Bob heräsi, kun veneen kylkeä taottiin suuressa hädässä – ulkona odotti perästä keulaan ulottuva hirveä näky

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Kalifornian tuhoisan venepalon jäljiltä on löydetty jo 25 kuollutta. Yhdeksän on yhä kateissa.
Turma tapahtui maanantaina Yhdysvalloissa eteläisen Kalifornian rannikolla, Santa Cruzin saaren pohjoispuolella. Laitesukeltajia retkelle kuljettaneessa veneessä oli yhteensä 39 henkilöä, kun alus syttyi tuleen yöllä. Tuli tuhosi kokonaan aluksen, joka vajosi merenpohjaan.

Tiistaina rannikkovartiosto ilmoitti, että merestä on löydetty 25 uhrin ruumiit. Yhdeksän on kateissa ja myös heidän pelätään kuolleen. Veneen viisihenkinen miehistö ehti pelastautua.


– Paikalla olevat pelastustyöntekijät ovat paikantaneet neljä uhria merestä aluksen lähettyviltä, Santa Barbaran piirikunnan seriffi Bill Brown kertoi aiemmin järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sittemmin uhriluku on siis noussut.

Tuli syttyi aluksessa paikallista aikaa maanantaina aamukolmen jälkeen, kun matkustajat nukkuivat kannen alla sijaitsevissa tiloissa.

Syttymishetkellä ankkuroituna ollut vene oli kuljettamassa laitesukeltajia.
Aluksen miehistöstä viisi jäsentä oli hereillä kannen yläpuolella olevassa hytissä, ja he ehtivät pelastautua.


Pelastuslaitos yritti sammuttaa 23-metristä Conception-venettä, mutta rajut liekit tuhosivat aluksen ja estivät eloonjääneiden etsimisen ennen veneen uppoamista lähelle rantaa.

– Saamamme raportin mukaan tuli jätti matkustajat ansaan. Palo oli niin raju, että edes sen sammuttamisen jälkeen emme voineet astua alukseen etsimään selvinneitä, rannikkovartioston edustaja Aaron Bemis totesi CNN:n mukaan.

Viranomaisilla ei ollut heti turman jälkeen käsitystä tulipalon syttymissyystä. Rannikkovartioston kapteeni Monica Rochester kertoi, että alus oli säädösten mukainen.

Viisi hereillä ollutta miehistön jäsentä onnistui pakenemaan palavasta laivasta.

Muut veneessä olleet jäivät nukkumaan tuliansaan kannen alle.

”Niin kauheaan näkyyn ei mitenkään voi varautua”

Paloa paenneet miehistön jäsenet pelastautuivat lähelle ankkuroituun kalastusalukseen.

Aluksen omistaja Bob Hansen ja hänen vaimonsa nukkuivat sikeästi, kun palaneelta veneeltä uinut miehistö alkoi takoa äänekkäästi aluksen kylkiä.

– Kun katsoimme ulos, näimme heti, että toinen vene oli perästä keulaan asti liekkien vallassa. Niin kauheaan näkyyn ei mitenkään voi varautua, Hansen kertoi New York Timesille.


– Osa viidestä pelastautuneesta lähti takaisin palavalle alukselle etsimään eloonjääneitä, mutta turhaan, Hansen sanoi.

Rannikkovartioston kenraali Mark Barney vahvisti aiemmin, että merestä on löytynyt neljän hukkuneen ruumiit. Hänen mukaansa kadoksissa olevien etsintöjä jatketaan edelleen.

Kalifornian osavaltion demokraattisenaattori Dianne Feinstein vaati, että tapauksesta aloitetaan virallinen tutkinta.

– On käsittämätöntä, että veneiden nykyisistä turvavaatimuksista huolimatta tällaista voi tapahtua. On selvitettävä, millaisen koulutuksen miehistön on saanut ja tutkittava, miksi palon aikaan hereillä olleet miehistön jäsenet eivät pystyneet auttamaan kannen alla nukkuvia tai hälyttää apua, Feinstein sanoi tiedotteessa.

Aluksesta kuului hätäkutsu

Palotutkijoiden mukaan alukselta lähetettiin mayday-kutsu. Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.


– Kaikki tapahtui niin nopeasti, että suurimmalla osalla ei ollut mitään mahdollisuutta päästä pois palon keskeltä, Rannikkovartioiston komentajakapteeni Matthew Kroll kertoi CNN:lle.

Täysin liekkien tuhoama alus upposi lopulta mereen noin 20 metrin päässä Santa Cruzin rannikosta.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan sää rannikolla oli onnettomuuden aikaan sumuinen.

Sukeltajia kuljettanutta Conception-venettä liikennöi sukellusretkiä järjestävä Worldwide Diving Adventures -yritys, joka sijaitsee Santa Barbarassa. Yritys ilmoitti maanantaina verkkosivuillaan, että alus oli matkalla kolmen päivän retkelle, jolta sen oli määrä palata illansuussa viideltä paikallista aikaa.

Onnettomuusveneen omistavan Truth Aquatics -yrityksen edustaja kertoi maanantaina, että pelastus- ja etsintätyöt jatkuvat edelleen.


Ihmiset muistivat onnettomuudessa menehtyneitä Santa Barbaran satamassa.