edessä äänestys siitä, torjutaanko 31. lokakuuta näillä näkymin tapahtuva sopimukseton brexit lailla. Hallitus vastustaa oppositiokansanedustajien ja konservatiivikapinallisten lakialoitetta.

Alahuoneen penkit alkavat taas täyttyä

Alahuoneen opposition puoli istuntosalista alkaa olla taas täynnä. Konservatiivien puolella on väljempää, mutta kansanedustajat ovat selkeästi nyt valumassa takaisin istuntosaliin. Näillä näkymin äänestys pidetään kello 00 Suomen aikaa. Äänestyksen tulos selviää pian tämän jälkeen.

Ainakin 16 konservatiivia kapinoi

Konservatiivijohtajat sanovat Sunday Timesin mukaan, että 16 konservatiivien kansanedustajaa vastustaa tänään hallituksen linjaa. Heiltä tullaan viemään puolueen tuki, Reuters kertoo.

BBC:n laskujen mukaan kapinoivia kansanedustajia olisi 17.

Kiihkeä väittely brexitistä jatkuu parlamentin alahuoneessa. Äänestämisen on määrä alkaa kello 00 Suomen aikaa.

Halutaanko Theresa Mayn sopimus vielä parlamentin eteen?

BBC:n politiikan kirjeenvaihtaja twiittaa, että 17 työväenpuolueen kansanedustajaa aikoisi huomenna esittää korjausta sopimuksettoman brexitin torjuvaan lakialoitteeseen. Kansanedustajat aikoisivat pyytää, että Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman sopimuksen viimeisin versio tulisi laittaa parlamentin eteen. Sopimus on torjuttu parlamentissa kolmesti.

BBC: Kapinallisilta konservatiiveilta ollaan viemässä puolueen tukea

Hallituksen chief whip eli kansanedustaja, jonka tehtävänä on varmistaa, että konservatiivit äänestävät hallituksen linjan mukaisesti, on alkanut ilmoittaa kapinoiville konservatiiveille, että heiltä viedään puolueen tuki.

Entinen konservatiivipoliitikko piti tunteikkaan puheen

Itsenäinen kansanedustaja Nick Boles, joka aiemmin istui konservatiivien riveissä, muisteli puheessaan, kuinka heräsi sairaalasta vuonna 2017, kun parlamentissa äänestettiin brexit-prosessin käynnistämisestä. Boles sairasti syöpää ja infektioriski oli suuri, jos hän lähtisi äänestämään. Boles sanoi kuitenkin kokeneensa velvollisuudekseen sen, että äänesti brexit-prosessin aloittamisen puolesta, sillä kansa oli äänestänyt brexitin puolesta.

Hän kertoi äänestäneensä brexit-sopimuksen puolesta, muttei suostu sopimuksettomaan brexitiin. Hän kertoi menettäneensä mielipiteensä takia paikallisen konservatiivien osaston tuen, minkä takia hän jätti puolueen. Hän ei kuitenkaan katunut mitään, sillä tietää toimineensa omasta mielestään oikein.

–Olen laittanut maan edun oman mukavuuteni ja urani edelle. Kuinka moni hallituksesta voi sanoa samaa?

– Toimikaa siten kuin pidätte oikeana, Boles kehotti konservatiivipoliitikkoja.

EU-diplomaatit kiistävät Johnsonin väitteet

The Guardianin haastattelemien EU-diplomaattien mukaan sopimukseton brexit ei ole koskaan aiemmin ollut todennäköisempi, sillä Downing Streetiltä ei ole tullut ehdotuksia nykyisestä umpikujasta pääsemiseksi. EU on sanonut, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen kovan rajan estävää backstop-menettelyä pureta. Britannia taas ei ole voinut hyväksyä sopimusta backstop-menettelyn takia.

– Kirjaimellisesti mitään ei ole ollut pöydällä, ei edes luonnosta siitä, miltä ratkaisu voisi näyttää, EU:n virkamies sanoi brittilehdelle.

Lehden mukaan Suomen hallitus on vahvistanut, ettei Britannia ole esittänyt uusia vaihtoehtoja sopimuksellisen brexitin saamiseksi.

Jo aiemmin Irlannin yleisradion toimittaja Tony Connelly oli EU-lähteiden pohjalta twiitannut, ettei Britannia ole esittänyt mitään uusia suunnitelmia brexit-sopimuksen luomiseksi.

Kapinoiva konservatiiviedustaja ihmettelee hallituksen toimintaa

Konservatiivien kansanedustaja Ken Clarke sanoo käsillä olevan "historiallinen kriisi". Clarke sanoi etenkin parlamentin kärsivän brexit-väittelystä.

Clarke toteaa, että hallitus tietoisesti ajaa politiikkaa, jota suurin osa parlamentista vastustaa. Clarken mukaan, jos hallitus olisi 10 vuotta sitten yrittänyt luoda politiikkaa, jota se tiesi parlamentin vastustavan, asiasta olisi syntynyt myrsky.

Kansanedustaja kritisoi parlamentin istuntokauden keskeyttämistä vain hieman ennen brexitiä.

Alahuone tyhjentynyt

Istuntosalin penkit ovat tyhjentyneet. Etenkin konservatiivien penkeillä on paljon tyhjää, mutta myös työväenpuolueen rivit ovat harventuneet.

BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg on twiitannut, että edelleen käydään kulissien takana vääntöä siitä, miten äänestetään illan äänestyksessä koskien sitä, annetaanko parlamentin aikataulu kansanedustajien haltuun.

– Kapinallisryhmä on ollut aika itsevarma ja hallitus odottaa häviävänsä, mutta kukaan ei tiedä + paljon väännettävää edelleen, Kuenssberg twiittasi.

SNP:n kansanedustaja sanoo pääministerin syöksevän Britannian sopimuksettomaan brexitiin

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n Ian Blackford syyttää pääministeriä siitä, että tämä luulee voivansa tehdä Skotlannilla mitä halua. Blackfordin mukaan Johnson syöksee Britannian kohti sopimuksetonta brexitiä ja sen mukanaan tuomia riskejä kuten ruoka- ja lääkepulaa.

Blackfordin mukaan konservatiivipuolueen on ottanut valtaansa "kultti". Blackford ihmettelee sitä, että sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat pakotetaan pois puolueesta.

Jacob Rees-Mogg on sallinnut useita keskeytyksiä puheensa aikana. Hän on palannut siihen, että sopimuksettoman brexitin torjuva lakialoite olisi perustuslain vastainen. Hänen mukaansa lain tarkoituksena olisi mahdollistaa niin pitkä lykkäys brexitiin, että uutta lainsäädäntöä saataisiin aikaiseksi tai, että brexit peruttaisiin.

Jacob Rees-Mogg syyttää parlamentin alahuoneen puhemiestä John Bercow'ta parlamentin sääntöjen horjuttamisesta. Bercow sanoo, että päätös pitää hätäväittely on ollut oikea. Hän sanoi yksinkertaisesti antavansa parlamentin väitellä tärkeästä aiheesta.

Jacob Rees-Mogg sanoi, että parlamentin istuntokauden keskeyttäminen on rutiini toimenpide. Opposition kansanedustaja sanoi, että istuntokauden keskeyttämistä on haluttu, mutta kritisoi sen pituutta.

– Odotimme neljän, viiden pituista päivää, kansanedustaja sanoi.

Rees-Mogg väitti, että istuntokauden keskeytys on tämän pituinen, kun otetaan huomioon, että siihen kuuluu myös normaali puoluekokoustauko. Kansanedustajat olivat kuitenkin kaavailleet tauon perumista. Lisäksi ilman, että taukoa huomioitaisiin, parlamentin työn jäädytys kestää pari viikkoa.

Parlamentin työ päättyy syyskuun toisella viikolla ja alkaa uudestaan 14. lokakuuta.

Alahuoneen johtaja Jacob Rees-Mogg puhuu

Konservatiivien kansanedustaja Jacob Rees-Mogg puhuu hallituksen puolesta. Hänen mukaansa ihmiset äänestivät EU:sta lähtemisen puolesta ja kansanedustajien on kunnioitettava tätä päätöstä. Hän kritisoi tämänpäiväistä väittelyä perustuslaillisesti poikkeavaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt